Eveniment
Dosarul transportatorilor din Munţii Apuseni: Patronii „Arieşul” Cîmpeni rămân în arest, prin decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia
Luni, Curtea de Apel Alba Iulia a judecat un nou recurs al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba şi a casat încheierea din 6 noiembrie prin care Tribunalul Alba a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile pentru Gheorghe şi Mihaiu Ţimonea, cei doi inculpaţi cercetaţi în stare de arest preventiv în dosarul transportatorilor din Apuseni. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă, cei doi urmând să fie cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv.
Prin decizia din 6 noiembrie, Tribunalul Alba a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile pentru cei doi inculpaţi, hotărârea fiind atacată cu recurs de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în 31 octombrie, păstrarea celor doi inculpaţi după gratii, după ce a admis recursul procurorilor la hotărârea Tribunalului Alba, prin care aceştia ar fi urmat să fie cercetaţi în stare de libertate.
În acest dosar, în 7 octombrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât cercetarea în stare de libertate a celor patru şoferi arestaţi preventiv prin decizie a Tribunalului Alba – Aurelian Bucea, Sorin Gligor, Ovidiu Bucea, Voicu Cîrja – cu interdicţia de a părăsi ţara. Recursul patronilor Ţimonea Gheorghe şi Ţimonea Mihaiu a fost respins atunci în instanță, iar mandatele de arest preventiv pe o perioadă de 29 de zile au fost confirmate doar în privinţa celor doi inculpaţi care deţin firmele Arieşul Cîmpeni şi Crinul Arieş Baia de Arieş.
În dosarul privind fapte de fraudă, prin care s-a cauzat un prejudiciu de peste 2.200.000 de euro, Gheorghe Ţimonea, Mihai Ţimonea şi Aurel Olar sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aurelian Bucea, Sorin Gligor, Voicu Cîrja, Ovidiu Bucea sunt acuzaţi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Voichiţa Doina Iovan şi Sorin Nicolae Crăciun, de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Reamintim că în 2 octombrie poliţişti IPJ Alba, sprijiniţi de poliţişti din Hunedoara și Bihor, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, au efectuat simultan 18 percheziţii la domiciliile unor persoane din Alba (11), Bihor (2) şi Hunedoara (3) şi sediile firmelor de transport persoane Arieşul SA Cîmpeni şi Crinul Arieş SRL Baia de Arieş.
La sediul uneia dintre firme au fost găsite 3.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 bucăţi bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie – august 2013, dar nedecontate.
Din cercetările efectuate, reprezentanții celor două societăţi comerciale de transport ar fi impus angajaților ce dețin calitatea de conducători auto să realizeze venituri țintă, pe fiecare rută de transport, prin obținerea de bilete subvenționate, chiar dacă persoanele beneficiare ale acestora nu au efectuat deplasări. Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localități situate pe rutele de transport, care în schimbul unor sume de bani, obțineau bilete de transport subvenționate, ce erau ulterior folosite la decontare.
Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News