Connect with us
Advertisement

Eveniment

Combinații de litere interzise pe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor din România. Prevederile din Noul Cod Rutier

Publicat

„ION, ANA, SEX” și alte tipuri de combinații la numerele de înmatriculare, INTERZISE prin lege. Ce trebuie să știe șoferii

Potrivit noii legislații a Codului rutier, sunt interzise din oficiu conotațiile care conțin numere de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă.

Vezi și COD RUTIER 2022: Bolile care te pot lăsa fără permis. Ce prevede legea și care sunt noutățile din acest an

Sunt peste 1.500 de combinații de numere, potrivit Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

De asemenea, autoritățile au decis să restricționeze combinațiile de litere care încep cu “I” sau “O”, și asta pentru că sunt asemănătoare cu cifrele 1 și 0, iar în condiții de vizibilitate redusă acestea pot fi ușor confundate.

Autoritățile nu mai permit, totodată, posibilitatea preferențială ca numerele de înmatriculare să conțină nume persoanelor, scrie DCNews

Sunt foarte multe femei care preferă ca numerele de înmatriculare să înceapă cu „Ela” sau „Ana”, în vreme ce în timp ce bărbații preferă DAN, ION sau ADI.

Interzise sunt și combinațiile “III” şi “OOO”, care pot crea probleme de identificare în trafic.

Alte combinaţii de litere interzise :

DAI, PIX, TOV, ROM, COW, POC

Sunt interzise din oficiu combinaţiile care au conotaţii sexuale sau obscene. O analiză autovit.ro, în topul celor mai solicitate combinaţii de litere sunt, bineînţeles, numerele de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier interzice utilizarea acestora pe numerele de înmatriculare.

„Printre cele mai… sensibile combinaţii se numără abrevierile: PUL, CUR, COY, PZD, PLM, MUI, FUT, SEX, XXX.

Până în urmă cu câţiva ani, combinaţia de litere “SEX” era permisă, însă a fost, la rândul ei, blocată de la utilizare”.

Numere de înmatriculare refuzate în mod frecvent

Sunt si destul de multi cei care nu sunt interesati să aleagă un număr de înmatriculare personalizat şi se mulţumesc cu acea combinaţie de litere care le este repartizată la DRPCIV.

Cu toate astea, unii au ghinionul să primească numere cu o anumită conotaţie în România şi pur si simplu le refuză. Iar aceste refuzuri frecvente au determinat autorităţile să adauge aceste combinaţii de litere pe lista celor interzise şi care nu mai pot fi alese nici de cei care le doresc.

BOU, BOY, GAY, JAF, JEG

Numerele de înmatriculare restricționate și rezervate de instituţiile statului

O categorie specială de numere este cea a instituţiilor care pot folosi plăcuţe speciale de înmatriculare. În acest caz, formula standard a fost înlocuită cu una în care literele apar la începutul plăcuţei, potrivit autovit.ro. Cele mai cunoscute dintre ele sunt:

CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români;

TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular;

MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi;

A – autovehiculele Armatei Române;

FA – autovehiculele Forțelor Armate;

ALA – autovehiculele Aviației Române

Mai mult, potrivit legii, orice instituţie a statului poate să facă o solicitare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în care să ceară blocarea unor combinaţii de litere pe care le utilizează cu precădere sau care lasă impresia că ar aparţine unor oficiali.

Printre cele mai cunoscute instituţii care au cerut interzicerea unor numere de înmatriculare sunt:

Guvernul României – GUV;

Camera Deputaţilor – DEP;

Senat – SNT;

Serviciul Român de Informaţii – SRI;

Poliţia Română – POL

Românii care, totuși, ar dori un astfel de număr de înmatriculare special cu una din combinațiile de numere enumerate mai sus, trebuie să aibă acceptul entităţii care a solicitat restricţionarea numerelor.

Ce se întâmplă dacă ai un număr de înmatriculare interzis de lege

Persoanele care deţin vehicule înmatriculate cu numere restricționate ulterior noii legislații pot utiliza în continuare numerele în cauză doar până la înstrăinarea vehiculului sau radierea mașinii.

În cazul vânzării unui autovehicul, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ.

Se aplică o excepţie, în cazul în care fostul proprietar optează pentru păstrarea numărului de înmatriculare respectiv.

La rândul lui, noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferenţial, odată cu plata taxei menţionate mai sus.

Cât plătești pentru un număr preferențial

Potrivit DRPCIV, taxa pentru un număr preferenţial este de 45 de lei, la care se adaugă costurile pentru plăcuţe:

40 de lei pentru două plăcuţe de înmatriculare standard, dreptunghiulare;

23 de lei pentru o plăcuţă “pătrată”, folosită, în general, pentru partea din spate a remorcilor sau pentru autoturismele 4×4, prevăzute cu un astfel de spaţiu din fabrică;

17 lei pentru o plăcuţă de înmatriculare pentru motociclete.

Cea mai bună variantă să vezi dacă un număr de înmatriculare este disponibil este chiar pe site-ul DRPCIV unde poți verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare.

Persoanele care, conform noilor proceduri, au numărul de înmatriculare restricționat pot să circule în continuare cu autoturismul până la radierea acestuia sau până când va vinde mașina, iar noul cumpărător va schimba numărul.

Gestul din trafic taxat dur

Dacă pentru mulți șoferi regulile de circulație de opresc la semnele marcate, situația nu este așa, iar în Codul Rutier sunt prevăzute o mulțime de alte reguli de care unii abuzează.  Printre acestea se află și claxonatul în trafic, Codul Rutier prevăzând amenzi usturătoare pentru această abatere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement