Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum motivează Curtea de Apel Cluj anularea prelungirii stării de alertă. Legătura cu Untold, Electric Castle și congresul PNL

decizie instanta

Publicat

Judecătorii Curții de Apel Cluj au motivat decizia prin care au anulat, acum o săptămână două Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României dar şi actul care impune folosirea certificatului verde pentru desfăşurarea unor activităţi în România.

Judecărorii clujeni spun că organizarea Untold, Electric Castle, Saga și a congresului PNL s-a făcut în timp ce alte activități firești sunt restricționate.

Vezi și Date oficiale: 14.744 cazuri COVID și 328 decese în România, în 24 de ore. 1.513 pacienți la ATI. Situația din 6 octombrie

Curtea de Apel Cluj a anulat, acum o săptămână, două Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României dar şi actul care impune folosirea certificatului verde pentru desfăşurarea unor activităţi în România, relatează News.ro.

Două persoane au atacat aceste acte, iar judecătorii de la Secţia de contencios administrativ din cadrul Curţii de Apel Cluj le-au anulat, acum o săptămână.

Citește și ALBA: 231 de cazuri COVID și 3 decese, în ultimele 24 de ore. Incidență peste 7 la Alba Iulia. Situația pe localități

Magistrații au motivat acum că organizarea acestor evenimente cu zeci de mii de oameni reprezintă o dublă măsură.

Motivarea Instanței prin care sunt anulate Hotărârile de Guvern:

”Curtea remarcă că la data de 09.09.2021 când a fost adoptat HG 932/2021 a început festivalul Untold care a avut o participare potrivit organizatorilor de 360 de mii de persoane, circa 75.000 de persoane pe zi, iar cu toate că Guvernul a invocat creşterea activităţii epidemice nu a modificat condiţiile stabilite pentru participarea la festivaluri, lăsând plafonul maxim de 75.000 persoane.

Anterior doar la Cluj-Napoca au mai existat festivalurile Electric Castle la care au participat circa 186.000 persoane şi Jazz in the Park cu circa 100.000 persoane, în timp ce la Bucureşti s-a desfăşurat festivalul Saga, cu participarea a circa 135.000 de oameni şi Congresul Partidul Naţional Liberal cu circa 5000 de oameni prezenţi în interiorul locului de desfăşurare.

Or, în condiţiile în care astfel de evenimente ar avea loc lunar, majoritatea populaţiei ar fi purtătoare a virusului SARS COV 2, iar România ar rămâne permanent în stare de alertă.

Prin urmare, s-a luat dubla măsură a restricţionării pe de o parte de la evenimente fireşti cum ar fi activităţile sportive, luatul mesei la un restaurant, activităţi cu adevărat culturale, iar pe de altă parte a fost permisă organizarea unor evenimente ce implică participarea a zeci de mii de persoane şi care generează o aglomerare de persoane unde este discutabil dacă se poate menţine o distanţă de control şi această modalitate de normare este cel puţin nefirească”, se arată în Ordonanţa preşedinţială nr. 236/28 septembrie 2021 a Curţii de apel Cluj.

HG care impun Certificatul Covid și prelungirea stării de alertă anulate de Curtea de Apel Cluj

Acțiunea a fost inițiată de avocații Mikolt Kapcza Krisztina și Gabriel Marin. Curtea de Apel Cluj a anulat, în primă instanță, Hotărârile de Guvern care impun Certificatul Verde Digital și continuarea stării de alertă.

Mikolt Kapcza Krisztina a declarat pentru Cluj24 că pentru prima dată de la începutul pandemiei, Justiția își ia rolul în serios de a treia putere în stat, și arată că nu trebuie să mai existe doar domnia puterii Executive.

”Am inițiat acest demers deoarece Guvernul încalcă vădit legea și nu își îndeplinește propriile obligații, introduce prin Hotărâri de Guvern discriminări și dispoziții care ar fi putut să fie introduse doar prin lege și doar prin respectarea criteriilor Constituționale.

Toate aceste restrângeri și discriminări mă privesc și pe mine personal, nu m-am putut duce la o serie de manifestări. Aceste restrângeri privesc pe toată lumea, și pe colegul meu Gabriel Marin.

Cea mai importantă problemă este însă cea de principiu: nu poți diferenția o categorie de cetățeni față de alții, atâta timp cât propovăduiești că vaccinarea este la libera opțiune, acest gest te privește doar personal, nu poate privi statul.

Nu se poate să diferențiezi categorii de cetățeni și să îi faci să creadă că au mai multe drepturi decât ceilalți.

În sfârșit puterea judecătorească a înțeles aceste argumente și își arată adevărata forță de a treia putere în stat. Guvernul a redus în ultima vreme funcționarea statului la o singură putere, cea executorie, a încercat să scoată din ecuație puterea legislativă și cea judecătorească.

Mai ales că decizia CCR din iulie a admis excepția de neconstituționalitate parțială a L55 cu privire la lipsa asigurării unui acces efectiv la justiție în privința HG privitoare la prelungirea stădii de alertă.

Decizia nu este definitivă

Decizia de astăzi arată că totuși Justiția își ia rolul în serios și face ceea ce este menit să facă”, a declarat avocatul Mikolt Kapcza Krisztina pentru Cluj24.

Soluţia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, procesul urmând a fi tranşat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Guvernul nu a reacționat până acum.

surse: Cluj24.ro, news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate