Connect with us
Advertisement

Educație

DOCUMENT: Când intră școlile sau clasele în online. Care sunt criteriile anunțate de ministerele Educației și Sănătății

Publicat

O școală intră în online atunci când cel puțin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată. Regula a fost păstrată și după noua decizie privind funcționarea unităților de învățământ, a anunțat vineri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, suspendarea activităţii cu prezenţă fizică a unei clase sau grupe se face atunci când se înregistrează trei cazuri de infectare în 7 zile consecutive.

„S-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent.

Din perspectiva educaţiei, luni, şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică.

Cea de-a doua schimbare este a suspendării activităţii cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv.

Vezi Ordin-comun_14/01/2022

Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a spus Cîmpeanu.

Vezi VIDEO: Noile REGULI pentru școli. De luni, unitățile de învățământ vor putea funcționa cu prezență fizică

Potrivit ministrului, suspendarea activităţii clasei se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii respective, iar suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv CMBSU.

Nu mai contează rata de incidență și rata de vaccinare pentru stabilirea scenariilor de funcționare

„Aceste schimbări sunt detaliate în ordinul comun ministrul Sănătăţii – ministrul Educaţiei care a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, în care sunt clarificate absolut toate aspectele ce ţin de funcţionarea şcolilor atât din perspectiva educaţiei, cât şi sanitară. (…)

Ne-am decuplat atât de rata de incidenţă a infectărilor, cât şi de rata de vaccinare a personalului din învăţământ. (…) Dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre privind modificarea condiţiilor de desfăşurare a activităţii în unităţile de învăţământ, care prevede că toate şcolile care funcţionează pe raza judeţelor ale căror spitale au ocupate peste 75% din paturile destinate îngrijirii bolnavilor de COVID-19 vor trece la predarea exclusiv online.

Reguli pentru școală online sau fizic

Când sunt trei cazuri COVID în 7 zile consecutive, într-o clasă/grupă, cursurile se vor desfășura online timp de 10 zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treile caz

La data suspendării cursurilor în 50% dintre clasele sau grupele unei unități de învățământ, aceasta va suspenda prezența fizică la nivelul întregii unități, pentru 10 zile.

Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB $i al DSP/DSPMB.

Dacă în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezența fizică pentru clasa în care au fost confirmate cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezența fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Preșcolarii sau elevii care au interacționat în mod frecvent cu un caz confirmat vor fi carantinați, astfel:

  • 10 zile cei nevaccinați sau care n-au trecut prin boală în ultimele 180 de zile
  • 5 zile cei vaccinați sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Aceștia vor continua cursurile în sistem online.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunță conducerea unității de învățământ /instituției conexe care va infonna DSP/DSPMB.

În urma anchetei epidemiologice DSP/DSPMB va stabili care sunt contactii direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

Reguli de protecție sanitară

Masca de protectie este obligatorie. Este interzis schimbul de obiecte personale.

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de minimum 1 metru între elevi.

Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc.) nu permite distanțarea fizică de minimum 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanță maxim posibilă intre elevi.

Deplasarea elevilor în interiorul institutiei trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli pentru o singura clasă de elevi. Principiul de urmat este „1 clasa de elevi = 1 sala”, cu excepția laboratoarelor și atelierelor, sălilor de sport, pentru care se va aplică protocolul de dezinfectare dupa fiecare grupă.

Sălile de clasă trebuie aerisite cel puțin 30 de minute înainte de sosirea elevilor, apoi 10 minute în pauze.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement