Actualitate
Elevi de liceu din Alba se pot înscrie la Competiția Națională de Rovere Exo-RO, organizată Agenția Spațială Română. CONDIȚII de PARTICIPARE
Agenția Spațială Română (ROSA) invită elevii de liceu din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu să se înscrie la Competiția Națională de Rovere Exo-RO, organizată în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România.
Competiția se va desfășura în perioada mai – septembrie și este deschisă tuturor elevilor de liceu care urmează cursurile la zi ale institușiilor de învățământ din România și care au vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani, în momentul înscrierii în concurs.
Evenimentul marcheaza 20 de ani de la reorganizarea ROSA și are scopul de a trezi interesul elevilor față de domeniul spațial, de a crește calitatea învățământului prin formarea de competențe profesionale pentru tineri și, nu în ultimul rând, de a încuraja viitorii oameni de știință.
Elevii pot participa la concurs în echipe mixte (fete și băieți) de câte trei, provenind din aceeași instituție de învaățământ, coordonați de către un profesor de științe. Aceștia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmărind să testeze cunoștințele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmaând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât și pe cea secundară a competiției.
Misiunea științifică principală – obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix făcându-se abstracție de decalajul temporal care ar exista în realitate între locația explorată și centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică și temperatura mediului inconjurator) și transmiterea de imagini.
Misiunea științifică secundară constă în colectarea unor eșantioane, precum și măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziția atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflați la bordul roverului în vederea determinării habitabilității sitului de către oameni și determinarea din acești parametri ai posibilității existenței vieții locale (analiza metan, umiditate, pH, radiații).
Înscrierile sunt deschise până pe data de 16 iunie și vor fi realizate de către profesorul coordonator al fiecărei echipe, prin completarea formularului electronic de înscriere în limba engleză disponibil pe www.rosa.ro, de une puteți afla mai multe informații și despre condițiile de participare la competiția de știință.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News