Educație
CREȘE 2022: Părinții își vor putea însoți copiii la creșă, pentru o perioadă de acomodare, după înscriere
Părinții își vor putea însoți copiii la creșă pentru o perioadă de acomodare de zece zile lucrătoare, imediat după înscriere, potrivit metodologiei publicate în Monitorul Oficial.
Documentul include posibilitatea ca părintele sau reprezentantul legal al copilului să poată însoți copilul la creșă pentru două săptămâni (10 zile lucrătoare), pentru ca acesta să se adapteze la colectivitate, după înscrierea la această unitate.
Înscrierea la creșă 2022 – date generale
Structura anului școlar pentru creșe va fi aceeași ca și pentru învățământul preșcolar.
La înscrierea în creșele de stat nu se percepe o taxă, iar refuzul înscrierii unui copil pe criterii discriminatorii (rasă, naționalitatea, etnie, limbă, religie, dizabilitate sau apartenența la o categoria defavorizată) e interzis, potrivit avocatnet.ro.
Pentru înscriere va fi necesară, pe lângă copii ale actelor de identitate ale copilului și părinților, și o adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți sau reprezentanți legali pentru tipul de program prelungit.
Creșele vor putea funcționa la fel ca și grădinițele, cu program normal, de cinci ore pe zi, sau program prelungit, de zece ore.
Organizarea pe grupe
Numărul de copii pe grupe de creșă:
- grupa mică (de la 0 la 12 luni): în medie 7 copii (nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9)
- grupa mijlocie (de la 13 la 24 de luni): în medie 12 copii (nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 15)
- grupa mare (de la 25 la 36 de luni): în medie 12 copii (nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20).
Un copil va fi scos din evidența unei creșe în următoarele situații:
- dacă suferă de afecțiuni cronice, la recomandarea medicului
- dacă absentează patru săptămâni consecutiv, fără motivare
- la cererea părintelui sau reprezentantului legal al copilului.
Dacă copilul absentează din creșă mai mult de trei zile va fi primit înapoi în colectivitate dacă va prezenta aviz epidemioloic, eliberat de medicul de familie cu maximum 48 de ore înainte de revenire.
Obligații de comunicare cu părinții
Părinții vor trebui să fie informați de către educatori, în legătură cu copiii de la creșă, despre progresele, starea emoțională și dificultăți identificate în activitatea cu aceștia.
Este una dintre noutățile din metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.
Comunicarea se face în scris către părințiii/ reprezentanții legali ai copiilor sau prin orice mijloace de comunicare, semestrial sau ori de câte ori este necesar, cu avizul directorului/coordonatorului/șefului de centru de zi.
Datele care vor fi comunicate părinților sunt:
- progresele realizate de copii pe cele 5 domenii de dezvoltare
- starea emoțională și afectivă a copiilor
- dificultăți/deficiențe identificate
- orice alte elemente care necesită luarea unor măsuri sau a căror cunoaștere de către părinți/ reprezentanți legali este necesară pentru dezvoltarea armonioasă, optimă a copiilor.
Progresele făcute de copii sunt înregistrate de către educator în caietul de observații și în Fișa de apreciere a progresului copilului înainte de intrarea în învățământul preșcolar. Educatorul va colabora activ cu părinții/reprezentanții legali ai copiilor înscriși la creșă. De asemenea, va derula programe de informare și formare a acestora, pentru a dezvolta competențele parentale, potrivit edupedu.ro.
Creșele vor trebui să coleboreze cu psihologi, mentori, metodiști de la inspectoratele școlare și alți specialiști, pentru evaluarea potențialului copilului și stimulării dezvoltării optime a acestuia.
Vezi CREȘE 2022: Noutățile din metodologia aprobată de Guvern
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News