Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

EXCLUSIV Alba24: Ministerul Mediului preia AD LITERAM poziția Kronospan cu privire la cauzele degajării de fum de pe platformă


Publicat

kronospan

Ministerul Mediului a răspuns unei solicitări transmise de Alba24, legate de incidentul de pe platforma de la Kronospan Sebeș. Miercuri după masă, pe unul dintre coșurile fabricii s-a degajat un fum negru și gros, care a alertat autoritățile și populația din oraș.

În răspuns, Ministerul Mediului preia ad literam poziția companiei cu privire la cauzele care au generat degajarea de fum și dă asigurări că măsurătorile post-incident nu au evidențiat depășiri ale valorilor limită la indicatorii monitorizați.

Vezi și Cronologie: Accidentele tehnologice care au avut loc pe platforma Kronospan din Sebeș. Cel mai grav s-a produs în 2008

Totodată, instituția explică și de ce nu funcționează monitorizarea PM10, indicatorul pentru pulberi în suspensie: ”datorită unei defecțiuni tehnice la pompa de prelevare a analizorului”. Dar, ne asigură reprezentanții ministerului, concentrația de pulberi în suspensie PM10 se măsoară totuși prin metoda gravimetrică. 

Cu toate că se măsoară, indicatorii au fost în parametri normali, ca și când degajarea de fum nu a avut loc. Măsurătorile pot fi vizualizate aici.

Alba24 a solicitat Ministerului Mediului următoarele informații:

  • care sunt cauzele producerii acestui incident
  • care sunt rezultatele măsurătorilor din teren post-incident
  • care sunt măsurile dispuse (dacă s-au dispus)
  • de cât timp nu funcționează monitorizarea PM 10 pe calitateaer.ro și care este motivul.

Ultima solicitare se referă la faptul că Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului nu a sesizat miercuri nici o schimbare a parametrilor din Sebeș, după degajarea masivă de fum. Potrivit calitateaer.ro, indicele semnalat miercuri la Sebeș era ”foarte bun”, iar la Alba Iulia ”bun”.  Problema este însă că rețeaua de senzori nu măsoară particulele în suspensie. Acesta este singurul indicator pentru care nu se colectează date, de la Sebeș. 

O parte din răspunsul oferit de Ministerul Mediului preia în mod ciudat exact poziția companiei cu privire la incident, cel puțin în ceea ce privește cauzele producerii lui. Fără concluziile Ministerului. Reprezentanții instituției au păstrat până și frazarea ”explicației” pe care le-a transmis-o compania. 

Citiți aici INCIDENTUL de la Kronospan Sebeș. Poziția transmisă de reprezentanții companiei, autorităților din Alba și comparați-l cu ceea ce transmite Ministerul Mediului, mai jos.

Redăm mai jos răspunsul companiei:

”Referitor la solicitarea dumneavoastră înregistrată în cadrul direcției noastre cu nr. 59183/DCTIT/30.01.2020 și în virtutea Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă transmitem următoarele:

În data de 29.01.2020, în jurul orei 15.15, pe platforma industrială a societății Kronospan Trading SRL Sebeș a avut loc un eveniment cu degajare de fum. Incidentul a avut loc la uscătorul Kronoplus din cadrul secției de PAL.

Cauzele producerii evenimentului de pe platforma industrială a societății Kronospan Trading SRL Sebeș au fost:

  • în urma unei alarme apărute la linia de fabricare PAL, uscătorul s-a oprit automat.
  • aburul de uscare împreună cu o parte din materia primă ( praf de lemn) aflate în acel – moment în uscător (praf de lemn) au fost dispersate în atmosferă timp de aprox. 20 minute.
  • materia primă aflată în uscător nu era contaminată cu substanțe chimice.
  • întreaga instalație a fost oprită automat.
  • în eveniment nu au fost implicate substanțe chimice periculoase și nu au existat răniți”.
document kronospan

Poziția Kronospan, transmisă autorităților, a fost preluată ad literam de Ministerul Mediului

„APM Alba s-a autosesizat și prima măsură luată a fost trimiterea autolaboratorului în zona afectată și a reprezentanților APM Alba, în jurul orei 16.00, la Sebeș, pentru măsurători ale calității aerului. De asemenea, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Alba aflați la fața locului, au demarat acțiunile de inspecție și control.

Rezultatele măsuratorilor postincident efectuate de catre APM Alba cu analizorul FTIR din dotare, nu au evidențiat depășiri ale valorilor limită la indicatorii monitorizați: amoniac – NH3, monoxid de carbon –CO, formaldehidă – CH2O, metanol – CH3OH, benzen – C6H6, dioxid de sulf – SO2, dioxid de azot – NO2.

De asemenea, valorile medii orare monitorizate prin stația automată AB2 – Sebeș, în data de 29.01.2020, nu au înregistrat depășiri ale valorilor limită pentru indicatorii: SO2, NO2, CO, O3, conform Legii 104/2011, respectiv formaldehida, conform STAS 12574/1987.

După analizarea măsurătorilor efectuate de către APM Alba, raportul de încercare a fost transmis către GNM – CJ Alba, pentru a dispune măsurile care se impun.

Inspecția privind evenimentul produs se va finaliza luni, 3.02.2020, dupa obținerea rezultatelor determinărilor efectuate pentru indicatorul PM 10. În urma constatărilor efectuate, se vor stabili măsuri și dacă va fi cazul se vor aplica sancțiuni.

Începând cu data de 15.10.2019, la stația automată de monitorizare a calității aerului AB2- Sebeș, datorită unei defecțiuni tehnice la pompa de prelevare a analizorului de PM10, precum și a analizorului de PM10, nu se măsoară concentrația de PM10 prin metoda automată. Se măsoară permanent, concentrația de pulberi în suspensie PM10 prin metoda gravimetrică, metoda standardizată.

Direcția de Comunicare”

Reamintim că mai mulți cetățeni din Sebeș au semnalat miercuri, 29 ianuarie, în jurul orei 15:15, prezența în aer a unui fum negru și gros, care ieșea din instalațiile de pe platforma Kronospan.

Foto: Adrian BucurȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

FOTO: O stradă din Aiud inundată în urma ploilor torențiale din ultimele ore. Mai multe locuințe afectate

Publicat

O ploaie torențială a provocat noi pagube asupra unor locuințe situate pe strada Dorului din Aiud. 

Potrivit unei postări pe Facebook, reprezentanții primăriei din Aiud au transmis că daunele au fost mici și nu au fost afectate mai multe locuințe de pe strada respectivă, datorită unor lucrări asupra podurilor din zonă. 

”Ploaia torențială care a căzut la Aiud în ultimele două ore a produs o nouă viitură cu pagube mici pe strada Dorului. Din fericire lucrările executate în zona podurilor a permis curgerea apei astfel încât străzile și imobilele să nu fie afectate.

Reamintim:

1. Viiturile care au ridicat probleme și astăzi și în urmă cu două săptămâni au fost cauzate de căderi masive de precipitații într-un interval foarte scurt de timp.

2. Strada Dorului, în zona rigolei și în aval încă aproximativ 40 de metri, a fost afectată prin ieșirea necontrolată a apei.

3. Podul CFR, aflat în proces de decolmatare de către CFR și monitorizat zilnic de către Primărie, a permis curgerea apei fără ca podul să fie afectat.

4. Apele Române și-au asumat intervenții de urgență acolo unde malurile au fost afectate, lucrările nefiind încă începute.

5. Solicitarea adresată Guvernului prin Ministerul Mediului și Apele Române pentru finanțarea proiectului de regularizare integrală a Văii Aiudului așteaptă un răspuns la rectificarea bugetară”, au scris reprezentanții Primăriei Aiud pe Facebook.

sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Peștera Poarta lui Ionele. Peisaje spectaculoase din adâncurile Munților Apuseni

Publicat

Unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Apuseni este Peștera Poarta lui Ionele, aflată pe teritoriul comunei Gârda de Sus, județul Alba. A fost declarată monument al naturii din 1999 și inclusă pe lista ariilor protejate din România.

Situată în versantul drept al Văii Ordâncușa – pe partea dreaptă a DN75 Câmpeni (Albac) – Arieșeni, la o altitudine de 800 de metri, peștera, cu o lungime de 131 de metri, este descrisă de gelologi ca fiind sculptată în calcare albe, alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt.

Vezi și FOTO: COMORILE Apusenilor. Cascade, lacuri, peșteri. Minuni ale naturii care merită văzute cel puțin o dată în viață

Accesul se face printr-un portal înalt de peste 20 de metri, iar galeria găzduiește un curs de apă activ tot timpul anului. La 50 de metri de la intrarea în peșteră, galeria cotește în unghi drept la stânga, apoi urmează o săritoare. Spre capătul galeriei se coboară spre un lac periodic, de obicei sec. La ploi puternice sau topirea zăpezii pe aici apare un puternic curent de apă care inundă întreaga podea a peșterii de la acest nivel. Galeria superioară este mult mai strâmtă și urcă în trepte.

Peștera a fost descperită în 1857 și cercetată pentru prima dată în 1921, inclusiv de Emil Racoviță. Amenajarea în scop turistic a început încă din 1989, fiind instalată o punte peste cascadele de travertin apoi o potecă de acces pe partea stângă până sub grohotișul de la gura peșterii. Pe grohotiș a fost turnată din beton o scară, iar în peșteră s-au instalat scări de lemn. Atunci, majoritatea banilor au fost donați de turiști.

După 1990, peștera a intrat în administrarea Primăriei Gârda de Sus, care a amenajat peștera cu scări și podețuri metalice.

Cu acest prilej, a fost blocat accesul la galeria superioară de dincolo de lacul periodic, tăind pe jumătate vechea scară de acces și turnând un zid de ciment la capătul acesteia, în scopul protejării faunei carstice (cu precădere cele două colonii de lilieci).

La Peștera Poarta lui Ionele se ajunge de pe DN75, din centrul comunei Gârda de Sus, circa 3 kilometri pe drumul ce urcă spre Ghețarul Scărișoara prin Cheile Ordâncușei.

Programul de vizitare este de luni până duminică, între orele 10.00 și 16.00.

sursă imagini: Facebook (Marin Vârciu)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Claudiu Răcuci: În primele 6 luni ale anului, PNL a alocat investițiilor publice cea mai mare sumă din ultimii 10 ani

Publicat

racuci

Deputatul PNL Claudiu Răcuci este de părere că în numai câteva luni Guvernul PNL a reușit să schimbe modelul economic păgubos pus în aplicare de PSD, bazat pe stimulare masivă a importorilor, și este convins că susținerea puternică a investițiilor ne va aduce în perioada următoare mult așteptatele autostrăzi, spitale, școli și utilități pentru gospodării.

„Câtă vreme România a fost condusă de PSD, investițiile publice s-au prăbușit! Oare uităm așa de repede cum anul trecut majoritatea șantierelor băteau pasul pe loc, pentru că PSD a tăiat aproape toți banii de investiții. Uităm așa ușor că, din anul 2012, PSD nu a demarat în România niciun proiect major de investiții? Ei doar au mai tăiat câte o panglică la câte o investiție începută pe vremea Guvernului Boc! Degeaba au tot desenat cei din PSD autostrăzi imaginare, căi ferate, școli și spitale, dacă ei nu au alocat niciodată bani suficienți pentru construirea acestora. Din cauza subfinanțării investițiilor avem autostrăzi la care se lucrează de peste 5 ani, școli începute și neterminate de peste 3 ani și spitale doar pe hârtie.

Nu poți să nu te bucuri când vezi că, în ciuda situației economice extrem de dificile, Guvernul PNL a reușit un record în materie de investiții. 16,1 miliarde lei au fost cheltuiți pe investiții numai în primele 6 luni din 2020! Această sumă va crește puternic în acest an, având în vedere faptul că grosul facturilor pentru investiții se plătește pe final de an.

În numai câteva luni, Guvernul PNL a făcut posibil ca pe toate șantierele de autostrăzi să se lucreze, sute de școli fără toalete curate să primească zeci de milioane de lei pentru renovări, contractele pentru 3 spitale regionale să fie încheiate și să înceapă construcția efectivă și sute de proiecte pentru conectarea gospodăriilor la apă, canalizare și gaze naturale să primească la timp bani pentru execuție. Românii știu că investițiile înseamnă creștere economică solidă și de durată, locuri de muncă bine plătite și resurse la buget mai multe, din care Guvernul PNL va reuși să plătească pensii decente părinților noștri, alocații pentru copii și indemnizații pentru persoanele dezavantajate.

Oricât ar mai încerca propaganda mincinoasă a PSD să vândă iluzii, românii nu se lasă mințiți și știu că nu vom avea bunăstare reală fără muncă, fără infrastructură, fără școli renovate și spitale moderne. PNL construiește și modernizează România, în timp ce PSD are cu totul altă agendă, în care nu regăsește nicio problemă a cetățeanului român, ci doar interesele lor personale”, a transmis Claudiu Răcuci.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Subsolul unei hale din Aiud, inundat. Pompierii intervin pentru evacuarea apei

Publicat

Pompierii din Aiud intervin marți, în jurul orei 13.50, pentru evacuarea apei din subsolul unei hale de depozitare de la serele din Aiud. 

La fața locului se intervine cu o motopompă și o autospecială.

sursă foto: arhiva alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate