Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Fiica pilotului Adrian Iovan, la Alba Iulia, pentru a ridica trupul neînsufleţit al tatălui ei. La Horea, s-au adunat rămășițele avionului

Publicat

Trupul neînsufleţit al pilotului Adrian Iovan a fost ridicat, miercuri, în jurul orei 14.00, de la Serviciul de Medicină Legală (SML) din Alba Iulia, de familia acestuia. Irina Iovan, fiica bărbatului care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic din Apuseni, a ajuns la SML în jurul amiezii. Trupul lui Adrian Iovan va fi transportat de o firmă de pompe funebre din Alba Iulia la București.

Vedeți și:

VIDEO de la înălțime, din locul ACCIDENTULUI AVIATIC din Apuseni: Ce au văzut pasagerii în momentul în care s-au prăbușit


De la Serviciul de Medicină Legală din Alba Iulia, fiica lui Adrian Iovan a aflat că trupul tatălui ei nu poate fi eliberat fără certificatul de deces, care a fost întocmit în comuna Horea. Astfel, Irina Iovan a plecat la Horea pentru a preluat documentul. Între timp, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a emis un certificat special, dat în cazul morților violente, iar trupul a fi trimis la București cu mașina unei firme de pompe funebre din Alba Iulia. În aproximativ 6 ore va ajunge la București, iar vineri sau sâmbătă va fi îngropat în Cimitirul Bellu catolic. Irina a ajuns la Alba Iulia de la Cluj, după ce a venit cu avionul din Franţa, unde locuieşte alături de soţul ei, cetăţean francez.

În același timp, miercuri, la locul accidentului, autoritățile au recuperat epava avionului. În jurul orei 13.30, aceștia au început să taie avionul pentru a-l putea îndepărta dintre brazi. Un echipaj de pompieri, ajutat de localnici, transportă bucățile avionului cu un tractor, mai jos, într-un luminiș, de unde vor fi ridicate ulterior.

La faţa locului erau prezente echipaje ISU Alba şi Cluj şi reprezentanţi de la Autoritatea Aeronautică Civilă. S-a încercat recuperarea epavei cu un elicopter special, însă condiţiile meteo nu au fost propice. Astfel, s-a decis dezmembrarea avionului în mai multe bucăţi transportabile cu un tractor spre centrul comunei Horea. De acolo, vor fi preluate de autorităţi pentru continuarea cercetărilor.

Potrivit procurorilor, în cadrul dosarului penal deschis pentru cercetarea condiţiilor în care s-a produs accidentul, sunt avute în vedere şi infracţiunea de încălcare a codului aerian. Pilotul s-ar fi apropiat prea mult de sol.

Ultima convorbire cu Romatsa a pilotului a fost după ce a trecut de Sibiu. Anunţa că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, explicând că nu vedea nimic, din cauza ceţii.

Comandantul aeronavei care s-a prăbuşit luni după-amiaza în zona Vârfului Petreasa, aproape de comuna Horea, judeţul Alba, Adrian Iovan (54 de ani), şi-a pierdut viaţa la puţin timp după impactul avionului cu solul. Potrivit martorilor, trupul acestuia a rămas blocat în fiarele contorsionate ale aeronavei.

Unul dintre pasagerii avionului, medicul Radu Zamfir, a făcut mărturisiri cutremurătoare despre contextul în care a murit pilotul: “Domnul Iovan era iniţial prins între fiare, am încercat să-l descarcerez, nu am reuşit, ulterior devenind conştient, părea conştient. Datorită lui suntem în viaţă. Pilotul Adrian Iovan m-a rugat să-l scot din avion. Mi-e greu să spun dacă Adrian Iovan ar fi putut fi salvat.”

Pilotul Adrian Iovan a murit în urma unui şoc traumatic, provocat de fracturi la picioare şi fracturi costele multiple, combinat cu şoc hipotermic. Ar fi avut şi hemoragie internă.

Trupul acestuia a fost recuperat din epava abia în noaptea de luni spre marţi. Până atunci, potrivit salvamontiştilor, corpul lui a fost păzit de localnici şi jandarmi, pentru a nu fi sfâşiat de animalele sălbatice. “Când am ajuns acolo, am văzut că pilotul era prins în fiare. I-am luat pulsul, dar era mort, rece şi înţepenit, în rigor mortis. Am sunat imediat la doctorul Hadrian Borcea (fostul şef al UPU-SMURD Bihor, acum directorul adjunct al Spitalului Judeţean din Oradea – n.r.) şi i-am raportat situaţia. Ne-am pregătit să plecăm de acolo, pentru că rolul nostru se terminase, iar localnicii care erau acolo ne-au cerut să rămânem la faţa locului, lângă epavă, să păzim trupul pilotului, să nu-l sfâşie animalele sălbatice până ajungeau şi autorităţile. După vreo jumătate de oră au ajuns şi jandarmii. Noi am plecat”, a relatat salvamontistul Mircea Petrescu din Ştei.

Tot în accidentul aviatic de luni, a murit şi studenta Aurelia Ion (23 de ani).

Avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor – studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator. În zona Munţilor Apuseni, potrivit pasagerilor, pilotul a încercat să degivreze avionul (să cureţe gheaţa de pe aripi – n.r.), însă n-a reuşit, s-a apropiat prea mult de sol, s-a agăţat de copaci şi s-a prăbuşit.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Iovan a deţinut, până la data producerii accidentului, funcţia de instructor şef avioane la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă şi avea o experienţă totală de zbor de peste 16.000 ore, respectiv peste 38 de ani de pilotaj. La vârsta de 50 de ani s-a pensionat la cerere, însă şi-a completat veniturile din ore de zbor private. Adrian Iovan a pilotat, de-a lungul timpului, aeronave AN, B2 şi chiar Boeing737, lucrând pentru Tarom şi Blue Air. Iovan mai are un fiu, Albert, în vârstă de 7 ani, din căsătoria cu designerul Romaniţa Iovan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Gogu

    miercuri, 22.01.2014 at 15:14

    Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei decedati !
    „AUTORITATILE STALULUI” isi arata si azi incompetenta si slaba dotare. Resturile epavei sunt coborate de pe munte pana la sosea tot de catre acei oameni minunati, MOTII, cu tractorul din dotare. Unde sunt masinile STATULUI in care s-au investit o goaza de bani . Acei OAMENI dau dovada de solidaritate pana la capat, ei inca nu si-au incheiat misiune si nici nu fac sedinte pentru analize.
    P.S. Propun ca proprietarul acelui tractor sa fie scutit de plata impozitului auto pentru anul 2014.

    • sofia

      miercuri, 22.01.2014 at 17:17

      Dumnezeu sa-l odiheasca-n pace!

  2. Maria

    miercuri, 22.01.2014 at 19:02

    Dumnezeu sa ii aiba in grija!

  3. Ioan

    joi, 23.01.2014 at 08:29

    Dumnezeu sa-l aseze in corturile dreptilor!

  4. soava ionut

    joi, 23.01.2014 at 22:14

    IMI PARE RAU DE CEI DOI ,DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE ADIO ADRIAN IOVAN ,ADIO AURELIA ION.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax