Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Creditul Fermierului, aprobat de Guvern. Statul va suporta rata dobânzii ROBOR. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii

Publicat

Creditul Fermierului, aprobat de Guvern. Executivul a adoptat în ședința de joi, 8 februarie, o ordonanță de urgență privind aprobarea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit Ministerului Agriculturii, actul normativ vizează creșterea accesului la finanțare pentru fermieri, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat – „Creditul Fermierului”.

Prin aceasta, MADR acordă un ajutor de stat, sub formă de grant.

Acesta acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.

Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.

Ministerul Agriculturii a transmis că bugetul schemei de ajutor de stat are o valoare de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul a 164,1 milioane euro. Acesta se asigură în limita sumelor disponibile din contul „Fondul pentru creditare și garantare a creditelor”, precum și a prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu o marjă ce nu poate depăși 1,95% pe an.

Sprijinul este de maximum 280.000 de euro, pe 5 ani”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Creditul Fermierului, aprobat de Guvern: ce condiții trebuie să îndeplinească

Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin codurile:

  • CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente;
  • CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
  • CAEN 014 – Creșterea animalelor
  • CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.

Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.

Monitorizarea şi controlul beneficiarilor în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat se efectuează în mod transparent, nediscriminatoriu, prin publicarea lunară a înscrierilor şi beneficiarilor, pe site, de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), cu respectarea reglementărilor aplicabile instituțiilor de credit şi instituțiilor financiare nebancare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax