Eveniment
Cum a căzut în capcana hackerilor o persoană din Alba, care și-a cumpărat încălțăminte. Site-ul unei firme cunoscute, clonat
Hackerii devin din ce în ce mai inventivi și folosesc diverse metode pentru a ajunge la banii din conturile utilizatorilor de internet. Spre exemplu este și un caz care a ajuns în atenția autorităților din Alba Iulia, după ce hackerii au clonat site-ul unui cunoscut brand de încălțăminte.
Victima care a vrut să își comande două perechi de pantofi și-a dat seama că a intrat pe site-ul clonat după ce nu a primit o confirmare a comenzii.
În data de 31 octombrie 2023, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o decizie în dosar, după ce procurorii au cerut închiderea acestuia din lipsă de probe.
În motivarea magistraților este scris modul în care victima și-a dat seama că a plasat comanda pe un site clonat și ce s-a întâmplat după.
Este vorba despre un site care imita pagina de internet a producătorului de încălțăminte Salomon.
Potrivit motivării instanței disponibile pe site-ul CSM, persoana vătămată a declarat că la data de 12.03.2023 a vrut să își achiziționeze două perechi de încălțăminte de pe site, astfel că a plasat comanda în valoare de 650 lei.
Întrucât nu a primit e-mail de confirmare a comenzii și știa că acest site de obicei confirmă comenzile, a verificat încă o dată veridicitatea site-ului, ocazie cu care a constatat că de fapt site-ul de pe care comandase se numește (n.r. pagina încă este activă…), acesta având interfața și toate detaliile identice cu cele ale site-ului salomon.ro.
Atunci și-a dat seama că site-ul era fals, astfel că și-a verificat și aplicația BT Pay pentru a vedea stadiul plății, ocazie cu care a constatat că îi fusese retrași 777,83 lei de către comerciantul (…), și nu 650 lei cât ar fi fost comanda.
Imediat a sunat la bancă pentru blocarea cardului bancar și pentru a contesta plata efectuată, iar aceștia au îndemnat-o să depună plângere în acest sens.
Din documentele înaintate persoana vătămată a depus refuz de plată care a fost soluționat favorabil clientei la data de 20.03.2023, urmând ca suma să fie recuperată prin întocmirea dosarului de despăgubire de către Groupama Asigurări”, se arată în documentul citat.
Deoarece persoana vătămată și-a recuperat prejudiciul și ancheta ar fi costat prea mult pentru a fi continuată procurorii au cerut închiderea dosarului.
Drept urmare în data de 31 octombrie, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis închiderea dosarului. Decizia a fost definitivă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News