Eveniment
Comparator prețuri energie electrică 2025. Cum puteți verifica online care sunt cele mai bune tarife la electricitate
Comparator prețuri energie electrică 2025. Cetățenii sau firmele pot verifica online care sunt cele mai bune oferte la energie electrică în acest an cu ajutorul unui comparator de prețuri pus la dispoziție de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Reamintim faptul că în prezent tarifele la electricitate sunt plafonate de către stat. Legislația prevede că plafonarea va expira la 31 martie 2025, când prețurile pe care le vor plăti consumatorii vor fi cele din piață. Oficialii de la Guvern au transmis că analizează posibilitatea de a prelungi această plafonare.
Comparator prețuri energie electrică 2025
Comparatorul de oferte-tip de furnizare a energiei electrice a fost creat de ANRE cu scopul de a pune la dispoziţia utilizatorilor racordați la sistemul energetic național un instrument independent, echidistant și noncomercial care să permită compararea ofertelor de furnizare a energiei electrice.
Comparatorul are un caracter exclusiv informativ, fiind destinat atât potențialilor clienți finali care sunt interesați să-şi aleagă un furnizor de energie electrică cât şi clienţilor finali care sunt interesaţi să-şi schimbe furnizorul de energie electrică.
Pentru verificarea acurateţei informaţiilor şi a disponibilităţii ofertelor furnizorilor, ANRE le recomandă cetățenilor să solicitaţi informaţii suplimentare direct de la furnizori.
Cum puteți verifica online care sunt cele mai bune tarife la electricitate
În vederea efectuării unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice existente pe piață, se poate accesa aplicația Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice disponibilă pe pagina de internet a ANRE – www.anre.ro.
De asemenea, comparatorul poate fi accesat și prin intermediul aplicației mobile ANRE (disponibilă atât prin sistemul de operare IOS, cât și Android).
Vezi – Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice
Utilizatorii trebuie să completeze mai multe câmpuri, pentru a obține lista ofertelor din punct de vedere al preţului de furnizare sau al altor elemente componente ale acestuia.
În vederea obținerii unei liste extinse cu oferte de furnizare a energiei electrice, care să nu presupună completarea tuturor câmpurilor din comparator, este suficient a se face o selecție din câmpurile „Județ” și „Data de la care se aplica oferta”, apoi a se apăsa butonul „Compară oferte”.
În situația în care se dorește o listă personalizată cu oferte, care să corespundă preferințelor fiecărui utilizator care realizează analiza comparativă, se recomandă completarea tuturor câmpurilor existente în comparator.
Câmpuri ce trebuie completate
1. Tip client
Opțiunile de selecție sunt: casnic, noncasnic care îndeplineşte condiţiile pentru Serviciu Universal, noncasnic care nu îndeplineşte condiţiile pentru Serviciu Universal.
- Casnic – este clientul care cumpără energia electrică pentru propriul consum casnic (exemplu, pentru iluminat, încălzire, prepararea hranei etc).
- Noncasnic care îndeplineşte condiţiile pentru Serviciu Universal – client noncasnic cu un număr de salariați mai mic de 50 și o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanțul contabil care nu depășește 10 milioane de euro, care cumpără energia electrică pentru activități economice sau profesionale.
- Noncasnic care nu îndeplineşte condiţiile pentru Serviciu Universal – client noncasnic, altul decât cel care beneficiază de Serviciul Universal.
2. Tip ofertă
Acest câmp prevede 3 variante dintre care clientul final trebuie să aleagă, după cum urmează:
- Oferte concurențiale – se adresează tuturor clienților finali. Relația contractuală se realizează pe baza unui contract negociat între părți, contractul putând fi semnat de către client cu orice furnizor de energie electrică.
- Oferte Serviciu Universal – se adresează clienților casnici și clienților noncasnici care au dreptul să beneficieze de Serviciu Universal. Relația contractuală se desfășoară pe baza unui contract standard, contractul putând fi încheiat de către client numai cu furnizorii de ultimă instanță.
- Oricare – prin selectarea acestei opțiuni, comparatorul va reda atât ofertele disponibile din Piața Concurențială, cât și pe cele din Serviciul Universal, condiționat și de celelalte selecții făcute de către utilizatorul care realizează analiza comparativă.
3. Consumul din factura curentă pentru comparație / consum estimat (kwh)
Se va completa consumul din factura curentă astfel încât comparatorul să identifice ofertele cele mai bune pentru utilizatorul care realizează analiza comparativă, condiționat și de valoarea ce se va completa în câmpul numărul 8 – “Valoarea facturii curente pentru comparație”.
În cazul în care nu se dorește o comparație cu valoarea facturii curente sau nu există informația privind valoarea acesteia se introduce un consum estimat. Câmpul este completat automat cu o valoare de 100 kwh, care reprezintă un consum mediu lunar în cazul clienților casnici, astfel încât să poată fi calculată valoarea estimată a facturii.
4. Nivel tensiune
Acest câmp prevede trei variante: joasă tensiune, medie tensiune și înaltă tensiune.
Prin selectarea uneia dintre cele trei variante este încadrat locul de consum care este alimentat cu energie electrică. În cazul clienților casnici, majoritatea locurilor de consum sunt alimentate pe nivel de joasă tensiune, prin urmare este completat astfel, în mod automat de aplicație.
5. Tip preț
Cele două variante de selecție sunt: nediferențiat sau diferențiat pe zone orare.
- Nediferențiat – prețul energiei electrice este același pentru fiecare oră
- Diferențiat pe zone orare – prețul energiei electrice este diferit în funcție de ore. Se stabilesc prețuri diferite pentru orele de zi și orele de noapte
6. Data de la care se aplică oferta – se va selecta data de la care se dorește aplicarea ofertei.
7. Județ – se va selecta județul în care se află locul de consum pentru care se caută oferta de furnizare energie electrică.
8. Valoarea facturii curente pentru comparație (lei) – se introduce valoarea în lei a consumului de energie electrică, din factura emisă de actualul furnizor de energie electrică.
9. Tip produs
Acest câmp pune la dispoziție două opțiuni: preț fix și preț variabil.
- Preț fix – prețul rămâne neschimbat pe toată perioada de aplicare a ofertei comunicată de furnizor
- Preț variabil – prețul se poate modifica pe durata perioadei de aplicare a ofertei
În scopul obținerii unei liste extinse de oferte se recomandă ca, la finalul completării celor 9 câmpuri explicate anterior, să fie selectat direct butonul Compară oferte.
Pentru redarea unui număr mai restrâns de oferte de către comparator se recomandă completarea inclusiv a câmpurilor din cadrul rubricii subsecvente, intitulată “Criterii suplimentare de selecție”.
Tarifele reglementate pentru servicii sunt cele în vigoare la data selectată la câmpul „Data de la care se aplică oferta”.
sursa: anre.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News