Economie
Concediul pentru creșterea copilului: Ministerul Muncii vrea să majoreze stimulentul pentru părinții care revin la serviciu
Ministerul Muncii a publicat în dezbatere publică proiectul de ordonanta de urgenta care prevede majorarea stimulentului de inserție în situația în care persoana beneficiară a concediului și indemnizației pentru creșterea copilului realizează venituri supuse impozitului până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități, diferențiat în funcție de vârsta copilului.
Prin proiectul de ordonanță de urgență se propune modificarea prevederilor OUG nr.111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor.
Citește și Concediul de creștere a copilului va fi recunoscut ca vechime în muncă: Ministrul Familiei, anunț pentru mamele cu mai mulți copii
Documentul poate fi consultat AICI: proiect_modificare stimulent de inserție
Nota de fundamentare poate fi văzută AICI: proiect_modifiare stimulent inserție – nota de fundamentare
Dacă proiectul se va aplica, stimulentul de insertie, majorat la 1.500 lei dacă părintele revine la serviciu inainte de vârsta de 6 luni a copilului.
Cine beneficiază de majorarea stimulentului de inserție
După cum prevede proiectul de act normativ, persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :
a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul 3 copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
Cine are dreptul să beneficieze de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului
În prezent potrivit prevederilor OUG nr.111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, au dreptul să beneficieze de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului persoanele care în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie.
Acordarea stimulentului de inserție se prelungește până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități, dacă persoana îndreptățită realizează venituri supuse impozitului cu cel puțin 60 de zile anterior împlinirii de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News