Actualitate
De ce sticlele din plastic au capace atașate și ce se întâmplă din iulie, pe piața din România. Care este cerința UE
De ce sticlele din plastic au capace atașate: Din iulie 2024, sticlele din plastic vor putea fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate și după deschidere.
Pe piața din România sunt deja în utilizare astfel de PET-uri, iar măsura a fost criticată de unii clienți.
Este însă o directivă europeană, ce a fost transpusă și în legislația din țară.
Este vorba despre Directiva europeană 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Aplicarea acesteia în România a fost dispusă prin OG 6/2021.
Actul normativ includea interzicerea comercializării produselor de unică folosință din plastic, precum tacâmuri, pahare și farfurii din acest material.
Sticle din plastic cu capace atașate. Ce prevede legislația
La articolul 6 al ordonanței, se precizează și termenul de la care sticlele din plastic pot fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate după deschidere. Măsura dispusă de UE are în vedere o mai bună reciclare a PET-urilor, inclusiv a capacelor din plastic ale acestora.
”Din iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.
Aceste produse sunt recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume:
- recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora
- și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora.
Nu intră în această categorie recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale”, prevede articolul menționat.
Sticle din plastic cu capace atașate. Măsură controversată
În România, măsura a fost deja aplicată de companii care vând băuturi răcoritoare în ambalaje PET. Noul sistem de închidere al sticlelor din plastic a fost anunțat de Coca-cola, din 2023, de exemplu. Iar în alte, țări, sistemul este în vigoare de câțiva ani.
Părerile clienților au fost împărțite. Unii spun că dopurile sticlelor sunt mai greu de desfăcut și încurcă la utilizare, alții consideră că orice măsură pentru reducerea poluării mediului este binevenită.
Prin faptul că dopurile rămân atașate la sticlele din plastic după utilizare, se facilitează procesul de colectare și reciclare a ambalajelor PET și a capacelor acestora.
Poluarea cu plastic la scară planetară se agravează tot mai mult, spun specialiștii de mediu, potrivit Agerpres. Producţia anuală a crescut de peste două ori în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone. S-ar putea tripla până în 2060 dacă nu se ia nicio măsură. În acelaşi timp, doar 9% din materialele plastice sunt reciclate.
foto: arhivă, rol ilustrativ
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
un iobag din Romania
duminică, 09.06.2024 at 20:23
inca un motiv sa respinga aparatul recipientul sa nu iti inapoieze banii si sa te faca sa mergi pâna acolo … UE sunteti nr 1