Connect with us
Publicitate

Cugir

Fabrica de Arme Cugir VINOVATĂ pentru moartea unei angajate, în urma unei explozii. Daune morale de peste 100.000 de euro

explozie la um cugir

Publicat

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au stabilit în primă instanță că Fabrica de Arme Cugir (societatea) se face vinovată pentru moartea unei angajate, în anul 2018, în urma unei explozii urmate de un incendiu puternic. 

În data de 6 octombrie 2022, societatea a fost condamnată la o amendă penală de sute de mii de lei, dar și daune morale pentru familia victimei. Mai exact, magistrații au decis că Fabrica de Arme Cugir este vinovată de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și de ucidere din culpă.

De asemenea, societatea este obligată să publice într-un ziar local faptele care au dus la moartea angajatei.

CITEȘTE ȘI: Fabrica de Arme Cugir trimisă în judecată pentru ucidere și distrugere din culpă, în urma unei explozii în care a murit o femeie

Societatea a fost trimisă în judecată, în data de 7 mai 2021.

Pentru infracțiunea de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă a fost condamnată la plata a 100.000 lei și pentru ucidere din culpă la plata a 140.000 de lei.

Pentru fapta de distrugere a intervenit prescripția. Prin calcul judecătoresc, societatea a fost condamnată la  pedeapsa amenzii în cuantum de 173.333 lei.

De asemenea magistrații au obligat Fabrica de Arme Cugir și la plata a 110.000 de euro, daune morale către familia femeii decedate: 50.000 de euro pentru soț și câte 30.000 de euro pentru cele doua fiice.

La momentul trimiterii în judecată, procurorii au reținut următoarele:

” La data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, la sediul din Jud. Alba, unde persoana juridică își desfășura activitatea, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr.7 din cadrul tunelului subteran nr.4 al Atelierului de probe – tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier.

CITEȘTE și EXCLUSIV: Mărturii șocante după explozia de la Cugir. ”Mâna trăgătorului a luat foc. Muniția, scoasă din mână în mână”

Angajata nu a mai reușit să se evacueze, decedând în urma intoxicației acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viața celorlalți angajați, creându-se și un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societății angajatoare.

YouTube video

Evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii, iar cauza producerii a constituit-o omisiunea angajatorului care nu a luat măsurile necesare asigurării sănătății și securității în muncă a angajaților săi, în sensul că:

– nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacționată și nereacționată în urma tragerilor cu armament),

YouTube video

– nu a adoptat soluții conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire a angajaților prin faptul că a căptușit pereții tunelului de
tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, iar
fumul toxic generat de arderea acelorași materiale de combustie, a condus la decesul victimei B.,

– nu a elaborat instrucţiuni proprii din punct de vedere al securităţii muncii, pentru întreținerea și exploatarea liniilor de tragere, care să fie aduse la cunoștința
lucrătorilor, în condițiile în care s-au acumulat reziduuri, reacţionate şi nereacţionate, în cantităţi semnificative în faţa posturilor de tragere, fapt ce a
condus în final la explozia și aprinderea acestora, cauzându-se decesul victimei,

Citește și: VIDEO: Explozia de la Fabrica de Arme din Cugir. Declarațiile emoționante ale soțului victimei

– nu a luat măsuri adecvate pentru stingerea incendiului, hidrantul existent în incintă neputând fi utilizat, nedotând spațiile cu uși rezistente la foc 15 minute (URF),
astfel încât acestea să poată fi utilizate fără dificultate, încălcând prevederile Legii nr. 319/2016, respectiv prev. HG nr.1091/2006, HG nr.1146/2006 și 1425/2006”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentații parchetului.

Cine a fost victima

Victima a fost o femeie, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care inițial a fost dată dispărută. Numele femeii este Adela B. și lucra la fabrică de 33-34 de ani.

Soțul acesteia lucrează tot la fabrica de arme.

Citește și DOSAR PENAL deschis în urma exploziei și a incendiului de la Fabrica de Arme Cugir. Poliția investighează cazul

Ce spunea soțul victimei atunci: Dan Bârzu, soțul femeii spune că aceasta lucra în poligon, încărca muniție. Bărbatul nu știe ce anume s-a întâmplat și spune că nu a fost anunțat, doar ce a aflat de la colegele victimei.

„Ce să mi se spună. Deocamdată sunt toți speriați. Toți plângeau și cei din poligon săracii, colegii ei. Mi s-a spus că a izbucnit un incediu. Deocamdată atâta știu. Ea nu a reușit să iasă”, a spus soțul victimei, Dan Bârzu.

Ce text trebuie să publice într-un ziar local, pe cheltuială proprie Fabric de Arme Cugir

”Extrasul care va fi publicat este următorul: „Fapta inculpatei constând în omisiunea de a lua măsurile necesare asigurării sănătății și securității în muncă a angajaților săi, mai precis faptul nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacționată și nereacționată în urma tragerilor cu armament), nu a adoptat soluții conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire a angajaților prin faptul că a căptușit pereții tunelului de tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, nu a elaborat instrucţiuni proprii corespunzătoare din punct de vedere al securității muncii, pentru întreținerea și exploatarea liniilor de tragere, nu a prevăzut spaţiile de lucru cu dispozitive corespunzătoare pentru stingerea incendiilor, iar în ceea ce priveşte dispozitivele neautomatizate de stingere a incendiilor nu a respectat norma potrivită căreia acestea trebuie să fie ușor accesibile și simplu de manevrat, omisiuni care au condus la producerea unui incendiu în timpul căruia a decedat persoana vătămată Bîrzu Adela, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 C.pen. Fapta inculpatei constând în omisiunea de a lua măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă, aspect care a condus la producerea unui incendiu în incinta Poligonului de Tragere în timpul căruia, urmare a blocării uşii de evacuare din camera denumită „Funcţionare”, prin căderea tubulaturii de aeraj, a decedat persoana vătămată B. Adela, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă”, se arată în motivare pe scurt a Judecătoriei Alba Iulia din data de 6 octombrie 2022.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate