Actualitate
EXCLUSIV Alba24: Ministerul Mediului preia AD LITERAM poziția Kronospan cu privire la cauzele degajării de fum de pe platformă
Ministerul Mediului a răspuns unei solicitări transmise de Alba24, legate de incidentul de pe platforma de la Kronospan Sebeș. Miercuri după masă, pe unul dintre coșurile fabricii s-a degajat un fum negru și gros, care a alertat autoritățile și populația din oraș.
În răspuns, Ministerul Mediului preia ad literam poziția companiei cu privire la cauzele care au generat degajarea de fum și dă asigurări că măsurătorile post-incident nu au evidențiat depășiri ale valorilor limită la indicatorii monitorizați.
Vezi și Cronologie: Accidentele tehnologice care au avut loc pe platforma Kronospan din Sebeș. Cel mai grav s-a produs în 2008
Totodată, instituția explică și de ce nu funcționează monitorizarea PM10, indicatorul pentru pulberi în suspensie: ”datorită unei defecțiuni tehnice la pompa de prelevare a analizorului”. Dar, ne asigură reprezentanții ministerului, concentrația de pulberi în suspensie PM10 se măsoară totuși prin metoda gravimetrică.
Cu toate că se măsoară, indicatorii au fost în parametri normali, ca și când degajarea de fum nu a avut loc. Măsurătorile pot fi vizualizate aici.
Alba24 a solicitat Ministerului Mediului următoarele informații:
- care sunt cauzele producerii acestui incident
- care sunt rezultatele măsurătorilor din teren post-incident
- care sunt măsurile dispuse (dacă s-au dispus)
- de cât timp nu funcționează monitorizarea PM 10 pe calitateaer.ro și care este motivul.
Ultima solicitare se referă la faptul că Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului nu a sesizat miercuri nici o schimbare a parametrilor din Sebeș, după degajarea masivă de fum. Potrivit calitateaer.ro, indicele semnalat miercuri la Sebeș era ”foarte bun”, iar la Alba Iulia ”bun”. Problema este însă că rețeaua de senzori nu măsoară particulele în suspensie. Acesta este singurul indicator pentru care nu se colectează date, de la Sebeș.
O parte din răspunsul oferit de Ministerul Mediului preia în mod ciudat exact poziția companiei cu privire la incident, cel puțin în ceea ce privește cauzele producerii lui. Fără concluziile Ministerului. Reprezentanții instituției au păstrat până și frazarea ”explicației” pe care le-a transmis-o compania.
Citiți aici INCIDENTUL de la Kronospan Sebeș. Poziția transmisă de reprezentanții companiei, autorităților din Alba și comparați-l cu ceea ce transmite Ministerul Mediului, mai jos.
Redăm mai jos răspunsul companiei:
”Referitor la solicitarea dumneavoastră înregistrată în cadrul direcției noastre cu nr. 59183/DCTIT/30.01.2020 și în virtutea Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă transmitem următoarele:
În data de 29.01.2020, în jurul orei 15.15, pe platforma industrială a societății Kronospan Trading SRL Sebeș a avut loc un eveniment cu degajare de fum. Incidentul a avut loc la uscătorul Kronoplus din cadrul secției de PAL.
Cauzele producerii evenimentului de pe platforma industrială a societății Kronospan Trading SRL Sebeș au fost:
- în urma unei alarme apărute la linia de fabricare PAL, uscătorul s-a oprit automat.
- aburul de uscare împreună cu o parte din materia primă ( praf de lemn) aflate în acel – moment în uscător (praf de lemn) au fost dispersate în atmosferă timp de aprox. 20 minute.
- materia primă aflată în uscător nu era contaminată cu substanțe chimice.
- întreaga instalație a fost oprită automat.
- în eveniment nu au fost implicate substanțe chimice periculoase și nu au existat răniți”.
„APM Alba s-a autosesizat și prima măsură luată a fost trimiterea autolaboratorului în zona afectată și a reprezentanților APM Alba, în jurul orei 16.00, la Sebeș, pentru măsurători ale calității aerului. De asemenea, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Alba aflați la fața locului, au demarat acțiunile de inspecție și control.
Rezultatele măsuratorilor postincident efectuate de catre APM Alba cu analizorul FTIR din dotare, nu au evidențiat depășiri ale valorilor limită la indicatorii monitorizați: amoniac – NH3, monoxid de carbon –CO, formaldehidă – CH2O, metanol – CH3OH, benzen – C6H6, dioxid de sulf – SO2, dioxid de azot – NO2.
De asemenea, valorile medii orare monitorizate prin stația automată AB2 – Sebeș, în data de 29.01.2020, nu au înregistrat depășiri ale valorilor limită pentru indicatorii: SO2, NO2, CO, O3, conform Legii 104/2011, respectiv formaldehida, conform STAS 12574/1987.
După analizarea măsurătorilor efectuate de către APM Alba, raportul de încercare a fost transmis către GNM – CJ Alba, pentru a dispune măsurile care se impun.
Inspecția privind evenimentul produs se va finaliza luni, 3.02.2020, dupa obținerea rezultatelor determinărilor efectuate pentru indicatorul PM 10. În urma constatărilor efectuate, se vor stabili măsuri și dacă va fi cazul se vor aplica sancțiuni.
Începând cu data de 15.10.2019, la stația automată de monitorizare a calității aerului AB2- Sebeș, datorită unei defecțiuni tehnice la pompa de prelevare a analizorului de PM10, precum și a analizorului de PM10, nu se măsoară concentrația de PM10 prin metoda automată. Se măsoară permanent, concentrația de pulberi în suspensie PM10 prin metoda gravimetrică, metoda standardizată.
Direcția de Comunicare”
Reamintim că mai mulți cetățeni din Sebeș au semnalat miercuri, 29 ianuarie, în jurul orei 15:15, prezența în aer a unui fum negru și gros, care ieșea din instalațiile de pe platforma Kronospan.
Foto: Adrian Bucur
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News