Actualitate
Deputații le-au pus gând rău șoferilor care au mașina cu volan pe dreapta. Regulile pe care vor să-i oblige să le respecte
Aleșii vor să oprească înmulțirea mașinilor cu volan pe partea dreaptă, care circulă în România. O inițiativă legislativă propune condiții mai stricte șoferilor care ar urma, printre altele, să facă ore suplimentare de condus şi să obţină permisul într-o ţară în care sensul de mers e reglementat pe partea stângă. Proiectul de lege urmează să fie discutat în sesiunea parlamentară din februarie.
Potrivit inițiatorului legii, fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, numărul şoferilor care conduc englezeşte – la propriu – în România e tot mai mare. Aşa că, alături de mai mulţi parlamentari, vrea să introducă reguli mai stricte în această privinţă.
Deputatul Alexandru Nazare propune ca, indiferent de experienţă, şoferii care vor să conducă maşini cu volanul pe dreapta să treacă mai întâi pe la instructorul auto. Pentru cel puţin 20 de ore, la volanul unui astfel de autoturism.
Şoferii profesionşiti cred că aceste cursuri ar trebui să se desfăşoare în poligon. „Dacă se merge pur şi simplu prin trafic, cum vedem la şcolile de şoferi, multe ore care ar putea să nu ajute foarte mult”, explică Vali Porcișteanu, pilot de raliuri.
Proprietarii de maşini cu volanul pe partea dreaptă ar putea fi obligaţi şi să îşi doteze maşinile cu oglinzi periscopice. O investiţie ce poate ajunge la 300 de lei.
Inițiativa legislativă mai conţine şi o condiţie greu de îndeplinit de cei care au maşini cu volanul pe partea dreaptă – aceştia să aibă permisul de conducere obţinut într-o ţară în care se circulă pe partea stângă, de pildă Marea Britanie.
Dacă nu sunt respectate aceste reguli, parlamentarii au prevăzut şi amenzi, usturătoare, până la 800 de lei, plus ridicarea certificatului de înmatriculare.
Deocamdată, cei care aduc în ţară un autoturism cu volanul pe partea dreaptă au de îndeplinit o singură condiţie suplimentară. „La omologarea unui autoturism dotat cu postul de conducere pe partea dreaptă obligă conducătorul să mute fasciculul luminos din partea stângă spre partea dreaptă. E singurul lucru pe care îl face Registrul Auto Român în acest moment”, a precizat George Adrian Dincă, directorul RAR.
Aproximativ 10 mii de astfel de maşini sunt înregistrate în România. Proiectul de lege este deocamdată în dezbatere publică. Din februarie urmează să fie discutat în Senat, iar decizional va fi votul deputaţilor.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News