Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum va funcționa Sistemul Garanție-Returnare în magazine. Ambalajele de apă, sucuri şi bere vor avea un cod unic, naţional.

Publicat

Un cod de bare unic naţional şi un logo specific vor fi elementele de identificare a ambalajelor care vor intra în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), care va schimba modul în care vom cumpăra băuturi răcoritoare, apă şi bere.

„Va exista un logo specific siste­mului, pe care consumatorul să-l poa­tă recunoaşte cât mai uşor, pe lân­gă codul de bare naţional, pentru a evita importul de ambalaje goale din alte ţări.

Ambalajul trebuie să nu fie deteriorat, să aibă eticheta întrea­gă pentru a putea fi scanat codul de bare specific sistemului“, a spus Julia Leferman, director executiv al aso­ciaţiei Berarii României, în cadrul webinarului dedicat SGR, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Co­merţului şi a Comunicării (CLCC), potrivit Mediafax.

Julia Leferman a mai spus şi că sunt prevăzute sisteme antifraudă, pentru situaţii precum importul de am­balaje goale din alte ţări şi intro­ducerea lor în sistemul naţional.

Consumatorul va primi înapoi garanția plătită inițial de  50 de bani fără bon fiscal

Sistemul de garanţie-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic în orice magazin din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european, care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piaţă, iar până în anul 2029 – 90%.

De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea noilor ţinte de colectare şi reciclare pentru restul tipurilor de materiale, şi anume 75% pentru sticlă şi 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

sursa foto: pexels.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    vineri, 25.03.2022 at 11:07

    Domnita draga, Berarii Julia Leferman : Asta-i o METODA de a te scarpina cu mana dreapta, in urechea stanga ! Cod unic pe tara, ambalaj intact, etc. !! Daca nu poti Returna PET-urile, Dozele de Aluminiu si Sticlele goale, La Acelasi Magazin, de unde le-ai cumparat, CE Faci ? Iei Taxiul pana la un centru unde le poti PREDA ????? Concluzia : ” Afacere ” pagububoasa – ca sa primesti INAPOI, de pilda, pe opt astfel de ambalaje= DOI lei, dai pe un TAXI 8-9, chiar zece lei ( asta in VIITOR, caci inca Legea nu a fost nici MACAR pusa pe ordinea de zi a Parlamentului, si pretul combustibilului= benzina pentru taxiuri, creste vazand cu ochii !!!!! ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Rbk

    sâmbătă, 26.03.2022 at 08:01

    Ai citit articolul pe sărite?Cine zice ca trebuie sa mergi cu fiecare ambalaj sa il predai?Le predai doar cand faci cumparaturile de sfirsit de saptamina sau se aduna atat de multe de nu le poti duce.In articol scrie ca pot fi predate la orice magazin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement