Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum ar putea arăta „pașaportul european de vaccinare”. Țările nu vor fi obligate să îl accepte sau să îl implementeze

Publicat

Comisia Europeană a elaborat un draft de regulament privind introducerea „pașaportului de vaccinare”. Documentul va permite persoanelor imunizate să călătorească liber în blocul comunitar, fără a mai fi supuse restricțiilor antipandemice.

Documentul se va numi „travel health card” sau „digital green pass”, un lucru care rămâne să fie stabilit ulterior, au declarat surse europene pentru G4Media.ro.

Pașaportul de vaccinare va fi valabil pentru persoanele vaccinate împortiva Covid-19 cu un vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene și va putea fi eliberat în format digital dar și pe hârtie. Ambele formate vor avea obligatoriu un cod QR, iar fiecare stat membru va fi liber să își decidă propriul format.

Documentul ar urma să fie emis gratuit fiecărui cetățean european care s-a vaccinat împotriva Covid-19.

Fiecare stat va fi liber să refuze utilizarea unui astfel de card pe teritoriul național. În acest caz, al refuzului utilizării cardului, statul respectiv trebuie să notifice Comisia Europeană și Parlamentul European.

„Vrem să creăm un certificat digital care poate menționa un test PCR negativ, dovada că aveți anticorpi sau că ați fost vaccinat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA (Agenția Europeană pentru medicamente)”, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne Ylva Johansson mai multor agenții de presă, inclusiv AFP.

În prezent, doar patru vaccinuri au fost aprobate de EMA: cele de la Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson. Astfel, este exclus vaccinul chinezesc Sinopharm utilizat în Ungaria, în special de prim-ministrul Viktor Orban. Dar și, cel puțin pentru moment, vaccinul rusesc Sputnik V, comandat tot de Ungaria, precum și de Republica Cehă și Slovacia și pentru care EMA și-a început revizuirea pe 4 martie.

La nivelul Uniunii Europene se preconizează că paşaportul digital pentru Covid va cuprinde trei componente, şi anume să arate fie că posesorul lui a fost vaccinat, fie că are un rezultat negativ la un test PCR, fie că persoana respectivă are anticorpi în urma trecerii prin boală, a susţinut recent vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

sursa: g4media.ro, hotnews.ro

foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement