Connect with us
Advertisement

Actualitate

Conferinţă de prezentare a rezultatelor proiectului „Arhitectură locală, conştientizare şi valorizare”, pentru păstrarea specificului Ţării Moţilor

Publicat

Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Alba organizează o conferinţă de presă în care vor fi prezentate rezultatele şi concluziile proiectului „Arhitectură locală, conştientizare şi valorizare”, pentru păstrarea specificului local al Ţării Moţilor în arhitectură. Evenimentul va avea loc miercuri, 21 martie 2012, la ora 10.30, la sediul organizaţiei, pe strada Moţilor, nr. 5.

Proiectul „Arhitectură locală, conştientizare şi valorizare”, derulat de Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Alba, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, în perioada octombrie 2011 – martie 2012, a urmărit păstrarea specificului local în arhitectură şi modul de utilizare a terenului în Ţara Moţilor.

Proiectul a fost finanţat prin programul „Timbru de Arhitectură al Ordinului Arhitecţilor din România” şi s-a desfăşurat în toate comulele Ţării Moţilor (Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara, Albac, Horea, Sohodol, Vadu Moţilor, Vidra, Avram Iancu, Poiana Vadului).

Prin acest proiect a fost editat un ghid de prezentare a specificului arhitecturii din zonă şi a modului în care elementele arhitecturii din Ţara Moţilor pot fi preluate de locuinţele şi pensiunile noi, precum şi afişe şi pliante pentru conştientizarea administraţiei locale şi a locuitorilor, publicaţii care rezumă informaţia cuprinsă în ghidul de construire.

În cadrul activităţii de conştientizare, au fost contactate 15 familii, proprietari de case tradiţionale şi a 12 întreprinzători în turism, cărora li s-au prezentat elementele specifice arhitecturii locale de valoare ce merită să fie păstrate.

Dintre aceste familii, 8 au solicitat soluţii şi li s-au oferit propuneri pentru modificarea sau extinderea unor case cu arhitectură specifică sau pentru construirea de case noi în stil tradiţional. De asemenea, s-au formulat soluţii pentru 8 actuali sau viitori proprietari de pensiuni interesaţi să construiască spaţii de cazare cu aspect tradiţional. Aceste propuneri au fost grupate în publicaţia „Caiet de idei pentru păstrarea specificului local. Adaptări ale caselor tradiţionale la standarde contemporane şi modele pentru construcţii noi în Ţara Moţilor”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Aurelian

    marți, 20.03.2012 at 09:50

    Astia, s-au prostit de tot, prezinta ori ce „cotet”, ca fiind Opera de Arhitectura. Nu aveti domnilor Cetatea, catredalele, si chiar niste vile interbelice, ce rost are sa prezentati, cotetele unde isi ascundeau motii bautura, si unde luau *******? Transilvania chiar duce lipsa de opere de arhitectura? Atunc ce sa mai vorbim de restul tarii?

  2. Axante

    marți, 20.03.2012 at 12:57

    @Aurelian tu de unde vii bre, te-au extras de sub asfalt? Mostenirea noastra culturala si identitatea rurala e la fel mai importanta, daca nu mai importanta decat cele enumerate de tine……off noi Romanii daca nu ne da nimeni peste picioare, ne aruncam noi singuri si strigam fault…

  3. anonim

    miercuri, 21.03.2012 at 22:55

    mai Aureliene, mai,sunt sigur ca locuiesti la bloc, nu-ti prea place natura, folclorul nici atat, dar nu asta ar fi cel mai mare bai. baiul e ca vorbesti ca sa nu taci.pai ia scoate tu capsorul ala putin „pe-afara” si vezi ce cauta turistul strain. iti spun eu, ca sa nu te prea obosesti: traditie, vreau sa „mance pita cu slana”, sa doarma pe salteluta de paie, etc. daca unii s-au rugat de directorul muzeului satului din sibiu sa-i lase sa doarma in casele de acolo…concluzie: strainii ar platii bani grei sa fie cazati intr-o casuta ca cea din foto de mai sus, sa manance natural ,si sa fie „purtati” prin locuri salbatice. ce naiba mai a spus-o si printul Charles, si nu cred ca poti sa-l contrazici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement