Actualitate
Elevii din Aiud au învăţat o lecţie importantă de viaţă: la capitolul “civilizaţie”, românul mai are de lucrat
La iniţiativa Grupului Greendays, sucursala Aiud, zeci de liceeni au vizitat staţia de transfer pentru deşeuri a localităţii, obiectiv construit prin fonduri europene de către administraţia locală şi gestionat în prezent de către operatorul de salubritate. Prima lecţie de viaţă învăţată de aceştia în cadrul vizitei este că, la capitolul “civilizaţie”, românul mai are mult de lucru.
Liceenii din Aiud au avut ocazia să vadă, săptămâna aceasta, modul în care funcţionează staţia de transfer pentru deşeuri, cum se colectează ele în acest moment în localitate şi cum ajung în staţie, după ce sunt preluate separat din containerele amplasate în punctele de colectare selectivă amenajate în Aiud.
Primarul Mihai Horaţiu Josan, prezent alturi de ei, le-a explicat celor câtorva zeci de liceeni prezenţi cum a fost construită staţia de transfer pentru deşeuri din municipiul Aiud, de ce şi-a dorit să concesioneze serviciul de salubritate şi de ce este necesar să colectăm selectiv deşeurile, ţinând cont de obligativitatea reducerii cantităţii de deşeuri colectate, asumată de România o dată cu aderarea la Uniunea Europeană.
Jorge Rodrigues, administratorul Grupului Greendays şi Istvan Csiser, directorul tehnic al societăţii au făcut o prezentare a colectării selective a deşeurilor în municipiul Aiud, mai exact a modului cum aceasta se desfăşoară, a problemelor cu care se confruntă şi care reflectă în fapt gradul de informare şi de interes al întregii comunităţi faţă de conceptul colectării selective.
“Este clar că mai e de lucru la capitolul civilizaţie, chiar dacă există unele zone din Aiud unde la punctele de colectare selectivă a deşeurilor se vede că există mulţi cetăţeni care colectează deşeurile selectiv şi aproape impecabil. Tocmai de aceea, campania organizată de Grupul Greendays este o metodă excelentă de a conştientiza elevii cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor şi de a le pune în valoare capacitatea de a influenţa, la rândul lor, comportamente şi atitudini. Reducerea cantităţii totale de deşeuri nu e doar responsabilitatea administraţiei locale ori a operatorului, ci a întregii comunităţi, care trebuie să înţeleagă cât de importantă e contribuţia fiecărui cetăţean pentru ca Aiudul să fie mai curat, deşeurile să fie valorificate cât mai mult posibil, iar bugetul local să nu ajungă să plătească amenzile prin care comunităţile sunt sancţionate dacă nu respectă legea şi ţintele stabilite prin aceasta”, a declarat Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud.
Vizita a făcut parte dintr-o campanie de conştientizare a tinerilor cu privire la importanţa reciclării deşeurilor şi păstrarea naturii curate. În 1 noiembrie, începe cea de-a treia etapă a campaniei, în care cele patru unităţi de învăţământ partenere în proiect se vor întrece pentru a colecta selectiv cât mai multe deşeuri, competiţie care se va încheia în 1 decembrie. De asemenea, liceenii implicaţi în campanie vor începe să monitorizeze câteva puncte de colectare selectivă din Aiud, pentru a face un diagnostic al atitudinii populaţiei faţă de colectarea selectivă şi depozitarea corectă a deşeurilor în containere. Cât de bine asortează populaţia din Aiud deşeurile la containerele special amenajate urmează să vadă tinerii care vor efectua această monitorizare timp de aproximativ trei săptămâni, după cum susţin autorităţile locale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News