Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cel mai complex spectacol pe care l-a văzut vreodată Alba Iulia. Sute de cowboy, indieni și Buffalo Bill în persoană


Publicat

af

Acum 113 ani, unul dintre cei mai faimoşi americani din câţi au existat vreodată, legendarul Buffalo Bill, eroul Vestului, a performat la Alba Iulia împreună cu trupa sa, „Buffalo Bill’s Wild West and Congress of Rough Riders”. Cine nu a auzit de Buffalo Bill? Imaginea sa s-a suprapus cu aceea a Vestului Sălbatic, ba chiar a determinat-o, a cuprins-o, a stilizat-o şi a transformat-o. Informația a fost descoperită de către istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii, un pasionat cercetător al presei locale din Alba Iulia secolului trecut. 

Era vara anului 1906. Din 9 până în 25 iulie, în cadrul turneului „Buffalo Bill’s Wild West”, s-au ţinut spectacole în Timişoara, Arad, Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj, Oradea, Satu Mare, Sighetu Marmaţiei şi Cernăuţi.

anunturile din presa alba iulia

”Sosirea trupei a fost precedată de o amplă campanie publicitară, cu afişe de mari proporţii, în zonele cele mai aglomerate ale oraşelor şi reclamă în periodicele vremii.

S-a insistat asupra grandorii acestui spectacol în presa transilvăneană, subliniindu-se mereu că este vorba de „800 de oameni şi 500 de cai”.

Întreaga trupă avea nevoie de altfel de trei garnituri de tren pentru a face deplasarea de la o localitate la alta, însumând cifrele impresionante de 47 de vagoane (dintre care 18 duble şi 13 de dormit) şi peste 800 metri lungime.

Desfăşurarea de forţe era completată de 50 de maşini utilizate în timpul sezonului din 1906. Pe de altă parte, şi costurile turneului erau imense, incluzând aici sutele de kilograme de alimente zilnice pentru oameni şi tonele de nutreţuri pentru animale.

Numai iernarea înaintea turneului din 1906 costase trupa 150.000 de dolari” a scris Tudor Roșu într-un studiu dedicat acestui mare eveniment.

 

Buffalo Bill nu era complet străin ardelenilor, pentru că în primii ani ai secolului au fost publicate povestioare precum „Buffalo Bill şi Occidentul selbatic” sau „Buffalo Bill în codrul secular”. Din acest motiv, spectacolul de la Sibiu a adunat 25.000 de spectatori, la acea vreme un număr enorm.

”Se poate afirma chiar că turneul trupei americane a fost cel mai important eveniment petrecut în Transilvania în anul 1906” este opinia lui Tudor Roșu.

Potrivit acestuia, ”pentru Alba Iulia, evenimentul a fost oglindit de săptămânalele Közmüvelődés şi Gyulafehérvári hirlap. Informaţiile publicate în organele presă ale localităţii au rolul de a face publicitate spectacolului, urmărind tiparul anunţurilor promoţionale din toate celelalte periodice transilvănene care oferă spaţii evenimentului”.

Spectacol la lumina becurilor aduse de Buffalo la Alba Iulia

Reprezentaţia, ce păstrează denumirea originală de „Buffalo Bill’s Wild West” în ambele periodice albaiuliene, a avut loc în 12 iulie 1906.

”În anunţurile de dinainte de reprezentaţie, albaiulienii au primit cuvântul de onoare al colonelului, că spectacolul va avea loc, indiferent de condiţiile meteorologice, aşa că au putut să îşi procure bilete liniştiţi. Imensul cort, instalat rapid de trupa americană proteja, de altfel, numai publicul de posibilele capricii ale vremii, în timp ce protagoniştii evoluau în arena deschisă. Totodată, audienţa primea cuvântul principalului artizan al spectacolului că va fi satisfăcută de aceste „reale povestiri ale civilizaţiei americane” a scris în studiul său, istoricul albaiulian.

Tudor Roșu a identificat, de altfel, toate aspectele inedite ale evenimentului. De exemplu, cel mai important punct de vânzare a biletelor a fost magazinul lui Gheorghe Papp, din Piaţa Hunyadi (partea de nord a pieţei principale a oraşului a purtat această denumire la acea dată; din spaţiul mult mai larg al acesteia se mai păstrează astăzi Piaţa Iuliu Maniu).

Un singur bilet dădea dreptul la vizionarea tuturor atracţiilor spectacolului. Preţurile biletelor au fost însă diferite, în funcţie de sectorul destinat, de la 2 la 8 coroane, iar copiii sub 10 ani au beneficiat de preţ redus la jumătate.

Două reprezentaţii au avut loc, prima de la ora două după-amiaza, următoarea de la opt seara, arena mare fiind „iluminată de sistemul electric” propriu, fără a exista alte diferenţe între cele două sesiuni. ”Cu siguranţă însă reprezentaţia de seară a impresionat mai mult, dată fiind iluminarea artificială, nu des întâlnită la vremea respectivă pentru un show de asemenea amploare” a adăugat Tudor Roșu.

 

La Alba Iulia, reprezentaţia a avut loc pe terenul de manevră al armatei, în zona Platoului Romanilor, spaţiul în care aveau să se adune şi participanţii la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Bătrânul Buffalo Bill nimerea porumbeii din goana calului

Potrivit istoricului, ”Buffalo Bill însuşi a fost cel mai important actor al reprezentaţiei, după cum garantase albaiulienilor, încă de dinainte de 12 iulie. La 1906, Buffalo Bill nu mai era falnicul bărbat de altădată, dar încă era departe de imaginea decrepită din ultimii ani ai carierei sale, când avea să deţină un rol secundar în propriul său spectacol (după 1910).

Aşa cum nota acelaşi Sextil Puşcariu, la vremea venirii sale în Transilvania „Buffalo Bill avea barbişonul alb şi era bătrân, dar călărea încă frumos şi nimerea din goana calului său porumbeii lăsaţi să zboare deasupra arenei”.

Un fel de film live, cu piei roșii, cowboy care au simulat atacul diligenței și scalparea ”fețelor palide”

”Albaiulienii au văzut aşadar „ce s-a văzut şi la Paris”, adică spectacolul „fără scurtări”, în plenitudinea actelor prevăzute în program peste tot în Europa, unde turneul ajunsese.

Numerele prezentate au fost tragerile lui Johnny Baker, un îndemânatic pistolar instruit încă de mic de Buffalo Bill pe această direcţie, alte trageri rapide, vânătoarea de bizoni, reprezentaţii cu bronchos (cai sălbatici), călăriţi sau prinşi cu lasso-ul, cu cowboys, cowgirls şi văcari mexicani, veterani de cavalerie, cu imagini cheie ale Vestului, precum Pony Express-ul, reconstituirea atacului diligenţei, scene ale Războiului Civil din SUA şi o reproducere a sistemului de apărare al căruţelor în cerc, pe care îl practicau pionierii Lumii Noi, în lungile lor marşuri.

Sub numele de „Întâlnirea celor mai îndrăzneţi călăreţi din toată lumea”, pe lângă soldaţii, cowboy-ii şi indienii Americii de Nord, apăreau numeroase personaje din Cuba şi Antile, gauchos din America Latină, apoi trupe de cazaci şi cerchezi, călăreţi beduini şi spahii, veterani britanici ai trupelor de lăncieri, ori tactici militare ale samurailor vechi şi moderni, pentru că trupa lui Buffalo Bill se diversificase în ultimii ani, depăşind cu mult reprezentarea strictă a Vestului Sălbatic.

Cel mai însemnat aport de exotism l-au adus totuşi pieile roşii, cu 100 de călăreţi, ce au întruchipat războinici mai mult sau mai puţini celebri şi au prezentat apoi obiceiuri şi dansuri ale triburilor Sioux, Ogalala, Brule, Uncappappa, Cheyenne”. – Tudor Roșu

Latura războinică a indienilor era bine reprezentată în cadrul spectacolului prin scalparea „feţelor palide” şi „strigătele de luptă ce făceau aerul să vibreze”. În treacăt fie spus, imaginea ce a dăinuit peste decenii, a războinicului indian ce strigă ascuţit lovindu-şi cu o frecvenţă rapidă buzele cu palma, s-a datorat mai mult spectacolelor lui Buffalo Bill decât realităţii, din nevoia acestuia de a trasa o marcă imagistică pieilor roşii războinice.

Sute de indieni și soldați au reconstituit chiar o bătălie, cea de la Little Big Horn. Punctul final l-a reprezentat bătălia corp la corp, dintre Buffalo Bill, ce se interpreta pe el însuşi, şi căpetenia cheyenne Mână Galbenă, un faimos
episod al biografiei colonelului.

 

 

Concluziile, ca de altfel și toate informațiile oferite aici de Alba24, îi aparțin istoricului Tudor Roșu: ”în ceea ce priveşte Alba Iulia, monumentalul show „Buffalo Bill’s Wild West” reprezintă cu siguranţă cel mai impozant şi mai exotic spectacol care a ajuns vreodată în oraş.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


  Publicitate

  ABRUD

  Decizie majoră în Parlamentul European, de care pot beneficia locuitorii din Apuseni. Bani pentru proiectele de gaze naturale

  Publicat

  Parlamentul European a votat un amendament crucial pentru România, legat de modul în care țara noastră poate folosi banii europeni din Fondul pentru tranziție justă, adică bugetul special dedicat modernizării industriei poluatoare în vederea aplicării politicii ecologiste Green Deal. Acest lucru este foarte important pentru o mare parte a județului Alba: zona Munților Apuseni. 

  Un amendament inițiat de mai mulți europarlamentari români din Renew prevede că acești bani vor putea fi folosiți și pentru finanțarea unor proiecte bazate pe gazele naturale în regiunile care se bazează acum pe extracția de cărbune, potrivit G4Media.ro.

  În plus, Parlamentul European a votat și creșterea sumei alocate României, de la alocarea inițială propusă de Comisia Europeană de 1,7 miliarde de euro la 3,5 miliarde de euro.

  Pentru România, unul dintre marile obiective este să convingă UE să accepte gazul ca soluție de tranziție către atingerea obiectivelor cuprinse în Green Deal.

  Altfel spus, să accepte utilizarea fondurilor europene pentru investiții în tehnologizarea centralelor care produc energie pe bază de cărbune sau petrol și adaptarea lor la gaz.

  În Alba, 22 de administrații locale ((orașele Cîmpeni, Abrud și Baia de Arieș și comunele Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților și Vidra) s-au asociat pentru a avea mai multe șanse în discuțiile cu Guvernul și cu reprezentanții furnizorului. Introducerea gazului metan în gospodării ar putea dura câțiva ani, asta dacă se va face.

  De la înființare, asociația a avut mai multe întâlniri la care au participa și primarii din zonă și a purtat o corespondeță cu Guvernul și cu furnizorii de gaze.

  Un alt pas este o lege al cărei inițiator e deputatul PNL de Alba, Florin Roman și care presupune ca ADR Centru și Investiții Teritoriale Integrate (ITI) Moții Țara de Piatră să devină Autorități de Management pilot în absorbția fondurilor europene, în perioada de alocare 2021-2027.

  Legea a fost promulgată de președinte.

  Asta înseamnă că fondurile europene (inclusiv cele din Green Deal) vor fi accesate mult mai facil, iar prioritizarea se face de la nivelul celor cinci județe care au în componență Munții Apuseni.

  Problema introducerii gazului metan în Munții Apuseni a fost mult timp și pe agenda reprezentanților PSD, printre care Ioan Dîrzu și Călin Andreș (actualul primar din Câmpeni).

   

  Citeste mai mult
  Publicitate

  ACTUALITATE

  Cea mai familiară voce de televiziune nu se va mai auzi la ProTV. Bebe Cotimanis a plecat la Prima, după 25 de ani

  Publicat

  Cea mai familiară voce de televiziune din România a părăsit Pro TV.

  După 25 de ani în care a fost vocea Pro TV, Bebe Cotimanis se desparte de televiziunea care l-a consacrat, iar din 5 octombrie se va auzi la Prima TV.

  Actorul Bebe Cotimanis va fi voice-over și la celelalte televiziuni sportive ale grupului Clever Media – Look Plus, Look Sport, Look Sport 2, Look Sport 3 și Look 4K, toate deținute de omul de afaceri Adrian Tomșa.

  Pe lângă voice-over de televiziune, Constantin (Bebe) Cotimanis este un actor foarte prolific și a jucat în filme, seriale și spectacole de teatru.

  Foto: Facebook Bebe Cotimanis

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  Un alegător VA PUTEA VOTA la alegerile locale, chiar dacă sistemul informatic semnalează că a mai votat o dată. Decizie a BEC

  Publicat

  Noi reglemetări care complică procesul electoral. Biroul Electoral Central (BEC) a decis că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

  Potrivit unei hotărâri a BEC, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

  Vezi și TOATE școlile vor fi închise timp de trei zile, înainte și după alegeri. Cursurile se fac online, părinții pot cere zile libere plătite

  Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nici o semnătură, acesta este lăsat să voteze.

  Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

  BEC a decis, vineri, care este procedura care trebuie urmată în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

  Dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

  În cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.

  Dacă preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegptorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

  Surse: G4Media.ro, News.ro

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  Primele temperaturi cu ”minus” înregistrate în această toamnă în România. Sâmbătă dimineața au fost – 2,9 grade Celsius

  Publicat

  Pentru prima dată în această toamnă s-au înregistrat temperaturi sub zero grade Celsius în România. Mercurul termometrelor a scăzut, sâmbătă dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 2,9 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

  La Alba Iulia s-au înregistrat minime de 8 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar la Oașa de 3 grade Celsius. Astăzi, maximele la Alba Iulia vor fi de 23 de grade Celsius, cu cer predominant senin.

  Meteorogul de serviciu de la Centrul Meteorologi Regional Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că scăderea de temperatură s-a produs pe un fond de cer degajat, cu presiune ridicată şi în urma pătrunderii de aer rece din sector nordic.

  Sursa citată a mai precizat că temperaturi negative s-au mai înregistrat şi în alte localităţi din Harghita, respectiv minus 1 grad Celsius la Topliţa şi minus 0,6 grade Celsius la Joseni.

  La toate staţiile meteo unde temperaturile au fost negative s-a înregistrat şi brumă. Meteorologul Cristina Blaga a mai precizat că minima înregistrată la Miercurea Ciuc este mai scăzută decât normalul perioadei, dar au mai fost ani când, în aceeaşi zi, mercurul termometrelor a înregistrat valori chiar şi de minus 5 grade Celsius. AGERPRES

  Citeste mai mult
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate