Eveniment
Crăciunul: Cum s-a stabilit data de 25 decembrie, care este originea lui Moș Crăciun și tradiția colindatului
Crăciunul este una dintre cele mai iubite și așteptate sărbători ale anului. Celebrată pe 25 decembrie, această zi marchează nașterea lui Iisus Hristos. Printre cele mai cunoscute tradiții de Crăciun se numără împodobirea bradului, colindele și vizita lui Moș Crăciun.
Sărbătoarea Crăciunului reprezintă un moment de bucurie în familii, sărbătoare în care sentimentele precum iubirea, recunoștința și speranța pun stăpânire pe oameni. traditii
De ce data de 25 decembrie
Crăciunul, așa cum îl știm astăzi, nu exista în primii ani ai creștinismului. În Evanghelii nu este menționată o dată precisă pentru nașterea lui Iisus Hristos, iar Biserica a trebuit să stabilească una.
La început, bisericile creștine aveau sărbători diferite pentru Nașterea Domnului, fără o dată unică. Abia în anul 354 e.n., Biserica din Occident a ales 25 decembrie ca zi de sărbătoare. Biserica din Orient însă, a continuat să celebreze Crăciunul pe 6 ianuarie, iar această diferență de dată a persistat o perioadă îndelungată.
Așadar, 25 decembrie nu a fost aleasă ca zi a Nașterii Domnului din cauza influențelor păgâne, ci datorită deciziilor luate de creștinii din primele secole. Nu putem fi complet siguri că această zi este chiar ziua în care s-a născut Iisus, dar a fost aleasă de biserică după multe discuții și eforturi, potrivit doxologia.ro.
Cum a apărut Moș Crăciun
Se spune că, demult, Moș Crăciun era un bătrân care făcea jucării. Iubea atât de mult acest lucru, încât le confecționa pe tot parcursul anului. În fiecare an, pe data de 25 decembrie, le vindea la un târg, la prețuri foarte mici, deoarece oamenii nu aveau mulți bani.
Într-o zi, de Crăciun, pe drumul de întoarcere spre casă, bătrânul a zărit trei copii care nu primiseră nimic de sărbători. Văzându-i atât de triști, a vrut să le facă o bucurie. Din păcate, nu mai avea nicio jucărie la el, pentru că tocmai le vânduse pe toate. Însă, ca prin minune, o jucărie a apărut în sacul său. Cu mare bucurie, a dăruit-o copiilor.
Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase
A fost un moment magic pentru bătrân, iar atunci și-a dorit ca toți copiii, chiar și cei săraci, să poată primi jucării. În acel moment, a apărut în fața lui o căprioară rănită. Bătrânul a bandajat-o, iar aceasta, recunoscătoare, a făcut să apară renii și sania. Într-o clipă, hainele sale vechi și uzate s-au transformat într-o ținută frumoasă și roșie. Astfel, Moș Crăciun a luat naștere.
Moș Crăciun din perspectiva bisericii
Moș Crăciun, așa cum îl cunoaștem în tradiția Bisericii, este, de fapt, Sfântul Nicolae. El nu este doar un personaj din povești, ci a fost un adevărat om al Bisericii. A fost arhiepiscopul Mirei, un oraș din vechea Licia, în Asia Mică, și a trăit într-o perioadă în care mulți oameni credeau în învățături greșite despre Hristos.
Sfântul Nicolae a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a fost condamnată erezia lui Arie, care susținea că Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri speciale, potrivit crestinortodox.ro.
Conform unei tradiții, Sfântul Nicolae a aflat că un bărbat din Mira, sărac și fără ajutor, plănuia să-și omoare fetele din cauza lipsei de bani pentru a le mărita. Mișcat de durerea lui, Sfântul Nicolae a trimis, în secret, pungi cu galbeni pentru a-l ajuta. Astfel, a început tradiția ca, în fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie, copiii și cei dragi să primească daruri.
Moș Crăciun astăzi
Astăzi, tradiția lui Moș Crăciun este bine cunoscută, mai ales de copii. Se spune că Moș Crăciun este mai bogat decât Moș Nicolae și vine în fiecare an, în noaptea de 24 spre 25 decembrie, pentru a aduce cadouri copiilor, precum jucării, haine, încălțăminte și dulciuri.
Tradiția spune că micuții trebuie să scrie, din timp, o scrisoare pentru Moș Crăciun, pentru ca acesta să știe ce își doresc. Iar dacă pentru Moș Nicolae trebuiau pregătite ghetuțele, Moș Crăciun lasă cadourile direct sub brad.
În unele colțuri ale lumii, copiii lasă un pahar de lapte și câțiva biscuiți pentru Moș Crăciun, fie pe masă, fie pe pervaz.
Mersul cu colinda
O altă tradiție îndrăgită în perioada sărbătorilor de iarnă este colindatul. În seara de 24 decembrie, copiii, dar nu numai ei, se adună în grupuri și pleacă din casă în casă, vestind Nașterea Mântuitorului. Cei care colindă sunt adesea răsplătiți pentru urările lor, primind în schimb bani, fructe sau dulciuri.
Colindatul este o tradiție veche în România, legată de sărbătorirea Nașterii lui Iisus Hristos și aducerea binecuvântării în casele oamenilor. Colindătorii sunt văzuți ca purtători de noroc și sunt întâmpinați cu bucurie de către gazde.
Colindele de Crăciun sunt diverse, de la cele religioase, care povestesc despre nașterea lui Iisus, până la cele tradiționale, care vorbesc despre viața la sat, iubire și prietenie.
Toate contribuie la atmosfera specifică sărbătorilor și întăresc legăturile dintre generații.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News