Actualitate
Federaţia Sindicatelor Libere de Învăţământ propune ca profesorii să aibă statut de autoritate publică. Măsuri de protecţie în faţa elevilor şi părinţilor
Federaţia Sindicatelor Libere de Învăţământ (FSLI) propune, printr-o iniţiativă legislativă, ca personalul didactic să aibă statut de autoritate publică şi să beneficieze astfel de protecţie în faţa unor eventuale abuzuri ale elevilor şi părinţilor.
FSLI propune recunoaşterea prin lege a statutului de autoritatea publică a dascălilor, atunci când se află la catedră şi când îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu.
Aceasta ar însemna o protecţie a cadrelor didactice în faţa elevilor şi părinţilor, pentru a putea fi pedepsite eventualele abuzuri la care este, uneori, supus personalul din învăţământ, arată federaţia sindicală.
Citeşte şi Ministrul Educației: Aproximativ 3.500 de profesori nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă
Astfel, în cazul unei infracţiuni împotriva unui cadru didactic, urmărirea penală s-ar efectua în mod obligatoriu de un procuror, în conformitate cu dispoziţiile art. 56 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit propunerii FSLI, directorii unităţilor de învăţământ care au aflat de o infracţiune împotriva personalului didactic, sunt obligaţi să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară. Procurorul se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune împotriva unui cadru didactic şi încheie un proces-verbal în acest sens.
sursa: gandul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News