Connect with us
Advertisement

Eveniment

CSM sare în apărarea pensiilor magistraților. Varianta votată de Parlament ”a ignorat principii constituționale”

Publicat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, miercuri, după ce Camera Deputaţilor a adoptat modificările aduse legii pensiilor speciale, că, ”prin lipsa unei cooperări loiale”, Parlamentul României a ignorat principii constituţionale, asumându-şi generarea unor „vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiţie”.

„Având în vedere adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă dezacordul faţă de maniera în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, prin adoptarea de măsuri cu consecinţe iremediabile asupra independenţei justiţiei şi statutului magistratului”, se precizează într-un comunicat al CSM.

Potrivit sursei citate, în procesul legislativ nu a existat un dialog instituţional onest între puterea legislativă şi puterea judecătorească, în sensul că nu a fost solicitat un aviz real al Consiliului cu privire la forma adoptată a proiectului de lege.

Eliminarea pensiilor speciale: ce s-a votat, de fapt. Modificări de fațadă, excepții și prevederi care se aplică peste 20 de ani

„Puterea legislativă a trimis Consiliului o altă formă a proiectului de lege, care a fost avizată favorabil cu observaţii prin Hotărârea plenului 187 din 22 decembrie 2022.

Proiectul de lege adoptat astăzi (miercuri -n.r.) a fost modificat succesiv în faţa comisiilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, având o formă total diferită de cea avizată favorabil cu observaţii şi introduce noi condiţii care nu au fost supuse dezbaterilor şi cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, proiectul de lege transmis iniţial şi adoptat de prima cameră sesizată – Senatul României, nu prevedea nicio condiţie de vârstă pentru pensionare, ci doar reglementa vechimea minimă în profesie.

Prin lipsa unei cooperări loiale, Parlamentul României a ignorat principii constituţionale, asumându-şi generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiţie”, spune Consiliul.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că, în calitate de garant constituţional al independenţei justiţiei, astfel de modificări legislative ar trebui să se bazeze pe un dialog autentic care să includă toate puterile statului pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a asigura statul de drept, independenţa justiţiei şi previzibilitatea legii.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 28.06.2023 at 19:59

    Auzi la ei, lipsă de loialitate.Dar lipsa faptului că în Costituţie se spune că pensiile se dau pe bază de cotribuitivitate, şi voi nu o luaţi în seamă, ce este ? Aveţi dreptate, nu-i loialitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement