Actualitate
(FOTO) Exponatul lunii aprilie la Muzeul Unirii: Colier şi cercei de aur dacici descoperiţi de arhelogi, în cetatea de la Căpâlna
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia continuă să aducă în atenţia vizitatorilor instituţiei de cultură noi piese arheologice de mare valoare. Exponatul lunii aprilie este cunoscuta comoară dacică sustrasă în 2003 de braconierii arheologi din cetatea dacică de la Căpâlna.
Inedita poveste a comorii formate dintr-un colier de aur cu 27 de pandantive rombice şi doi cercei de aur cu piatră semipreţioasă a fost prezentată la vernisarea Exponatului lunii aprilie, de către directorul Muzeului Gabriel Rustoiu.
Colecţia de colier cu doi cercei din aur este datată din secolul II-I î.Hr., a fost găsită în 2003, în timpul unei săpături arheologice şi sustrasă de către braconieri arheologici. Aceştia au scos aceste piese din situl de la Căpâlna şi le-au transportat prin toată Europa. Piesele au fost scoase la vânzare în Germania, la preţul de 35.000 euro. Nu s-a stabilit dacă bijuteriile au fost scoase la vânzare legal sau ilegal. De aceea, în cazul în care vânzarea respectivă ar fi fost ilegală, preţul acestora ar fi cu aproximativ 40% mai mare.
Colierul are 73,07 grame, iar cerceii cântăresc, unul 13 grame, celălalt 14 grame, iar împreună, colecţia cântăreşte aproximativ 100 de grame de aur. Colecţia nu este o creaţie locală, cerceii au fost realizaţi prin mai multe tehnici: împletire, gravare. Modelul, „nodul lui Heracle” este unul obişnuit în lumea elenistică şi în cea romană şi avea rolul de a apăra posesorul de spiritele rele.
„Sunt nişte piese foarte importante, pentru că au o poveste interesantă. Piesele au fost create undeva pe ţărmul Mării Negre. În anul 55 î. Hr., Burebista a cucerit litoralul Mării Negre, cetăţile Olbia şi Apollonia. Evident, bărbaţii care s-au întors împreună cu Burebista au venit şi cu soţiile lor, iar aceste piese ar putea să aparţină unei astfel de doamne, care a fost înmormântată la Căpâlna”, a povestit Gabriel Rustoiu.
Colecţia de bijuterii dacice rămâne expusă la Muzeul Naţional al Unirii pe toată perioada lunii aprilie.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News