Connect with us
Publicitate

Actualitate

De la 1 iulie: Cursuri mai scumpe la şcoala de şoferi şi amenzi mai mari pentru conducătorii auto. Reglementări noi şi creşterea salariului minim

sofer volan

Publicat

Instructorii auto estimează că preţurile pentru şcolarizarea noilor şoferi vor creşte cu până la 30 la sută, după ce, de la 1 iulie, intră în vigoare noi reglementări impuse de Autoritatea Rutieră Română (ARR). Aceasta are în vedere monitorizarea exactă a perioadelor şi orelor de practică pe care le fac viitorii şoferi şi în acest sens fiecare şcoală de şoferi va trebui să-şi achiziţioneze a aplicaţie electronică. În plus, şoferii care au deja permise vor plăti, din iulie, şi amenzi mai mari pentru că va creşte punctul de amendă.

Prin această aplicaţie, şcolile de şoferi vor ţine şi vor înregistra toţi cursanţii la Autoritatea Rutieră Română. Regulile care intră în vigoare de la 1 iulie sunt prevăzute de Ordinul ministrului Transporturilor nr. 75/2014. Prin acesta, se introduce registrul unic de evidenţă a cursanţilor, cu datele de identificare ale fiecărei persoane din această categorie, numărul contractului de şcolarizare, numărul şi data orelor de conducere efectuate. Dacă nu înregistrează datele în evidenţa electronică, instructorii auto riscă amenzi.

Instructorii auto spun că se aşteaptă la creşteri ale preţurilor pentru şcolarizarea celor vare vor să obţină permisul cu până la 30 la sută, având în vedere că trebuie să cumpere aplicaţia şi sunt limitate orele la 210 pe lună, de la începutul acestui an. Ştiu din practică situaţii când “elevii” cer modificarea programării şi atunci rezolvarea va fi mai grea, pentru că ori riscă să fie pus absent ori să fie înlocuit cu altă persoană, iar amenda de la ARR ajunge şi la 8.000 de lei amendă pentru instructor.

Ordinul care limitează numărul de ore a fost atacat în justiţie, care a dispus suspendarea aplicării acestuia. Însă Ministerul Transporturilor a emis un alt ordin, care conţine exact aceleaşi prevederi, mai susţin instructorii.

Pe de altă parte, reprezentanţii unor şcoli de şoferi spun că registrul unic permite reglementarea evidenţierii orelor efectiv lucrate de instructori.

De la 1 iulie cresc şi amenzile

Tot de la 1 iulie, pe şoferi îi mai aşteaptă creşterea amenzilor, odată cu decizia de mărire a salariului minim pe economie de la 850 de lei la 900 de lei pe lună. În funcţie de acesta sunt calculate şi amenzile: punctul de amendă va creşte de la 85 la 90 de lei.

Codul Rutier stabileşte, la articolul 98, că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

O creştere a salariului minim de la 800 de lei (aproximativ 180 de euro), cât a fost în 2013, la 900 de lei, este planificată să aibă loc în două trepte, respectiv până la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc şi până la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Aşadar, punctul de amendă va creşte la 90 de lei de la 1 iulie 2014.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

De la 1 iulie, amenzile de circulaţie sunt, în funcție de clasa:

de la 180 de lei la 270 de lei (clasa I, de exemplu pentru conducerea unui autovehicul cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv; nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers sau nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului);

de la 360 de lei la 450 de lei (clasa a II, de exemplu, dacă nu aveţi trusa trusa medicală în termenul de valabilitate, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, dar şi dacă nu acordaţi prioritate pietonilor şi vehiculelor ori nu respectaţi culoarea roşie a semaforului sau regulile privind depăşirea);

de la 540 la 720 de lei (clasa a III-a; de exemplu, pentru conducere cu permis de conducere expirat, pentru nepăstrarea distanţei laterale suficiente faţă de vehicului care circulă din sens opus, pentru nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia ori a regulilor privind circulaţia pe benzi şi  la trecerea unei coloane oficiale)

de la 810 la 1.800 de lei (clasa a IV-a, pentru gesture obscene la volan, injurii la adresa participanţilor la trafic, transportul copiilor până la 12 ani pe locurile din faţă, maşini conduse pe drumuri cu zăpadă fără anvelope corespunzătoare, alcool la volan, depăşirea vitezei cu mai mult de 50 km/h faţă de limita maxim admisă)

– de la 1.800 la 9.000 de lei (clasa a V-a: persoanelor juridice).

surse: adevărul.ro, gândul.info, arr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate