Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii pot participa la ore de educaţie sanitară, numai cu acordul părinţilor. Decizie la Comisia de Muncă din Camera Deputaților

Publicat

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor s-a pronunţat, marţi, pentru introducerea în legea privind drepturile copilului a posibilităţii participării elevilor la ore de educaţie sanitară cu acordul părinţilor.

Lovitură pentru Iohannis: Cererea de reexaminare a legii referitoare la educația sexuală, respinsă de Comisia de muncă din Camera Deputaților

Comisia a respins cererea de reexaminare a proiectului de lege transmisă de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a cerut reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu cel de „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinților. Şeful statului atrage atenţia că în forma actuală, legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

Cererea de reexaminare a fost respinsă anul trecut de Senat.

Potrivit președintelui Comisiei de muncă, Adrian Solomon, “respingerea cererii de reexaminare înseamnă că rămâne textul votat de Parlament în 2020, cu acel acord preliminar al părinţilor pentru a participa elevii la educaţia sanitară.

Educaţia sanitară, de regulă, nu este o materie care să se desfăşoare pe tot parcursul anului, sunt minim două ore pe semestru, probabil că diriginţii vor avea grijă să ia acordul părinţilor înainte de fiecare oră”.

El a adăugat că orele de educaţie sanitară vor avea loc indiferent câţi elevi vor participa la acestea.

“Ora se desfăşoară cu cei care doresc, indiferent de numărul lor. Se face cursul respectiv, pentru că acei copii au dreptul la educaţie. Nu trebuie ca o majoritate să fie de acord pentru ca ora să se ţină, există majoritate doar la Parlament”, a menţionat Solomon.

Potrivit acestuia, astfel de ore vor fi cuprinse în programa şcolară pentru toate clasele.

“Noi am pledat să fie la orele de dirigenţie. Evident că ele sunt în programă şi pentru clasele I-IV, dar acolo învăţătoarea ştie ea mai bine ce are de făcut şi ce anume trebuie să transmită copiilor.

Nu este o limită de clasă, se poate face la orice clasă. Rămâne la latitudinea Ministerului Educaţiei să facă aceste programe în aşa fel încât să fie aplicabile pentru toate categoriile de vârstă.

Aceste cursuri vor fi predate, unde e cazul, de către diriginte, unde nu este cazul trebuie să vină un specialist ori din afară ori din şcoală”, a explicat Adrian Solomon.

Educația sexuală în școli: Contre între politicieni

Dezbaterile din comisie au avut și unele contre între parlamentari PNL. Mara Calista, deputat PNL: „N-am văzut în amendament cine va face această educație sexuală. Ar fi interesant să o facă un medic. Eu sunt de acord să fie făcută de o persoană specializată. OMS face recomandări. 5% din școli fac educație sexuală.

Programa e deja stabilită, e deja aprobată de Ministerul Educației. Nu cred că în România anului 2022 ar mai trebui să ne mai punem problema că părinții s-ar simți jigniți dacă copiii ar face educație sexuală în școli.

Sunt familii unde părinții sunt plecați sau familii în care aceste subiecte sunt tabu. Copiii au acces la internet și la informații care le fac rău. Un astfel de cadru organizat școlar, de acord cu medici, cu psihiologi, cu preoți, dar haideți să lăsăm orele acestea să aibă loc.”

Robert Sighiartău, deputat PNL: „Educație sexuală în vederea prevenirii impotriva gravidității și a bolilor există în școli. Clasa a 7-a, la biologie. Eu am 33 de ani și în clasa a 7-a am făcut acest curs în care ni s a spus cum ne protejăm.

Copilașii trebuie să știe să prevină contactul sexual. De ce să venim cu alte amendamente? Excluzi părintele din ceea ce înseamnă educația copilului într-un cadru extrașcolar. Deci eu ofer educație sexuală unor copii care nu vin la școală. Trebuie să vedem cum facem ca acești copii să vină la școală.”

Proiectul de lege urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax