Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De la 1 iulie: Cursuri mai scumpe la şcoala de şoferi şi amenzi mai mari pentru conducătorii auto. Reglementări noi şi creşterea salariului minim


Publicat

sofer volan

Instructorii auto estimează că preţurile pentru şcolarizarea noilor şoferi vor creşte cu până la 30 la sută, după ce, de la 1 iulie, intră în vigoare noi reglementări impuse de Autoritatea Rutieră Română (ARR). Aceasta are în vedere monitorizarea exactă a perioadelor şi orelor de practică pe care le fac viitorii şoferi şi în acest sens fiecare şcoală de şoferi va trebui să-şi achiziţioneze a aplicaţie electronică. În plus, şoferii care au deja permise vor plăti, din iulie, şi amenzi mai mari pentru că va creşte punctul de amendă.

Prin această aplicaţie, şcolile de şoferi vor ţine şi vor înregistra toţi cursanţii la Autoritatea Rutieră Română. Regulile care intră în vigoare de la 1 iulie sunt prevăzute de Ordinul ministrului Transporturilor nr. 75/2014. Prin acesta, se introduce registrul unic de evidenţă a cursanţilor, cu datele de identificare ale fiecărei persoane din această categorie, numărul contractului de şcolarizare, numărul şi data orelor de conducere efectuate. Dacă nu înregistrează datele în evidenţa electronică, instructorii auto riscă amenzi.

Instructorii auto spun că se aşteaptă la creşteri ale preţurilor pentru şcolarizarea celor vare vor să obţină permisul cu până la 30 la sută, având în vedere că trebuie să cumpere aplicaţia şi sunt limitate orele la 210 pe lună, de la începutul acestui an. Ştiu din practică situaţii când “elevii” cer modificarea programării şi atunci rezolvarea va fi mai grea, pentru că ori riscă să fie pus absent ori să fie înlocuit cu altă persoană, iar amenda de la ARR ajunge şi la 8.000 de lei amendă pentru instructor.

Ordinul care limitează numărul de ore a fost atacat în justiţie, care a dispus suspendarea aplicării acestuia. Însă Ministerul Transporturilor a emis un alt ordin, care conţine exact aceleaşi prevederi, mai susţin instructorii.

Pe de altă parte, reprezentanţii unor şcoli de şoferi spun că registrul unic permite reglementarea evidenţierii orelor efectiv lucrate de instructori.

De la 1 iulie cresc şi amenzile

Tot de la 1 iulie, pe şoferi îi mai aşteaptă creşterea amenzilor, odată cu decizia de mărire a salariului minim pe economie de la 850 de lei la 900 de lei pe lună. În funcţie de acesta sunt calculate şi amenzile: punctul de amendă va creşte de la 85 la 90 de lei.

Codul Rutier stabileşte, la articolul 98, că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

O creştere a salariului minim de la 800 de lei (aproximativ 180 de euro), cât a fost în 2013, la 900 de lei, este planificată să aibă loc în două trepte, respectiv până la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc şi până la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Aşadar, punctul de amendă va creşte la 90 de lei de la 1 iulie 2014.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.

De la 1 iulie, amenzile de circulaţie sunt, în funcție de clasa:

de la 180 de lei la 270 de lei (clasa I, de exemplu pentru conducerea unui autovehicul cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv; nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers sau nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului);

de la 360 de lei la 450 de lei (clasa a II, de exemplu, dacă nu aveţi trusa trusa medicală în termenul de valabilitate, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, dar şi dacă nu acordaţi prioritate pietonilor şi vehiculelor ori nu respectaţi culoarea roşie a semaforului sau regulile privind depăşirea);

de la 540 la 720 de lei (clasa a III-a; de exemplu, pentru conducere cu permis de conducere expirat, pentru nepăstrarea distanţei laterale suficiente faţă de vehicului care circulă din sens opus, pentru nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia ori a regulilor privind circulaţia pe benzi şi  la trecerea unei coloane oficiale)

de la 810 la 1.800 de lei (clasa a IV-a, pentru gesture obscene la volan, injurii la adresa participanţilor la trafic, transportul copiilor până la 12 ani pe locurile din faţă, maşini conduse pe drumuri cu zăpadă fără anvelope corespunzătoare, alcool la volan, depăşirea vitezei cu mai mult de 50 km/h faţă de limita maxim admisă)

– de la 1.800 la 9.000 de lei (clasa a V-a: persoanelor juridice).

surse: adevărul.ro, gândul.info, arr.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Ajutoare sociale suspendate la Aiud. 10 persoane au rămas fără bani pentru că nu și-au făcut orele de muncă

Publicat

Primarul municipiului Aiud, Oana Badea, a suspendat vineri plata ajutorului social pentru 10 beneficiari.

Edilul a explicat într-o postare pe Facebook că a luat această măsură deoarece oamenii nu și-au îndeplinit obligația de a presta un anumit număr de ore de muncă.

”Astăzi am semnat 10 suspendări de ajutor social pentru că beneficiarii nu au prestat orele de muncă. Nu e prima dată când fac acest lucru.

De ce comunic acest aspect? Pentru că există tentația de a se generaliza în ceea ce mă privește. Dacă pentru unii primari, beneficiarii de ajutor social sunt masă de manevră, pentru mine, sunt o parte a comunității pe care o sprijin conform legii, ÎN MĂSURA ÎN CARE ÎȘI RESPECTĂ OBLIGAȚIILE FAȚĂ DE COMUNITATE”, a scris Oana Badea pe Facebook.

Suspendarea ajutoarelor s-a făcut printr-o dispoziție semnată de primarul Aiudului, iar decizia poate fi contestată în contencios administrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și profesorii coordonatori, premiați de Primărie

Publicat

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională 2020 au fost premiați de Primăria Alba Iulia. 

Vineri, în Cetatea Alba Carolina, cei 10 elevi au fost premiați de către reprezentanții primăriei cu câte 1.000 de lei.

Nici profesorii coordonatori nu au fost uitați de autorități, aceștia fiind premiați și ei cu câte 500 de lei de persoană, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Cine sunt elevii și profesorii premiați de Primăria Municipiului Alba Iulia:

Elevi

Cârnaț Alina Ioana

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Hîrlea Sorana Natalia

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Daisa Ioana Maria

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Irimescu Carina Daniela

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hulea Daria Anamaria

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Cinăzan Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Necș Alexia Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Nicolae Alexandra

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Oltean Darius Nicolae

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Toader Ciama Alecsia Ioana

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Cadre didactice

Teișan Genoveva

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Țibea Maria

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Oltean Sabina Larisa

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Cristea Luciana

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Niculescu Claudia Raveca

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Rus Luciana Mirela

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Lupșa Alina

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hada Adriana

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Șopterean Adriana

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ursu Gabriela

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Furdui Veronica Mirona

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Arsu Narcisa Ștefania

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Ispas Anca Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Marinescu Rodica Florica

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Bojor Ana Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Sava Gabriela Corina

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

 

sursă foto/info: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

UPDATE: REZULTATE finale ADMITERE 2020 la Colegiul Militar din Alba Iulia. LISTELE cu mediile de intrare în acest an

Publicat

Vineri au fost publicate rezultatele finale ale admiterii 2020 la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Reamintim că pentru anul şcolar 2020-2021 sunt disponibile 120 de locuri, pentru băieţi şi fete.

UPDATE: În urma publicării rezultatelor finale sunt 27 de candidați din Alba admiși, iar ultima medie de intrare este 9,15 după ce un candidat s-a retras.

Vezi AICI rezultate finale admitere Colegiul Naţional Militar Alba Iulia.

Potrivit primelor rezultate publicate, primul admis are media 10, un elev din județul Mureș (Luduș), iar ultima medie de intrare este 9,17. Erau 26 de candidaţi din Alba admişi la colegiul militar din Alba Iulia.

În perioada 1-2 iulie, cei au vrut să renunțe la locul obținut au putut solicita acest lucru, iar în 3 iulie au fost comunicate rezultatele finale la admitere.

Listaele sunt în format anonimizat al numelui și prenumelui candidaților, fiecare având un cod unic de identificare (cel primit la Evaluare Națională).

În perioada următoare, candidaţii admişi vor fi chemaţi la colegiu, pentru luarea măsurilor la echipament și completarea fișei de echipare. Se vor respecta regulile sanitare şi de distanţare fizică.

Reamintim că la admiterea din acest an nu au mai fost organizate testele-grilă. Candidaţii au fost repartizaţi, în ordinea mediilor de admitere și opțiuni. La centrul de admitere din Alba Iulia, au fost înregistrate 287 de dosare de înscriere, însă candidații au putut opta pentru oricare (sau toate) dintre cele cinci colegii militare din țară.

Anul trecut, prima medie de admitere a fost 9,90 și ultima 8,16, însă în 2019 s-au dat și teste-grilă, care au avut pondere mai mare în media finală.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sute de ”pirați rutieri” au rămas fără mașini. Câte autovehicule au fost imobilizate de Poliție, de la începutul anului

Publicat

masina-politia

Polițiștii din toate județele au făcut verificări pentru a depista șoferii care efectuează transport ilegal de persoane, așa numiții „pirați rutieri”, anunță IGPR. Peste 250 de mașini au fost imobilizate în urma  controalelor din ultimele 5 luni, potrivit sursei citate.

În perioada februarie-iunie, la nivel național, sub coordonarea Direcției Rutieră din Inspectoratul General al Poliției Române, polițiștii rutieri și de investigare a criminalității economice au acționat pentru depistarea celor care efectuează transport neautorizat de persoane. Astfel, în 5 luni au fost controlate peste 110.000 de autovehicule.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 11.020 de sancțiuni contravenționale (dintre care 549 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, alte 150 la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, 10 pentru nerespectarea OUG nr. 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto).

Cele mai multe amenzi (1.386) au fost date pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, depășire neregulamentară, neacordare prioritate vehicule și pentru lipsa I.T.P.

Ca măsuri complementare, au fost reținute aproape 2.000 de permise de conducere și retrase peste 1.000 de certificate de înmatriculare, iar în cazul a 256 de autovehicule s-a dispus imobilizarea, ca urmare a constatării faptului că erau utilizate pentru efectuarea transportului ilegal de persoane.

Au fost constatate și 490 de infracțiuni, 333 fiind la regimul rutier și 4 de evaziune fiscală, pentru care au fost întocmite dosare penale.

În activități, alături de polițiști rutieri și de investigarea criminalității economice, au fost angrenați și specialiști ai Registrului Auto Român și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. La nivel naţional, acţiunile pentru combaterea ilegalităților din domeniu continuă.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate