Actualitate
Comisia Europeană confirmă oficial posibila sancționare dură a României din cauza Codurilor penale
Comisia Europeană a confirmat luni, prin vocea purtătorului de cuvânt, existența unei scrisori de avertizare trimisă celor patru oficiali români, dar a evocat și un mecanism dur de sancționare, în cazul în care modificările Codurilor penale vor intra în vigoare.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat existența unei scrisori dure adresate oficialilor români, în care vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans, avertizează cu posibile sancțiuni în cazul în care modificările Codurilor penale intră în vigoare în forma în care acestea au fost adoptate în Parlament.
„Preocupările principale se referă la evoluțiile care interferează cu independența judiciară și lupta eficientă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE și, în special, a amendamentelor recent adoptate la Codul penal, care riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni. Legislația posibilă pentru a permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Hotnews.ro.
În cazul în care nu vor fi făcute în scurt timp îmbunătățiri sau dacă vor fi luate noi măsuri negative, precum promulgarea celor mai recente amendamente la Codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere Cadrul pentru statul de drept și va suspenda Mecanismul de Cooperare și Verificare, potrivit oficialului european.
„De asemenea, Comisia își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor și nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar atunci când este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele statului de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să colaboreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.
Cadrul UE pentru Statul de Drept este o procedură și mai dură decât Mecanismul de Cooperare și Verificare și precede activarea articolului 7 din Tratatul UE.
Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai dură sancțiune politică pentru un stat membru UE și înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei țări în Consiliul UE. Dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu își mai poate apăra practic interesele în interiorul UE.
Pâna acum, Comisia a inițiat această procedură doar în cazul Poloniei, iar în cazul Ungariei cererea de inițiere a venit de la Parlamentul European. Totuși, declanșarea Articolului 7 se poate face doar cu unanimitatea statelor membre.
Procedura invocată de Comisia Europeană este numită „Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru statul de drept) și a fost stabilită în 2014. Procedura este declanșată dacă există indicii clare de amenințare sistemică la adresa statului de drept al unui stat membru.
sursa: hotnews.ro, g4media.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News