Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ferma groazei din Alba: Locul unde mai mulți copii au fost bătuți și puși la munci foarte grele. Pedeapsa primită de proprietar

Publicat

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie definitivă în cazul unei fapte care a oripilat opinia publică, încă din 2019. Mai exact, mai mulți minori au fost ținuți în condiții mizere și tratați ca sclavi la o fermă de bovine din localitatea Hopârta, județul Alba.

Mai mult de atât, dacă proprietarului nu i se părea că lucrează cum trebuie, aceștia erau bătuți. Părinții știau unde sunt, dar credeau că locuiesc în condiții bune și că au ajuns să aibă un loc de muncă de unde să căștige un ban cinstit. 

La sfârșitul lunii martie a anului 2022, proprietarul fermei a fost condamnat la a cinci ani și șase luni de închisoare cu executare. De asemenea, instanța l-a obligat pe fermier să le plătească băieţilor salariul minim pe economie pentru toată perioada lucrată, dar şi să le achite câte 10.000 euro daune morale.

Dosarul judecat pe rolul Tribunalului Alba a ajuns în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde în data de 12 octombrie 2022 magistrații au dat o decizie definitivă.

CITEȘTE ȘI: Ferma groazei într-o localitate din Alba: Copii tratați ca sclavi și obligați să lucreze. Ce pedeapsă a primit proprietarul

De asemenea, motivarea instanței a devenit publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Proprietarul fermei a fost condamnat, pentru trafic de minori, la mai bine de 5 ani de la momentul la care minorii, din județul Bihor, au fost victime. Anchetat de DIICOT, bărbatul a fost trimis în judecată, iar dosarul s-a judecat la secret.

Exploatarea minorilor din județul Bihor, la ferma de bovine din Hopârta, a fost descoperită de un polițist.

CITEȘTE ȘI: Anchetă DIICOT pentru exploatare de minori la o fermă din județul Alba. Proprietarul, arestat preventiv

În 2016, minorii aveau între 11 și 14 ani, iar proprietarul fermei i-ar fi convins pe părinți că vor primi mâncare, cazare, dar că vor învăța și o meserie, dacă vor lucra la ferma sa.

În schimb, copiii au fost ținuți într-o cameră amanajată într-un grajd, unde mișunau șobolanii și gândacii. Se spălau la lighean, iar toaletă nu aveau. Mâncare primeau doar hrană rece, pate, slănină sau parizer.

Hrăneau animalele, curăţau grajdurile, scoteau gunoiul cu roaba, chiar şi de două ori pe zi. Dacă nu-i plăcea cum muncesc, bărbatul îi înjura şi-i bătea cu sălbăticie, ceea ce părinţii nu aveau cum să afle, căci discuţiile lor cu copiii erau monitorizate.

Pe unul dintre băieţi l-a bătut în timp ce încerca să fugă de la fermă. „A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge…”, a descris episodul copilul de 13 ani, în declaraţia care a fost redată şi în sentinţa de condamnare a bărbatului.

De asemenea, instanţa a precizat că, în timp ce-i abuza pe copii, bărbatul poza în bun creştin. Se ruga, ţinea post, punea copiii să dea cu tămâie prin grajduri, chema preoţi să-i facă descântece şi „dezlegări”, convins că erau sub vrăji, blesteme şi farmece atât el, cât şi animalele.

Bărbatul a negat cu vehemență că i-ar fi agresat fizic pe vreunul din copii, însă, din procesele verbale de redare a convorbirilor purtate, a rezultat contrariul, acesta confirmând că „ori fuge, ori îi bat io”.

”Mă bătea că nu-i convenea cum lucram, m-a bătut și cu piciorul. Pe (…) l-a bătut și cu bota, pe mine doar cu piciorul și cu mâna. Am fugit, dar m-am întors la lucru să dau bani la tata”, a spus un alt copil. Martorii audiați au relatat despre faptul că au cunoștință că la ferma inculpatului au lucrat copii, unii susținând și că au văzut cum îi bătea. Au mai spus că erau cazați într-o cameră amenajată în grajd, că lucrau de dimineața până seara, unul din minori conducea și un tractor, făceau curățenie în grajd, inclusiv la tauri periculoși.

Salvați de un polițist

Minorii au fost salvați de un polițist care i-a văzut de mai multe ori la muncă și a raportat superiorilor. Proprietarul fermei a ajuns anchetat de DIICOT în 2019.

CITEȘTE ȘI: Bărbatul suspectat de trafic de minori și exploatare prin muncă a acestora, la o fermă din Alba, rămâne în arest preventiv

În data de 12 octombrie, Curtea de Apel Alba Iulia a menținut hotărârea Tribunalului Alba și sechestrul asigurător pe bunurile fermierului până la plata daunelor morale și materiale către victimele acestuia.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia a fost definitivă.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 27.10.2022 at 12:26

    Unul din ăsta trebuia judecat în piaţa mare. ca exemplu pentru astfel de patroni, care cred că se mai găsesc prin ţară.

  2. Adi Vlad

    vineri, 28.10.2022 at 11:41

    Asemenea situatii arata ca ceva e profund defect in societatea noastra.

    Asta e doar varful aisbergului violentei dintr-un cult al mortii bazat pe control, acumulare si crestere (economica, spirituala, etc.) in detrimentul vietii. Iar varful nu poate exista fara corpul aisbergului, din care facem toti parte, din pacate.

    Cuvinte precum „progres” si „consum” necesita o reanalizare fundamentala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax