Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dieta călugărilor de pe muntele Athos. Se spune ca sunt printre cei mai sănătoși și longevivi oameni din lume

Publicat

foto: basilica.ro

Călugării de pe Muntele Athos sunt considerați printre cei mai sănătoși și longevivi oameni din lume. În cartea  „Dieta Muntelui Athos” sunt prezentate pe larg dietele călugărilor de pe muntele Athos.

Potrivit experților în nutriție, dieta mediteraneană și zilele de post, în aceeași măsură, contribuie la sănătate şi longevitate, dar mai ales la pierderea în greutate.

Bărbații religioși mănâncă o dietă mediteraneană compusă aproape exclusiv din alimente neprocesate, proaspete, cu conținut scăzut de grăsimi și, de asemenea, se angajează în zile de post în care își reduc drastic aportul de calorii pentru a-și limpezi mințile.

Călugării fac, evident, ceva corect, deoarece s-a descoperit că trăiesc cu 10 ani mai mult decât o persoană grecească obișnuită și, de asemenea, tind să fie slabi și să arate mai tineri.

Călugării ortodocși de pe Muntele Athos mănâncă aproape exclusiv alimente neprocesate, cu conținut scăzut de grăsimi. În plus, în zilele de post, călugării își reduc drastic aportul caloric, scrie Antena3.ro citând Daily Mail.

Planul de alimentație al călugărilor urmărește eliminarea conceptului de „dietă” și presupune, în schimb, împărțirea săptămânii în trei categorii de zile: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț.

Aceste zile pot fi modificate în fiecare săptămână, astfel încât planul de alimentație să se adapteze stilului de viață al fiecărei persoane.

În cele trei zile de post tăiați toate lactatele, peștele, carnea, alcoolul, ouăle și uleiul, lipindu-vă de porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și fasole.

Cele 3 etape ale dietei călugărilor de la Muntele Athos

  • Zile de post – renunțare la produsele lactate, pește, carne, alcool, ouă și ulei, dar mâncați porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și fasole.
  • Zilele de moderație – vă permit să aveți o alimentație mediteraneană sănătoasă, cu produse proaspete și un conținut scăzut de grăsimi.

Produsele lactate, uleiul de măsline, peștele, puiul și ouăle pot fi incluse în dieta dumneavoastră în această perioadă, deși zahărul, alimentele procesate și carnea roșie sunt încă interzise din meniu.

Alcoolul este permis chiar și în aceste trei zile – chiar dacă este doar vin roșu, pe care ar trebui să îl bem cu moderație.

  • Ziua de sărbătoare – o putem numi și „răsfăț culinar” – este exact așa cum sună descrierea ei: o zi în care nu ai interdicții, o zi în care orice este permis, de la carne roșie la prăjitură, de la cocktailuri mojito la ciocolată.

Reţete din dieta călugărilor din Muntele Athos

Ziua moderației

  • – Mic dejun: muesli cu ovăz (sau alte cereale) și fructe de pădure, măr ras sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci
  • – Prânz: supă de pui cu pită din faină integrală
  • – Cina: cartofi dulci copți cu măsline, brânză feta și salată verde
  • – Gustări: un măr / o mână de nuci sau semințe

sau

  • – Mic dejun: piersici la grătar cu iaurt grecesc
  • – Prânz: supa de morcovi si coriandru
  • – Cina: saltea de pui cu dressing de iaurt grecesc si un pahar de vin alb
  • – Gustări: o bucată de ciocolată neagră, fructe sau legume crude

Ziua de post

  • – Mic dejun: grapefruit
  • – Prânz: supă de legume cu o felie de pâine integrală
  • – Cina: fasole scăzută roșii proaspete şi salată.
  • – Gustări: legume crude

sau

  • – Mic dejun: musli
  • – Prânz: supă de linte
  • – Cina: cartofi copți în coaja cu salata de varză şi morcovi
  • – Gustări: un castron mic de nuci, semințe și fructe de pădure

Ziua de sărbătoare

Orice este permis, dar fără a exagera cu privire la porții. Zilele pot urma în orice ordine, astfel încât regimul să fie adoptat cât mai firesc, fără a fi perceput ca o corvoadă.

„Călugării sunt printre cei mai sănătoși oameni din lume, cu rate foarte scăzute de cancer și aproape fără cazuri de Alzheimer, iar după ani de viață printre ei pot spune că dieta lor joacă un rol important în sănătate.

De fiecare dată mă întorceam de la Muntele Athos cu câteva kilograme mai slabă, mai sănătoasă și pe un ton mai bun, dar niciodată nu am simțit că am făcut un efort sau că am fost lipsit de ceva.

Am testat dieta monahală pe mai multe persoane pentru a vedea dacă este eficientă într-un stil de viață modern. Am slăbit aproape 10 kilograme, toată lumea a slăbit”, a explicat pentru Daily Mail, Lottie Storey care prezintă alături de Richard Storey, Sue Todd, acest stil de viaţă, pe larg, în cartea „Dieta Muntelui Athos”.

Specialistul consideră că această dietă este mai ușor de adoptat deoarece nu presupune monitorizarea drastică a aportului caloric.

„Am recrutat  numeroși oameni pentru a verifica dieta călugărului pentru a vedea dacă este aplicabilă într-o viață normală occidentală. Am slăbit 22 de kilograme, toți au slăbit”.

Dieta călugărilor de pe Muntele Athos: Cartea a apărut și în librăriile din România.

Richard Storey este un vizitator regulat al Muntelui Athos și un adept hotărât al dietei călugărilor plan. Este directorul director al revistei ART și a scris o serie de cărți.

Sue Todd este nutriționist calificat și jurnalist alimentar. Ea este membră a Guild of Food Writers din Marea Britanie și este un fost administrator al Caroline Walker Trust, o organizație de caritate care promovează sănătatea publică prin mâncare bună. Sue a lucrat anterior la BBC Radio 4 Food Programme.

Lottie Storey este o scriitoare care locuiește în Bristol cu ​​soțul și cei doi copii. Munca ei pe site-ul BBC Food a contribuit la câștigarea echipei Glenfidditch Food and Drink Award și a EMMA. Lottie a fondat o nouă filială a Institutului Femeilor și a lucrat în publicații, marketing digital, PR, film, televiziune și arte. Ea scrie pe blog pe oysterandpearl.co.uk

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

surse: dailymail.co.uk, antena3.ro, ”The Mount Athos Diet” de Richard Storey, Lottie Storey și Sue Todd

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Slabiciunea

    vineri, 04.02.2022 at 10:44

    Traiul bun si nemuncirea, aduce nemurirea ! La noi, multi sunt slabi pt ca nu prea au ce minca.

  2. Mircea

    vineri, 04.02.2022 at 11:21

    Reteta e simpla…..manaci pe banii prostilor

  3. pilu

    vineri, 04.02.2022 at 12:45

    Poţi mânca ce pofteşti, dar neavând stres şi bătăi de cap, viaţa acolo sus devine veşnică.

  4. Marius

    vineri, 04.02.2022 at 20:32

    Mă gândesc cine a putut scrie aberațiile astea În Muntele Athos,în primul rând, nu se mănâncă niciodată carne, deci de unde carne de pui? Ouăle sunt aproape inexistente, lactatele relativ puține. Deci de unde atâta răsfăț? Se spune apoi că o doamnă se întoarce mai slabă. De unde că femeile nu pot intra în Athos. Aberații pe bandă rulantă. Lumea poate fi prostită că noi le spunem ce vrem, or fi gândind autorii.

  5. Ion

    duminică, 06.02.2022 at 21:06

    „O persoana greceasca”? Minunat.

  6. Iluzia

    luni, 07.02.2022 at 15:44

    Crede si nu cerceta ! Deviza de baza a vanzatorilor de iluzii desarte ! Prostii nu devin mai credinciosi in lacasuri, asa cum nici cei care dorm in garaje, nu devin masini.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax