Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum poți recupera banii plătiți pe RCA dacă ai vândut mașina. Care este procedura

Publicat

Legislația în vigoare prevede posibilitatea recuperării parțiale a sumei plătite pentru asigurarea RCA pentru autovehiculul vândut.

Proprietarii își pot recupera banii printr-o cerere adresată asigurătorului sau brokerului de asigurări.

De ceva vreme, la vânzarea mașinii, foștii proprietari au posibilitatea de a-și recupera parțial banii plătiți pe asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), așa cum se întâmplă, de altfel, și-n cazul rovinietei. Pentru asta, cei interesați trebuie să se adreseze companiei la care au încheiat polița RCA.

Vezi și CODUL RUTIER 2022: REGULI noi de duminică, 27 februarie. Ce trebuie să știe șoferii, dar și cei care conduc trotinete electrice

”Atunci când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA”, prevede Legea 132/2017 a asigurărilor RCA, potrivit avocatnet.ro.

Acest lucru este posibil la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoțită de documente justificative, sau la data la care vehiculul este radiat din circulație.

Recuperarea banilor e posibilă doar dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării, adică dacă de când a fost încheiată polița nu au avut loc accidente din vina deținătorului.

Procedura pentru recuperarea banilor pe RCA

Persoana care a vândut mașina se adresează asigurătorului sau brokerului de asigurări

Documente necesare:

  • cerere tip completată
  • polița RCA pentru care se cere restituirea banilor;
  • document doveditor de plată a poliței (chitanță, ordin de plată etc.);
  • copie a cărții de identitate;
  • documentul ce dovedește vânzarea sau radierea vehiculului;
  • extras de cont (pentru codul IBAN).

Asiguratul are obligația de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alți asigurători și poate opta pentru menținerea în vigoare a unui singur astfel de contract. Dreptul de opțiune se exercită o singură dată pe perioada unui an calendaristic și poate opta pentru rezilierea contractelor cu data de intrare în vigoare ulterioară primului contract RCA încheiat.

sursă: avocatnet.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax