Connect with us
Advertisement

Eveniment

Fenomene astronomice spectaculoase, la finalul lunii aprilie. Unul dintre acestea se petrece o dată la o mie de ani

Publicat

Finalul lunii aprilie aduce două fenomene astronomice spectaculoase. Unul este eclipsa parțială de Soare, iar celălalt alinierea a patru planete cărora li se adaugă Luna.

Iar la începutul lunii mai va fi ploaie de stele – maximul curentului de meteori Eta Aquaridele.

Vezi și Sâmbătă noaptea: Fenomen spectaculos pe cer, vizibil din România: Planetele Venus și Jupiter vor fi mai aproape ca oricând

Despre alinierea planetelor, se spune că este fenomen rar, ce se petrece o dată la o mie de ani. Eclipsa de Soare se va observa doar din emisfera sudică.

Alinierea celor patru planete și a Lunii

Saturn, Marte și Venus s-au aliniat de la sfârșitul lunii martie, iar de la mijlocul lunii aprilie s-a alăturat Jupiter și din 23 aprilie – Luna.

Vezi și Fenomen astronomic rar, în iunie: 5 planete se aliniază și pot fi văzute de oriunde. Care e cel mai bun moment pentru observație

”Luna a apărut și ea în acest cvartet de planete. Am auzit că acesta este un eveniment care se produce o dată la 1.000 de ani. Nu m-am uitat pe cer de 1.000 de ani, dar cred că este corect”, spune astronomul australian Fred Watson, potrivit ziare.com.

Conjuncția planetelor poate fi observată și din România, în general, în orele de dinaintea răsăritului Soarelui, privind spre est sau spre răsăritul astrului nostru.

Vezi și Nume românești pe cer: Craterul Eminescu, asteroizii Tudorica, Hudin, Curelaru și Carpații de pe Lună. Unde se află cometa Daimaca

Pe 24 iunie, toate celelalte planete ale Sistemului Solar – Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus – se vor uni într-o aliniere planetară și mai mare.

29 aprilie – conjuncție planeta Mecur cu roiul de stele Pleiadele

Pe 29 aprilie, când planeta Mercur va fi la elongaţie estică maximă, planeta se va putea observa seara, la scurt timp după apusul Soarelui, spre orizontul vestic. În seara respectivă va fi şi în conjuncţie cu roiul de stele pleiadele, moment ideal pentru astronomii amatori, potrivit astrobarlad.wordpress.com.

Fenomenul poate fi observat cu un binoclu, dacă sunt condiții meteo favorabile.

Eclipsa parțială de Soare – 30 aprilie

Pe 30 aprilie, la ora 23.41 (ora României), se petrece o eclipsă parțială de Soare. Fenomenul va fi vizibil din sudul oceanului Pacific şi partea sudică a Americii de Sud. Până la 64% din discul solar va fi acoperit de Lună.

Eclipsa de Soare se apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând parțial sau total imaginea acestuia.

În ceea ce privește semnificația evenimentului din punct de vedere astrologic, acesta poate aduce perturbații de ordin financiar sau economic. Este considerată însă și o oportunitate pentru dezvoltare personală.

”Vom avea nevoie de ceva sigur în viața noastră, pe care să ne bazăm și în zilele bune, și în cele mai neplăcute. Și cum această eclipsa va beneficia de conjuncția Venus-Jupiter, este clar că trebuie să fim generoși, atât cu noi, cât și cu cei dragi”, spune astrologul Daniela Simulescu, potrivit dcnews.ro.

Prin prisma conjuncției, putem spune că avem de-a face cu „ziua cea mai romantică” din 2022. Și asta pentru că planeta iubirii se întâlnește cu planeta abundenței, mai spune Simulescu.

Fenomene astronomice vizibile din România – 2022

  • Eclipsa totală de Lună din 16 mai 2022 – se va observa doar faza de penumbră, Luna va apune exact când începe eclipsa parţială, la ora 5:26. În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa.
  • Eclipsa parţială de Soare din 25 octombrie 2022. În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord estul extrem, şi 32% în vestul ţării. La Alba Iulia, acoperirea soarelui va fi de aproximativ 37,06%, magnitudinea eclipsei 0.48. Va dura 2 ore, 20 minute, 53 secunde (25 octombrie, de la ora 12.22 pm, maxim ora 1.32 pm, final 2.43)
  • 8 decembrie 2022: Luna va oculta planeta Marte. Fenomenul este cu atât mai spectaculos cu cât în data respectivă, Marte se va afla la opoziţie, moment în care planeta are strălucire maximă şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.

Alte fenomene astronomice vizibile în anul 2022

  • 6 – 7 mai: Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 21 iunie: Solstiţiul de vară
  • 13 iulie: Superluna – Luna se află în cel mai apropiat punct de Pământ în timpul orbitei sale, în același timp în care are loc și o lună plină
  • 28 – 29 iulie: Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20)
  • 12 – 13 august: Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 14 august: Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 16 septembrie: Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 23 septembrie: Echinocţiul de toamnă
  • 26 septembrie: Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 21 – 22 octombrie: Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 9 noiembrie: Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17 – 18 noiembrie: Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 8 decembrie: Planeta Marte la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie: Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie: Solstiţiul de iarnă.

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement