Connect with us
Advertisement

Eveniment

Crimele ”eliberatorilor” sovietici în județul Alba. Jafuri, violuri și asasinate în Alba Iulia și împrejurimi

stalin

Publicat

În septembrie 1944, a pătruns în județul Alba, venind dinspre Sibiu, ”glorioasa” armată ”eliberatoare” Sovietică, în realitate grupuri de soldați înfometați cu apucături de barbari.

Istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia, a descris pe larg episodul într-un articol publicat într-o lucrare mai amplă dedicată județului (Județul Alba. Istorie, cultură și civilizație, Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia 2015).  

Cei mai bătrâni locuitori ai județului, mai țin minte spaima pe care ei și familiile lor au simțit-o la venirea rușilor.

Crimele ”eliberatorilor” ruși în Alba: Bilanțul tragic al unei singure nopți

”La imaginea terifiantă cu iz medieval contribuiau din plin cazacii călări. În localitățile aflate pe direcția ”glorioasei” armate roșii s-au petrecut obișnuitele episoade barbare.

De exemplu, în doar 24 de ore, la 26/27 septembrie 1944, au fost devastate pe teritoriul județului Alba 87 de magazine, 1559 de locuințe, au fost luați 154 de cai, s-au înregistrat 3 morți, 2 răniți, 37 de femei violate etc” a scris Tudor Roșu.

La Alba Iulia, rușii au căutat alcool, până au găsit ”paradisul” în pivnițele Episcopiei Roman-Catolice. După ce se îmbătau, căutau ”hăzăici”.

Femeile, mai ales cele tinere, se ascundeau pe unde puteau: ”m-am ascuns o vreme cu celelalte lucrătoare din croitorie (…) într-o încăpere secretă (…) ieșeam numai noaptea să luăm apă și hrană. Tremuram toate să nu ne găsească.

Copiii întrebau mereu de mine. Nu-i vedeam decât noaptea, când dormeau” descria o femeie groaza acelor zile.

Crimele ”eliberatorilor” ruși în Alba: Triplă crimă la Oarda

Istoricul din Alba Iulia a descoperit o serie de atrocități, petrecute în vecinătatea municipiului. ”La Oarda, sovieticii au ajuns în sat deși era în afara șoselei Sibiu – Cluj, în perpetua lor căutare de femei, oi, vite și ceasuri.

Martorii evenimentelor își aminteau că teama era de nedescris, ”mai ales după ce un rusnac, cu ochii lunguieți și tuciuriu, a intrat într-o casă unde a dat peste un bătrân cu nora acestuia, având copil mic. A încercat să o violeze.

Bătrânul a luat o fucă și a sărit să-l lovească. Rusul l-a împușcat cu o rafală de armă, apoi, la împotrivirea femeii și țipetele copilului mic, i-a împușcat (…) Pe o tânără ieșită cu flori la poartă au luat-o pe tanc, la Oarda de Jos. A fost găsită moartă, violată și împușcată, la Sântimbru”.

Alte amintiri ale oamenilor din satele de pe traseul Armatei Roșii, sunt legate de ”dexteritatea” cu care aceștia retezau cu baioneta capetele păsărilor din gospodării, de adăpostirea fetelor tinere în pădure sau pe câmp.

”Stăteam ascunse toate într-o boaghie de jichi. Aveam o intrare astfel încât să nu se vadă. Tata ținea furca la poartă” își amintește o femeie din Șeușa, care în acel moment avea 15 ani.

Crimele ”eliberatorilor” ruși în Alba: Sașii, ținte vii la Sebeș

Sebeșul a fost asociat imediat cu Germania de către ruși, din cauza populației săsești numeroase. Acțiunile lor din oraș au fost fără milă. S-au năpustit în gospodăriile oamenilor, spune Tudor Roșu, jefuind totul. ”Au fost împușcați bărbați și violate femei la drumul mare.

Ulterior, sașii au fost primii care au avut de suferit de pe urma represiunii bolșevice. Orașul Sebeș a fost transformat în lagăr și centru de ridicare a sașilor, iar ”ridicarea” a început de la 11 ianuarie 1945.

Vânătoarea de oameni a vizat, în principiu, bărbați între 17 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, din Sebeș, Petrești, Pian, Câlnic, Vingard, Vințu de Jos etc, iar aceștia au fost deportați în Rusia, în lagăre de muncă”, mai scrie Tudor Roșu.

*

Tudor Roşu este istoric la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. A semnat numeroase studii ştiinţifice care surprind perioada Evului Mediu, dar şi secolele XIX şi XX. Multe dintre lucrările sale sunt cu totul inedite.

Imaginea lui Elvis Presley în România comunistă, Marele turneu al lui Buffalo Bill în Europa (inclusiv la Alba Iulia), istoria cinematografului românesc și multe altele, reprezintă doar o parte dintre preocupările acestuia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. pilu

    duminică, 16.01.2022 at 10:26

    Cam asa faceau si romanii prin Odesa. Era razboi, ce mai.

  2. Florin Biro

    duminică, 16.01.2022 at 14:24

    Aceste atrocitati ale armatei eliberatoare ruse trebuie sa ramana in inima si oglinda poporului roman. Dar din pacate noi invatam greu si uitam repede, si inloc sa ne rupem de communism, bolsevism, populism si alte obiceiuri comuniste, le aducem mai mult in actualitate. Votam fara sa gandim fara ca un pic sa ne gandim la trecut.
    Doresc sa va intreb de de nu Incercati sa mergeti la munca in Rusia, si de ce mergeti la munca in occident?Va place mai mult viata in Germania, Italia ori Spania ori va place viata in Rusia?

  3. Stelian ion

    duminică, 16.01.2022 at 23:55

    Acest istoric ar trebui sa ne zica si ce au facut „civilizatii”de nemti in primul razboi in Muntenia si Moldova-exact ce au facut rusii in 1944.Atât ca in 1916-1917 nemtii au venit peste noi iar in 41-44 noi ne-am dus peste ei.Alo,istoria,ai auzit de masacrul de la Odessa?In 3 zile,armata româna a omorât 44500 civili.Cum de-i pupati pe nemti acum nu inteleg.🤮🤮🤮🌈🌈🌈

  4. Profanii

    marți, 18.01.2022 at 08:35

    Despre lagarul mortii de la Sobibor, unde nemtii asasinau zilnic evrei, nu ar trebui sa uite nimeni. Cruzimea popoarelor migratoare, era nemarginita. De ce oare unii din afara cumpara acum paminturi in Ardeal ? Urmeaza alta migratie ?

  5. dolfi

    marți, 18.01.2022 at 21:53

    eu imi amintesc povestile bunicului meu… avea 9 ani la Marea Unire. A venit pe jos din Apuseni pana la Alba Iulia ca sa fie martor al Unirii. Comparand rusii cu germanii, pentru cei din urma nu avea cuvinte prea urate.
    „Ne-au dat margarina la conserva, paine dar nu ne lasau sa ne urcam in trenurile lor curate si iluminate. Noi eram zdrentarosi si plini de paduchi. Daca vreun soldat neamt facea prostii, il impusca comandantu’. Rusii in schimb erau draci, pradau peste tot.”
    In armata a fost granicer pe granita de vest. Pe fata mai mare (matusa mea) a cunoscut-o intr-o permisie cand deja avea aproape 4 ani. Stia un pic de sarba, maghiara si ucraineana. „Granicerii intre ei se intelegeau „ca oamenii”. Cum se schimba linia frontului, cum treceau sate intregi dintr-o parte in alta, fie de la romani la unguri, fie de la unguri la romani. Faceam ce puteam sa le dam o coaja de pita si cand iar se schimba linia frontului ii trimiteam inapoi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement