Connect with us
Advertisement

Actualitate

Explicaţii de la Primăria Sebeş în scandalul poluării. Două locaţii pentru monitorizarea emisiilor de formaldehidă, la aprobat de către APM şi Kronochem

Publicat

primaria sebes 1 În urma protestelor din 1 martie de la Sebeş şi Alba Iulia, derulate atât de ONG-urile care s-au declarat împotriva poluării, pe de o parte, cât şi de angajaţii Kronospan, pe de altă parte, primarul Adrian Dăncilă vine cu precizări legate de demersurile făcute. Unul dintre acestea este propunerea pentru două locaţii de amplasare a echipamentelor de monitorizare a emisiilor de formaldehidă ce au fost stabilite, însă sunt în aprobare la APM Alba şi Kronochem.

Referitor la adresa înaintată primarului în 1 martie, de către angajaţii Kronospan Sebeş, prin care îi solicită acestuia îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi acordarea de răspunsuri la întrebările ridicate de câteva persoane din Sebeş, Adrian Dăncilă transmite că “nu au fost adresate astfel de întrebări primarului, iar activitatea acestuia se desfăşoară conform Legii 215/2001 republicată, Legea Administraţiei publice locale”.

De asemenea, invită din nou reprezentanţii ONG-urilor precum şi ai Kronospan Sebeş SA la dialog, “în vederea rezolvării problemelor ridicate în ultima perioadă”.

Reamintim că duminică, 1 martie, a avut loc protestul cu numărul opt din seria celor îndreptate împotriva poluării la Sebeş, însă de această dată a fost organizat sub forma unui marş la Alba Iulia, de la sediul APM, unde au discutat cu directorul Mihaela Dehelean Mih, dar și cu șeful Gărzii de Mediu, Dănuț Hălălai, apoi spre Prefectură, unde au depus o petiţie cu 6000 de semnături. Următorul protest anunţat de ONG-uri este pe 15 martie, de la ora 16.00, la Sebeş, sub forma unui marş cu pornire de la Casa de Cultură „Lucian Blaga”.

Citeşte şi FOTO – VIDEO Marș împotriva poluării de la Sebeș la Alba Iulia: Manifestanții au protestat în fața APM, Gărzii de Mediu și Prefecturii

Simultan cu protestul de la Alba Iulia, la Sebeș s-a desfășurat duminică, un marș al angajaților Kronospan, aproximativ 400, care au ieșit în stradă, între orele 14.00 şi 16.00, şi au parcurs traseul dintre Parcul Primăriei spre Bulevardul Lucian Blaga – strada Augustin Bena – strada Mihail Kogălniceanu. Au depus la sediul Primăriei Sebeș o scrisoare adresată administrației locale cu doleanțele lor. Aceștia au anunţat că intenţionează să continue şi ei protestele, sub forma unor marşuri, de la ora 14.00, la Sebeş, în datele de 8, 15, 22 şi 29 martie.

Citeşte şi Angajații Kronospan au depus o scrisoare cu doleanțele lor, la Primăria Sebeș. Au anunțat proteste până la sfârșitul lunii martie

Referitor la demersurile Primăriei, Adrian Dăncilă mai susţine următoarele:

“În urma mitingurilor organizate de către ONG–urile de pe raza Municipiului Sebeş, am stabilit o întâlnire la sediul Municipiului Sebeş cu acestea, prin care am solicitat să îşi depună în scris revendicările cu referire la activitatea desfăşurată pe platforma SC Kronospan Sebeş SA şi nu numai.

Am informat aceste ONG uri despre intenţia Municipiului Sebeş de a realiza un Studiu de impact pe starea de sănătate a populaţiei Municipiului Sebeş relaţionat cu expunerea la toţi posibilii poluatori industriali de pe raza unităţii administrativ teritoriale, asupra faptului că s-au prevăzut bani la bugetul local pentru efectuarea acestuia, solicitând în acest sens propunerile acestora cu referire la conţinutul acestui studiu, în vederea deplasării în data de 12.02.2015 împreună cu Directorul executiv al DSP Alba, dr. Horea Timiş la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj Napoca .

Nu am primit nici o revendicare şi nici o propunere faţă de realizarea acestui studiu de impact pe starea de sănătate până la ora actuală

în urma întâlnirii de la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj Napoca au fost stabilite clar etapele care trebuiesc parcurse, fiind un studiu de mare anvergură, fiind practic o premieră pentru acest institut.

În data de 27.02.2015, ora 13.30, la sediul Municipiului Sebeş a fost organizată o primă întâlnire cu medicii de familie de pe raza Municipiului Sebeş, cu reprezentanţii Spitalului Municipal Sebeş şi cu reprezentanţii DSP Alba, prin care au fost informaţi despre intenţia de a realiza Studiul de impact pe starea de sănătate a populaţiei Municipiului Sebeş cu Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj Napoca, urmând să fie realizată o analiză a indicatorilor de sănătate în zonele vulnerabile identificate, necesitând astfel o strânsă colaborare între instituţiile statului, medici de familie, agenţi economici şi ONG uri.

De asemenea, la întâlnirea cu reprezentanţii SC Kronospan Sebeş SA, în vederea aprobării mitingului din data de 1.03.2015, am adus la cunoştinţă reprezentanţilor salariaţilor de la Kronospan paşii care au fost parcurşi până în prezent în ceea ce priveşte revizuirea Autorizaţiei de funcţionare nr. SB 67/2007 – SC Kronospan Sebeş SA, solicitare depusă în 2013.

Au fost urmaţi toţi paşii legali necesari conform legislaţiei în vigoare, în momentul de faţă fiind analizate contestaţiile depuse la sediul APM Alba, toată documentaţia fiind transmisă pentru analizare Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, iar în ceea ce priveşte viitoarea instalaţie de formaldehidă cu o capacitate de 60000 tone pe an, SC Kronochem Sebeş SRL – această unitate nu funcţionează, fiind depusă solicitarea la sediul APM Alba în vederea obţinerii Autorizaţiei integrate de mediu.

Pentru SC Kronochem Sebeş SRL în cadrul şedinţei Comitetului de Analiză Tehnică din data de 3.02.2015 desfăşurată la sediul APM Alba, DSP Alba a solicitat actualizarea Studiului de impact pe starea de sănătate conform OMS 119 /2014 , fapt solicitat şi de către Municipiul Sebeş prin adresa nr.3946/02.02.2015, adresată şi transmisă către APM Alba.

În data de 11.02.2015, reprezentanţii municipiului Sebeş împreună cu reprezentanţii APM Alba şi ai SC Kronochem Sebeş SA s-au deplasat pe teren în vederea stabilirii a 2 locaţii de amplasare a celor două echipamente de monitorizare emisii formaldehidă, conform cerinţelor Acordului de mediu nr. SB 19/26.10.2012, fiind propuse cele 2 locaţii şi urmând să fie analizate şi aprobate de către APM Alba şi SC Kronochem Sebeş SA”.

Acţiunea de protest de la Sebeş împotriva poluării este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Înaintea celui de-al șaselea protest împotriva poluării din Sebeș, pe panoul de lângă Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, sâmbătă seara, calitatea aerului era de 5, adică ”rea”, dată de indicele specific corespunzător indicatorului pulberi în suspensie – PM10, la Stația AB-2. Reprezentanții Gărzii de Mediu Alba au precizat că, în urma verificărilor efectuate, depășirea valorii a fost cauzată cel mai probabil de arderi de cauciucuri sau cabluri electrice.

Citeşte şi Cum explică Garda de Mediu Alba poluarea de sâmbătă seara din Sebeș: Cel mai probabil au fost arderi de cauciucuri sau cabluri. Verificări la centre de fier vechi

Citeşte şi APM Alba, despre fabricile de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeș. Concentraţiile substanţei, afişate din 15 ianuarie

Protestatarii din Sebeș nu se dau bătuți, chiar dacă cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese în instanţă. Compania le cere fiecăruia daune morale de 1 leu pentru încălcarea dreptului la imagine, iar la doi dintre aceştia le solicită daune materiale estimate la 250.000 de lei.

Citește și Războiul KRONOSPAN – STRADĂ se mută în instanţă. Cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese. EXCLUSIV

Manifestanții nu au fost intimdați nici când parcarea din faţa Kronospan, unde era punctul de final al fiecărui marş, a fost„ocupată” cu camioane. Protestatarii au ”bătut” din nou la poarta companiei pentru stoparea poluării oraşului Sebeş şi interzicerea continuării activităţii chimice a principalului poluator Kronospan SA în interiorul localității.

Citeşte şi Primăria Sebeş: Studiul de impact asupra sănătăţii, cu toţi poluatorii, o premieră pentru INSP. Se vor stabili zone protejate vulnerabile

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement