Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

După 30 de ani trăiți în Germania, o femeie din Alba Iulia se întoarce acasă. Vrea să se implice în educația tinerilor

Publicat

În căutarea libertății și a unei vieți mai bune, pe care nu le vedea posibile în România anilor `80, Dana Schneider a decis să-și ducă traiul în altă țară. A plecat alături de familie în Germania, unde timp de 30 de ani și-a construit o carieră, a legat relații de prietenie și a trăit așa cum nu se gândea că ar fi putut să o facă în Alba Iulia, orașul de unde a plecat. Un context nefericit în familie a făcut ca, în primăvara acestui an, să se reîntoarcă pentru prima dată, după foarte mulți ani, în orașul natal, iar scurta perioadă petrecută aici a determinat-o să decidă că Alba Iulia este „acasă” și că trebuie să se întoarcă definitiv. După o viață petrecută în Germania, Dana Schneider vrea să împărtășească românilor cunoștințele și experiența dobândită peste hotare.

28 iunie 1988 este ziua în care, după cinci ani de așteptare și încercări, familia Schneider a reușit să plece din Alba Iulia.

„Am plecat destul de greu, am făcut greva foamei înainte, am așteptat cinci ani până să ne dea pașapoartele și în `88 am plecat. Aveam 25 de ani. A doua viață am început-o în Germania. Demersurile le-am făcut încă din 1983, părinții mei – tata era dintr-o familie de origine germană și mama din Ciugud  – doreau și înainte să plece și se tot gândeau cum să facă, pentru că era foarte greu să obții un pașaport, era și temerea destul de mare și să faci o cerere pentru un pașaport. Așa că a durat câțiva ani până când părinții mei s-au decis să depună actele”, spune Dana Schneider.

La 25 de ani, Dana a plecat într-o lume nouă unde totul era la dispoziția oamenilor.

A fost prima dată un șoc cultural, plecând din România, unde erau emisiuni de televiziune câte două ore, seara, și nu era curent decât o oră sau două pe zi, am ajuns într-o lume în care totul îți stătea la dispoziție”, mărturiseşte Dana.

Deși venea dintr-o familie cu origini germane, trăind în Alba Iulia, nu a fost nevoită să învețe limba, asta până în momentul în care a ajuns în Germania și a trebuit să construiască totul de la zero. A început să învețe limba germană, dialectele, și-a echivalat diploma de bacalaureat și într-un final a reușit să obțină diploma de manager și consultant în domeniul social, și tot în acest domeniu și-a construit o carieră.

În prezent este director la un cămin pentru persoane vârstnice, din 2002 ocupă o funcție de conducere în domeniul serviciilor sociale. Pe lângă asta, de cinci ani se ocupă de traininguri, business coaching, consultanță.

Cu o carieră la care probabil nu visa în țară și oameni care-i sunt mereu alături, nu s-ar fi gândit să revină. Totuși, după ce în primăvara acestui an, un eveniment nefericit, decesul tatălui, care și-a dorit să fie înmormântat în România, a făcut-o să revină în Alba Iulia pentru prima dată în ultimii 25 de ani (ultima vizită a fost în 1991 – n.r.), Dana a simțit că aici trebuie să locuiască, o decizie pe care spune că a luat-o destul de repede.

„De ce doresc să trăiesc aici? Probabil este un motiv sentimental, nu aș putea să explic, este o chemare a locurilor natele probabil, este o energie care se emană în locurile astea și care m-a prins în mrejele ei. Hotărârea am luat-o repede, însă nu în pripă, pentru că situația mea din Germania este una foarte bună”, spune Dana.

Mai spune că a găsit Alba Iulia schimbată, unele părți în foarte bine, alte mai puțin. Nu și-a închipuit că orașul în care a copilărit și unde și-a petrecut adolescența ar putea să crească așa mult.

Dorința Danei de a reveni în Alba Iulia este strâns legată și de dorința de a face ceva aici, de a ajuta comunitatea și de a împărtăși din experiențele și cunoștințele dobândite într-una dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Una dintre ideile pe care ar dori să le aplice aici ar fi bazată pe educație, o educație similară celei pe care a găsit-o în Germania.

Vrea să înființeze o academie de dezvoltare personală și profesională în Alba Iulia, unde dorește să țină cursuri pe diferite teme, iar pe viitor vrea să continue ceea ce a început Germania, public speaking.

„Conceptul este gata și are în vedere mai multe părți. Una este desigur legată de efectuarea temelor, după care sunt planificate diferite activități pentru dezvoltarea creativității, pentru dezvoltarea limbajului, testare muzicală, sportivă și ore pentru aprofundarea materiei, pentru că, ştie toată lumea, copiii încep deja de pe clasa a V-a să meragă la ore. Mai mult, aș vrea aici să punem accentul de dezvoltarea rezilienței psihologice. Dezvoltarea începe de la naștere. Dacă un copil se dezvoltă într-un mediu propice, unde să nu aibă teama de a se exprima sau să-i fie frică să pună o întrebare sau nu poate să țină o prezentare, sunt lucruri care se răsfrâng în viața ulterioară și este mai greu ca la 30 de ani să antrenezi competențele necesare, decât la o vârstă de 10-15 ani”, povestește Dana Schneider.

Pentru a pune acest business pe roate, va veni în țară cu o parteneră și prietenă din Germania, care se va muta și ea, cel puțin câțiva ani.

Dana și-a cumpărat deja o casă în Hăpria și a început să facă demersurile necesare și în Germania, unde urmează să renunțe la joburile pe care le are. Speră ca până în martie 2019 să poată spune din nou că Alba Iulia este acasă.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax