Economie
Fabrica de Arme Cugir câştigă bine din exporturi, dar este trasă în jos de datorii
Fabrica de Arme Cugir a semnat un contract valabil până în 2014, pentru export de arme de vânătoare. Anunţul a fost făcut public vineri, de administratorul special al Fabricii de Arme Cugir şi al UM Cugir, Radu Roşianu. Cu toate câştigurile înregistrate în ultimele luni, datoriile istorice nu permit retehnologizarea.
„Până în 2011, am avut contracte anuale cu această firmă. În prezent, pentru prima oară, am reuşit să încheiem un contract până în 2014 şi am crescut preţurile şi cantităţile lunare, astfel încât s-ar putea să mai fie nevoie să angajăm şi ceva personal, dar numai personal specializat. Preţurile au fost negociate în luna ianuarie în Statele Unite şi acum au fost bătute în cuie, au crescut cu aproximativ 20-30 la sută, iar cantităţile le-am crescut cam cu 40 la sută faţă de cât livrăm anul trecut”, a declarat Roşianu.
Potrivit acestuia, fabrica produce la capacitate maximă pentru beneficiarul din America, care le-a cerut să crească producţia fiindcă piaţa americană a ieşit cât de cât din recesiune şi poate să vândă o cantitate mare de arme.
Toate exporturile făcute de Fabrică de Arme Cugir trec prin Biroul Federal pentru Alcool, Tutun şi Armamente, sunt strict urmărite şi sunt legale.
„Dacă americanii folosesc armele în alte scopuri decât cele de vânătoare nu mai este problema noastră”, a precizat Radu Roşianu.
Valoarea totală a contractelor încheiate cu firma americană, din 1999 şi până în prezent, este între 50 si 100 de milioane de dolari, potrivit lui Radu Roşianu.
Un alt aspect subliniat de administratorul Fabricii de Arme Cugir este că, desi se lucrează la capacitate maximă şi cu preţuri majorate, evoluţia economică a fabricii nu se poate face în condiţii optime din cauza datoriilor acumulate în urmă cu câţiva ani, în valoare de 66 miliarde lei vechi, perioadă în care o mare parte din producţia fabricii se făcea cu subcontractuări.
“După desfiinţarea firmelor şi după angajarea personalului la Fabrica de Arme Cugir, fabrica a rămas cu o datorie faţă de aceste firme de 66 miliarde de lei vechi. În momentul de faţă aceste datorii sunt un mare handicap pentru Fabrica de Arme. Tot ce am obţinut prin creşteri de preţuri şi creştere de capacitate, în loc să reinvestim banii pentru dezvoltare şi retehnologizare, noi trebuie să dăm câştigurile acestor firme ”, a precizat Roşianu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News