Connect with us
Advertisement

Educație

Dispozitive de bruiaj la Bacalaureat și Evaluare Națională. Soluție anti-copiat luată în calcul de Ministerul Educației la examene

Publicat

O soluție pentru prevenirea situațiilor în care la examenele naționale se copiază ar fi dispozitivele de bruiaj. Este vorba despre cel mai recent caz în care, în unele centre de examen, la proba de Matematică – Bacalaureat, au apărut imagini cu subiecte fotografiate în săli.

Despre această situație, ministrul Educației a declarat anterior că este posibil să fi fost folosite de către candidați ”camere microscopice situate, eventual, în nasture”.

„Cred că putem îmbunătăți lucrurile, iar pentru partea de siguranță voi discuta și eu cu colegii noștri din instituțiile care se ocupă de securitate informatică, dar și, în general, de securitatea proceselor publice, pentru a vedea dacă putem apela la anumite elemente de progres tehnologic.

Mai pe șleau spus, poate că anumite tipuri de dispozitive de bruiere ar fi o soluție, însă cred că și o informare mult mai bună și poate mai din timp vizavi de ce ar putea constitui abatere de la regulile de desfășurare ale examenului să ajute să avem mai puține astfel de situații în viitor”, a spus ministrul Ligia Deca, pentru Radio România Actualități, potrivit edupedu.ro.

Ministrul spune că au fost luate măsuri.

„După ce subiectele au fost repartizate și odată ce copiii erau deja în săli, într-adevăr, au apărut fotografii ale subiectelor, luate probabil cu camere mici, pentru că telefoanele mobile sunt confiscate la intrarea în sală, confiscate… sunt puse într-o zonă securizată, deci nu intră nimeni cu telefonul mobil în sală.

Vezi FOTO: Subiectele la proba de Matematică de la Bacalaureat, pozate cu camera ascunsă la câteva minute de la începerea examenului

Însă și noi am văzut și în fiecare etapă au apărut subiectele în spațiul public în timp ce se aflau copiii în sală.

Asta a rezultat în fiecare caz la identificarea centrului de examinare unde acest lucru s-a întâmplat, la sancțiuni pentru cei care trebuiau să asigure că acest lucru nu se întâmplă.

Vezi și Bacalaureat 2023: când se publică rezultatele și cum se depun contestații

Însă dacă suntem sinceri până la capăt, având în vedere progresul tehnologic și faptul că aceste dispozitive sunt extrem de mici, unele sunt chiar la nivel de nasture sau la căști, care nu se văd în afara urechii, ne trebuie niște noi modalități de a preveni acest tip de fraudă și voi face o discuție cu autoritățile care ne pot ajuta să vedem cum putem pe viitor să prevenim astfel de incidente, care de altfel nu s-au întâmplat doar în acest an”, a precizat Deca.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement