Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Descoperire la Oarda de Jos: Fosilele unei noi specii de mamifer de pe vremea dinozaurilor, găsite de cercetători clujeni

Publicat

O nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor, a fost descoperită la Oarda de Jos, lângă Alba Iulia, de un grup de cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Este vorba despre circa 70 de dinţi de un milimetru aparţinând mamiferului care ar fi avut dimensiunea unui şoarece şi care ar fi trăit la sfârşitul perioadei Cretacic.

Descoperirea cercetătorilor clujeni datează de acum aproximativ trei ani, însă recent a fost făcută publică la nivel internaţional prin apariţia unui articol în revista “Comptes Rendus Palevol” a Academiei Franceze. Acesta prezintă progresele realizate în cunoașterea faunelor fosile de microvertebrate continentale, care au trăit la sfârșitul Cretacicului pe așa numita „Insulă Hațeg”. Această fostă insulă este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri datorită izolării, precizează cercetătorii UBB.

Articolul semnat de doi universitari clujeni – prof. dr. Vlad Codrea şi drd. Alexandru Solomon – alături de alți doi colegi – dr. Marton Venczel (Oradea) şi Dr. Thierry Smith (Bruxelles) – prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatodon oardaensis, aparținător Familiei Kogaionidae. Acest mamifer primitiv a viețuit practic în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare și o răspândire spre Europa occidentală.

Noua specie descoperită lângă Alba Iulia, la Oarda de Jos, demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoștea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înțelegerea evoluției grupului în ansamblu, mai susţin cercetătorii.

Vlad Codrea, unul dintre cercetătorii UBB care au găsit fosilele, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că descoperirea ce a avut loc în urmă cu circa trei ani abia acum a fost anunţată la nivel internaţional, în urma publicării în revista menţionată.

„Insula Haţeg este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri datorită izolării. Noi am descoperit cam 70 de dinţi de mici dimensiuni, de circa un milimetru, aparţinând unei noi specii de mamifer care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani. Era un mamifer de mici dimensiuni, cam cât un şoarece. Încă nu s-a decis dacă e vorba despre un mamifer ierbivor sau insectivor. Oricum, descoperirea este unică în România”, a spus Codrea.

Potrivit acestuia, fosilele noi specii de mamifer sunt depozitate în colecţiile UBB.

Numele speciei — Barbatodon oardaensis — a fost dat de la numele râului Bărbat din depresiunea Haţeg și al localității Oarda de Jos.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax