Connect with us
Advertisement

Eveniment

CNAS asigură tratamentul pentru pacienții cu hepatita C, din februarie. Care sunt noutățile

Publicat

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că din luna februarie 2022, tratamentul pentru pacienții cu diverse forme de hepatita C și ciroză hepatică cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum–rezultat încheiate de instituție.

De asemenea, pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienții au acces și la două molecule pangenotipice specifice, introduse în Lista de medicamente compensate și gratuite cu data de 1 februarie 2022.

Citește și Din aprilie, pacienții vor putea chema medicii de familie la domiciliu. Lista serviciilor medicale disponibile. Document CNAS

Tratamentul pacienților adulți este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări din 16 județe: Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Bihor, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureș, Timiș și CAS AOPSNAJ.

Pentru adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 județe: București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș și CAS AOPSNAJ.

Vezi și Simptomele hepatitei acute care a apărut la copii, în mai multe părți ale lumii. Medic american: ”Prima schimbare este în ochi”

Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale și medicul care a emis prescripția medicală, potrivit CNAS.

Evaluarea rezultatului medical pentru pacienții înrolați în tratamentul cu antivirale cu acțiune directă se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informațiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul cost-volum-rezultat și cu care se află în relații contractuale medicul curant al pacientului.

Din iulie 2021, există în derulare și un contract de tip cost-volum-rezultat, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienții adulți fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care, în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acțiune antivirală directă), nu au obținut răspuns terapeutic.

„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României față de organismele internaționale, de eradicare a infecției cu virus hepatic C până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

Hepatita C, boala care nu doare

Hepatita C este o boală infecțioasă ce afectează în principal ficatul. Este cauzată în principal de infecția cu Virusul hepatitei C (HCV).

De cele mai multe ori, hepatita C nu se manifestă prin simptome. O infecție cronică poate afecta ficatul, iar după o perioadă mai îndelungată poate duce la ciroză sau cancer hepatic. În unele cazuri, persoanele cu ciroză suferă și de insuficiență renală, cancer hepatic.

O complicație frecventă a cirozei este hipertensiunea portală, care la rândul ei provoacă anastomeze care permit sângelui să evite trecerea prin ficat; acest lucru produce vene varicoase la nivelul esofagului și stomacului, ce pot duce la sângerări până la deces.

Hepatita C se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sângele infectat prin administrarea de injecții intravenoase, folosirea echipamentului medical nesteril și transfuzii de sânge sau, posibil, relațiile sexuale neprotejate cu persoane infectate. Estimările arată că între 130–170 milioane de persoane în întreaga lume suferă de hepatită C. Cercetătorii au început studiul virusului hepatic VHC în anii 1970. Existența acestuiaa fost confirmată în 1989.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement