Connect with us
Publicitate

Actualitate

Decizie definitivă pentru începerea judecării în dosarul de CORUPȚIE al fostului şef de la Jandarmeria Alba. Acuzaţii pentru 37 de inculpaţi

Publicat

Curtea de Apel Militară Bucureşti a respins, în 18 iulie, contestaţiile inculpaţilor din dosarul de corupţie în care sunt judecate 37 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Alba. Astfel, cauza poate intra pentru judecată Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Judecătorul de cameră preliminară a dispus ”începerea judecăţii în cauză”, iar primul termen ar putea fi programat pentru această toamnă.

Curtea de Apel Militară Bucureşti a respins ca neîntemeiate contestaţiile formulate de inculpaţi la decizia judecătorului de cameră preliminară. A constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Patru dintre inculpaţi au formulat şi o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea articolelor 345 şi 347 din noul Cod de Procedură Penală, care reglementează plângeri împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală.

Cei 37 de inculpaţi sunt acuzaţi de infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, înşelăciune, fals şi uz de fals. Potrivit procurorilor DNA, în anul 2006, la nivelul IJJ Alba s-a constituit o asociere de tip infracţional. Scopul acestei asocieri a fost de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal.

Cei cinci membri ai asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, ce au fost utilizate, în acelaşi scop, de a obţine credite în mod ilegal.

”Începând cu anul 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substanţial, împrejurare în care, cadrele militare din I.J.J. Alba care luaseră credite mai mari decât cele pe care le puteau obţine pe cale legală, au început să aibă dificultăţi reale în a-şi achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obţinut alte adeverinţe false, completate şi semnate de aceleaşi persoane, în scopul reeşalonării ratelor şi a obţinerii unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proporţional cu veniturile din adeverinţă. Spre exemplu, inculpatul Herţa Ioan-Onac, în calitate de inspector şef în cadrul I.J.J. Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false pe baza cărora, au fost obţinute credite în mod fraudulos. La rândul său, a determinat colegii subordonaţi să-i elibereze patru astfel de adeverinţe false de care a uzat, depunându-le la unităţile bancare. Suma obţinută ilegal, de către Herţa Ioan Onac, în acest mod, depăşeşte suma de 200.000 lei”, susţin procurorii DNA.

Fostul comandant Herţa Onac şi ofiţerul Valentin Rusu au fost arestaţi preventiv timp de cinci zile în decembrie 2013.

Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2013 la Tribunalul Militar Bucureşti. De aici a ajuns la Tribunalul Alba, care şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Militar Cluj-Napoca.

Citeşte şi Dosarul de corupție al fostului şef al Jandarmeriei Alba, Ioan Herţa, se mută de la Alba la Tribunalul Militar Cluj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate