Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Drive test cu un Mercedes GLC 250, de la Casa Auto Sebeș. Cum s-a comportat cel mai frumos SUV al noii generaţii


Publicat

glc 250 (3)

Casa Auto Sebeş, dealer autorizat Mercedes Benz, a adus zilele trecute la redacția Alba24.ro un Mercedes GLC 250 şi ni l-a lăsat aproape o săptămână să vedem de ce este în stare.

Am profitat de ocazie şi am testat SUV-ul în aproape toate condiţiile cu care se poate confrunta un şofer obişnuit mergând într-o mică excursie până la Băile Felix pe drumuri naţionale aglomerate, autostradă (atât cât este gata, adică între Aiud şi Nădășelu) şi oraş. A rezultat un drive test făcut de şoferi normali, fără veleităţi de cunoscători în ale automobilismului sau construcţiilor de autoturisme, deci cu păreri de oameni obişnuiţi aşa cum sunt majoritatea şoferilor. De aceea acest articol nu va conţine date tehnice şi păreri foarte avizate ci va fi mai degrabă un raport de consumator făcut pentru alţi consumatori care poate se gândesc să îşi cumpere o maşină mai specială.

Pentru că da, Mercedes GLC 250 este o maşină mai specială. În primul rând pentru că este un Mercedes şi despre masinile acestea se spune că sunt aparte. „Există Mercedes şi alte masini” cam aşa sună un clişeu despre brandul german cu stea în 3 colţuri.

Prima impresie a fost, normal, cea vizuală. GLC este un SUV ceva mai compact, undeva asemănător ca dimensiuni cu Land Rover Evoque, Jaguar E-Pace sau BMW X3 modele cu care se şi bate pe piaţă. Designul GLC-ului e mult mai plăcut decât la mai vechiul GLK pe care cred că îl moşteneşte ca dimensiuni, cu linii mai fluide şi cu rotunjimi frumoase. Spatele lat, cu stopuri mai înguste şi cu un hayon plonjat plus cele două guri de evacuare cromate ale esapamentului cu forme paralelipipedice dar cu colţuri rotunjite, îi dau maşinii un aspect sportiv şi foarte plăcut ochiului. Partea din faţă urmează liniile de design ale întregii game Mercedes din ultima generaţie, cu faruri cu LED, grilă mare de radiator şi stemă Mercedes supradimensionată. Jantele mari, în 5 spiţe şi pragurile de aluminiu cu inserţii negre, antiderapante, întregesc imaginea de SUV.

  glc 250 (2)

Modelul condus de noi este un GLC 250, cu tracţiune integrală permanentă şi cu un motor diesel din noua generaţie având 2.143 centimetri cubi şi dezvoltând 204 cai putere care s-au dovedit mai mult decât suficienţi în cei 6-700 de km pe care i-am parcurs cu maşina.

Cutia de viteze este una automată, cu nouă trepte, mai mult ca sigur produsă chiar la noi în Alba într-una din fabricile Daimler de la Sebeş.

La interior lucrurile stau exact aşa cum te-ai aştepta de la un Mercedes: keyless go, piele perforată, lemn din esenţe rare, aluminiu satinat, volan îmbrăcat în piele, lux şi multe butoane. Aproape exagerat de multe butoane! Ai nevoie de cel puţin o oră să studiezi setările şi să îţi dai seama ce fac toate acele butoane, manete, ecrane şi touch-pad-uri. Ai un ecran de 7-8 inchi pe care vezi setările maşinii, ai un touch-pad ca la laptop de pe care le schimbi, ai şi o rotiţă cromată de pe care optezi pentru diverse chestiuni. Mai ai şi instrumentarul de bord tot sub forma unui ecran LCD cu tot felul de informaţii şi setări. Dar odată ce eşti proprietar cred că va fi o adevărată plăcere să afli tot ce ştie să facă maşinuţa asta, deci nu va fi o corvoadă să manevrezi butoanele ci dimpotrivă.

Înainte de a pleca la drum am descoperit totuşi primul lucru puţin deranjant. Portbagajul nu e chiar suficient de încăpător pentru 4 adulţi care pleacă pentru un weekend prelungit de acasă. Şi nu vă imaginaţi că îl puteţi închide dacă nu sunt toate lucrurile aranjate cum trebuie acolo pentru că va refuza pur şi simplu, închiderea fiind de tip soft-close, de la buton. Aşa că, puţină grijă ce luaţi cu voi şi cum le asezaţi în portbagaj.

glc 250 (4)

Odată plecaţi la drum o să uitaţi rapid de portbagaj. Scaunele încălzite, cu suport lombar şi lateral, cu reglaje pe toate direcţiile, climatizarea automată pe 4 zone şi sistemul audio premium te fac să nu mai vrei să te dai jos. Iar ca şofer, te va da gata modul în care schimbă cutia de viteze automată şi te va surprinde cât de bine se mişcă o maşină care e totuşi un SUV. După ce ieşiţi din oraş vă recomand cu căldură să schimbaţi setarea de la modul Confort în cel Sport sau chiar Sport Plus. Nu de alta dar, dacă în oraş veţi aprecia faptul că nu se simte nici o denivelare sau groapă pe Confort, la drum lung veţi fi ca într-o barcă pe valuri dacă nu treceţi pe Sport. Cel puţin mie şi pasagerilor din spate nu ne-a plăcut deloc să ne legănăm. Dar odată trecut pe modul Sport parcă eşti într-o altă maşină: suspensiile se întăresc, maşina coboară garda puţin, direcţia devine mai fermă şi maşina stă mult mai bine pe drum. Plus că motorul parcă “trage” altfel pentru că şi cutia schimbă vitezele la turaţii mai mari. Ce să mai vorbim…o plăcere să calci pe acceleraţie. Şi chiar dacă nu am fost atenţi la acest aspect, consumul mediu arătat după cei 6 sau 700 de km parcurşi atât în oraş cât şi în afară a fost de 7,9 litri la o sută de km, adică mai mult decât rezonabil la o maşină de aceste dimensiuni şi cu 204 cai sub capotă.

După patru zile de condus pe ploaie, zăpadă, asfalt şi puţin teren accidentat (în vestitul Floreşti de lângă Cluj) am văzut şi de ce este utilă tracţiunea integrală la o maşină de oraş. Mercedes GLC cu al său 4×4 permanent îşi face treaba fără să fie nevoie să ştii tu să cuplezi nu-ştiu-ce reductoare sau alte minuni. Ştie singur să îşi regleze tracţiunea asftel încât să ieşi uşor din noroi sau zăpadă şi nu e nevoie să îţi pui pasagerii să facă sport împingându-te.

Concluziile drive-testului de consumator nespecialist sunt simple: dacă vă permite bugetul, Mercedes GLC este maşina perfectă pentru o femeie de afaceri, pentru o familie cu maximum un copil sau pentru un tânăr şi prosper manager de companie care vor o mașină bună și în aglomerația tot mai mare din oraş dar si într-o escapadă la munte.

glc 250 (1)

Mai multe detalii tehnice despre mașina testată de noi, precum și preţul modelului GLC 250 găsiţi aici. Vă indemnăm să dați click cu încredere și să-i asaltaţi cu întrebări pe cei de la Casa Auto Sebeş pentru că oamenii sunt profesionişti bine pregătiţi să facă față întrebărilor oricărui client cu pretenţii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Tragica poveste a “Apostolului Tinerilor”, Ioan Suciu din Blaj. S-a stins sub privirile lui Iuliu Hossu, într-o celulă la Sighet

Publicat

Prigoana securității comuniste a avut ca țintă eliminarea preoților greco-catolici, după ce exprimarea acestei religii a fost interzisă. Printre victimele regimului se numără și “Apostolul Tinerilor”, Ioan Suciu.

Una dintre cele mai luminate minți ale bisericii greco-catolice s-a stins în celula 44 a penitenciarului de la Sighet, trupul neînsuflețit fiind aruncat într-o groapă comună, locul acesteia nu se cunoaște nici până azi.

Cel care avea să devină ”Apostolul tinerilor”

Ioan Suciu sau “Nelucu”, precum era alintat acasă, cel ce avea să devină “Episcopul Tinerilor”, s-a născut în data de 4 decembrie 1907, la Blaj. Fiu al preotului Vasile Suciu, urmează studiile școlii primare la Blaj (cla sele I-III), iar clasa a IV-a primară a făcut-o la Beiuș, din cauza condițiilor Primului Război Mondial.

După terminarea liceului, Episcopul Suciu a fost trimis la Roma, la Colegiul Bizantin ”Sf. Atanasie”, devenind doctor în teologie, fiind coleg și prieten cu Tit Liviu Chinezu, devenit și el episcop ulterior, decedat în condiții asemănătoare în temnițele comuniste. După absolvirea Institutului “Angelicum”, la 29 noiembrie 1931, a fost hirotonit preot, la Roma.

A devenit profesor la catedra pe care în trecut a deținut-o unchiul său

În urma hirotoniei a revenit la Blaj, unde a fost profesor de religie și limba italiană la Academia de Teologie, la catedra de Morală și Pastorală, pe care, odinioară, a onorat-o și unchiul său, Ioan Coltor, rector la Institutul Vancean, fiind unul dintre cei mai buni oratori ai Bisericii, dar în special, un prieten foarte apropiat al tinerilor.

Prin învestirea în funcția de Episcop Auxiliar de Oradea al Episcopului Iuliu Hossu, 29 august 1941, Episcopul Ioan Suciu este numit Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș.

Noaptea arestului

Iată ce a relatat părintele Gheorghe Radeș din Berivoi/Berivoj, Țara Făgărașului, (el însuși arestat și purtat prin vreo 12 închisori), martor al arestării episcopului Ioan Suciu:

„La 28 octombrie 1948, Episcopul Suciu a fost în vizită canonică la parohia Ileni, iar apoi a binecuvântat lăcașul bisericesc din Berivoii Mici. Anunțat de Pr. Andrei Radeș (fratele autorului relatării) că a văzut mai mulți preoți greco-catolici la Miliția din Făgăraș, Episcopul Suciu a spus:

„Aceste momente grele de persecuție, prin care trece Biserica noastră, sunt cele mai fericite momente din viața noastră creștină, dacă le vom ști folosi bine pentru apărarea credinței, sunt momente care ne vor servi sigur mai ușor la mântuirea sufletului.”

Episcopul se afla în compania preotului Gh. Radeș, unde urma să rămână peste noapte. La miezul nopții decid să facă o vizită Preasfântului Sacrament din biserică, apoi se întorc în casă.

„După 1 noaptea o ceată de securiști ne-au devastat locuința. Doi dintre ei au intrat în dormitorul unde se afla canonicul Leon Sârbu și Părintele Govoran… Între timp alți doi securiști au intrat în camera în care se odihnea Preasfințitul. L-au ridicat și, legându-l la ochi, l-au dus într-o mașină ce se afla în stradă». Astfel a început pentru el calvarul închisorilor, Ministerului de Interne, Văcărești etc., până la punctul final, temnița din Sighet”.

Nu a avut parte de proces sau condamnare-a murit sub ochii episcopului Iuliu Hossu

La 28 octombrie 1948, a fost arestat și dus la Dragoslave, ulterior la Penitenciarul din Sighetul Marmației, fără a avea parte de vreun proces sau condamnare oficială.

Din cauza condițiilor precare, al regimului de izolare, ulcerului de la stomac, frigului și al foamei, se stinge din viață la 27 iunie 1953, în celula 44, sub privirile Episcopului Iuliu Hossu.

Trupul său a fost aruncat într-o groapă comună, în Cimitirul Săracilor, necunoscându-se locul exact nici azi.

Episcopul a combătut comunismul cu toată puterea sa: «astăzi şi în zilele ce vor urma – spune el – există un singur lucru pe care nu ai voie să-l faci, să fii trădător. Există un singur drum în viaţă care te îndepărtează de trădare, cel eroic. Numai pe această cale poţi răscumpăra lumea», potrivit historia.ro

Sursă info: Historia.ro, Bru.ro, Wikipedia

sursă foto: Facebook – tudorduicatudorduic 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ la Parlamentul European, cu europarlamentarul Victor Negrescu: Unde lucrează și mănâncă aleșii de la Bruxelles

Publicat

Ce face un parlamentar european, unde lucrează, unde locuiește, sau chiar unde mănâncă – sunt întrebări normale pentru cetățenii unui stat european, dar în special pentru cei din România unde rolul unui eurodeputat nu este foarte bine prezentat. 

Pentru un răspuns la întrebările de mai sus am mers la Bruxelles, la Parlamentul European, alături de eurodeputatul Victor Negrescu. 

Vezi și Salariul minim în România va ajunge la 60% din salariul mediu brut, cu 1.000 de lei mai mare. Stadiul directivei europene

În linii mari, europarlamentarii decid prin legile pe care le propun, dezbat și apoi le votează, soarta țărilor care formează Uniunea Europeană.

Mai exact, legile emise de Parlamentul European sunt aplicate în fiecare țară din UE. La cinci ani, cetățenii statelor din Uniune sunt chemați la urne pentru a-și alege eurodeputații, însă activitatea acestora este sumar explicată votanților.

Din această cauză alegerile europarlamentare sunt ținute ”pe repede înainte”, iar din partea României, din cei 33 de europarlamentari parte din ei pot fi slab pregătiți.

Ce fac europarlamentarii la Bruxelles

La Bruxelles, în funcție de nivelul de activitate pe care îl desfășoară europarlamentarii pot opta pentru apartamente, sau camere de hotel, costurile de cazare fiind suportate de UE.

Victor Negrescu este vicepreședinte în comisia pentru cultură și educație și membru în comisia pentru bugete și afaceri constituționale, dar mai face parte și din alte comisii.

În mare parte a timpului, activitatea unui eurodeputat se desfășoară în cadrul clădirii Parlamentului European, în săli de ședință, săli de comisii sau subcomisii, unde dezbat și negociază amendamente.

Însă, odată pe lună merg la Strasbourg pentru circa o săptămână, unde se votează legile.

Unde mănâncă de obicei

Mâncarea este mai ieftină, cu un euro sau doi în cantina Parlamentului European, spune Victor Negrescu. Dacă au timp, între două sesiuni de discuții și comisii, europarlamentarii pot mânca la cantina instituției.

De la supe, fripturi, mâncare vegetariană, sau deserturi, totul se găsește la cantina parlamentului. De asemenea, aceștia pot opta pentru mâncarea restaurantelor din zona instituției, însă prețurile acolo sunt mai ridicate decât la cantină.

Fiecare europarlamentar cu biroul său

Europarlamentarii pot avea consilieri, iar Negrescu are doi. Consilierii lucrează în birou cu el și se ocupă de agenda acestuia, de la programari de întâlniri și până la a-i reaminti ce mai are de făcut într-o zi de lucru.

Fiecare europarlamentar are biroul său, unde își desfășoara activitatea în afara ședințelor sau a sesiunilor de dezbatere. În mare parte activitatea se împarte fie în birou, fie în sălile de ședință.

Europarlamentarii pe care cetățenii României îi votează apoi îi trimit la Bruxelles au o singură misiune: cea de a face, dezbate și vota legi, legi care vor influența modul în care statele Uniunii Europene își continuă parcursul european.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte la proba scrisă la alegere – geografie, logică, psihologie, economie, sociologie, filosofie

Publicat

examen

Ministerul Educației a pus la dispoziția liceenilor noi modele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat 2022.

Proba la alegere în funcție de profil și specializare va fi în 22 iunie. Primele rezultate vor fi cunoscute în 1 iulie.

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte pentru examenul de anul viitor, publicate de Ministerul Educației

Absolvenții liceelor cu profil Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și Filosofie.

MODELE de SUBIECTE BACALAUREAT 2022 – proba la alegere, pe discipline:

GEOGRAFIE

Model SUBIECT Geografie Bacalaureat 2022

Model BAREM Geografie Bacalaureat 2022

ECONOMIE

Model SUBIECT Economie Bacalaureat 2022

Model BAREM Economie Bacalaureat 2022

FILOSOFIE

Model SUBIECT Filosofie Bacalaureat 2022

Model BAREM Filosofie Bacalaureat 2022

LOGICĂ

Model SUBIECT Logică Bacalaureat 2022

Model BAREM Logică Bacalaureat 2022

PSIHOLOGIE

Model SUBIECT Psihologie Bacalaureat 2022

Model BAREM Psihologie Bacalaureat 2022

SOCIOLOGIE

Model SUBIECT Sociologie Bacalaureat 2022

Model BAREM Sociologie Bacalaureat 2022

Vezi și MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

Calendar BACALAUREAT 2022

Sesiunea iunie – iulie 2022:

23 – 27 mai 2022 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

27 mai 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

9 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D

13 – 15 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20 iunie 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

23 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

27 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00—18:00

28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor finale

Vezi BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire

BACALAUREAT 2022 calendar examen

Sesiunea august – septembrie 2022:

18 – 25 iulie 2022 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

17 august 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

18 august 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

19 august 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

22 – 23 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

24 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

25 august 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D

26 și 29 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

31 august 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

1 – 2 septembrie 2022 – Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2022 – Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Asfaltări la preț umflat într-o comuna din Alba. Fostul primar și trei angajați trimiși în judecată

Publicat

Fostul primar al comunei Meteș, alături de alți trei angajați au fost dați în judecată de actuala conducere a primăriei pentru recuperarea unei sume mari de bani. 

Mai exact este vorba despre peste 160.000 de lei, bani, care au fost dați de primărie pentru o asfaltare făcută în Lunca Ampoiței, în anul 2013, a explicat pentru alba24.ro, primarul Daniel Sânzâiana. 

Atunci, fostul primar, Traian Nicolae Ursaleș, alături de alți trei angajați ai primăriei cu funcții de decizie, Nicolae Hărăguș, Nicoleta Hărăguș și Paraschiva Gavrilă, ar fi calculat prețul total al lucrării la un indice greșit.

Adică, potrivit actualului primar, Daniel Sânzâiană, aceștia au plătit mai mult pentru asfaltare. Problema a fost descoperită în 2014 de către Curtea de Conturi, iar de atunci s-au desfășurat mai multe procese pe diferite instanțe de judecată.

Acum, Primăria Meteș i-a acționat în instanță pe cei patru și cere ca aceștia să plătească 160.615,52 lei, din care jumătate din sumă este valoarea lucrării, iar restul sumei reprezintă penalități.

Momentan, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, în data de 3 decembrie, însă nu a primit un prim termen de judecată.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate