Actualitate
COD GALBEN de INUNDAŢII în Alba şi alte judeţe, până miercuri după-amiază. Posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râuri, din cauza podurilor de gheaţă şi precipitaţiilor
Institutul Naţional de Hidrologie si Gospodărire a Apelor a transmis o atenţionare Cod Galben de inundaţii valabilă până miercuri după-amiaza. În judeţul Alba, sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râul Arieş, cursul superior şi afluenţi, dar şi pe afluenţii Mureşului.
Sun aşteptate creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi creşteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu, din cauza influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă.
În intervalul 6 februarie, ora 16.00 – 8 februarie, ora 16.00, ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate, a celor prognozate pentru următoarele 48 de ore, cedării apei din stratul de zăpadă, influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) şi propagării, se instituie atenţionare Cod Galben, astfel:
Până marţi, 7 februarie, ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur – curs mijlociu şi inferior, Someş – curs inferior şi Crasna – curs inferior (judeţul Satu Mare).
Până miercuri, 8 februarie, 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), Arieş superior şi afluenţi (judeţul Alba).
În intervalul 7 februarie, ora 12.00 – 8 februarie, ora 16.00, pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Mureşului inferior (judeţele Alba, Hunedoara şi Arad), Timiş superior şi mijlociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu superior şi mijlociu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi), afluenţii Oltului mijlociu şi inferior (judeţele Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt).
Luni, blocuri mari de gheaţă pluteau pe apele râului Mureş, după ce vremea s-a mai încălzit, în weekend. Dacă acest fenomen a făcut ravagii în Munţii Apuseni, potrivit ISU Alba, în zona Alba Iulia nu sunt semnalate probleme şi nu este nevoie de intervenţie.
Totuşi, angajații Administrației Bazinale de Apă monitorizează zona, pentru împiedicarea apariției blocajelor provocate de podurile de gheață care s-au pus în mișcare pe fondul creșterii temperaturilor și a topirii zăpezii.
Vezi şi DEZASTRU în Apuseni din cauza inundațiilor. 25 de persoane si-au evacuat locuințele, zeci de case, pășuni și drumuri sunt sub ape
Imagini cu fragmentele de gheaţă de pe râul Mureş, în dreptul podului de la Partoş, au fost transmise de un cititor Alba24, luni, în jurul amiezii.
Dacă ești martor la un eveniment deosebit pe care vrei să îl vadă toată lumea poți trimite informații, imagini sau secvențe video pe pagina de facebook Alba24 pe Ştirea Ta pe Alba24.ro sau pe WhatsApp la numărul: 0728/ 950.998.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News