Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Filmul CRIMEI din Blocul M3 din Alba Iulia. Motivarea instanţei pentru condamnarea lui Mihai Pandelea la 25 de ani de închisoare


Publicat

mihai pandelea, criminalÎn urma deciziei de condamnare la 25 de ani de închisoare pronunţată de Tribunalul Alba, pentru Mihai Pandelea, ucigaşul Alinei Tănăsie, în blocul M3 din Alba Iulia, instanţa a prezentat motivarea deciziei. Sunt reluate, cu amănunte, detaliile privind crima care a îngrozit oraşul. Cum a cunoscut-o pe victimă, ce l-a determinat să-i ia viaţa tinerei de 23 de ani şi ce probe au fost depuse în dosar.

Reamintim că Mihai Pandelea a făcut apel la decizia Tribunalului Alba, pronunţată în 5 decembrie.

Vezi Mihai Pandelea face apel la decizia Tribunalului Alba prin care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea Alinei Tănăsie

Crima s-a petrecut în noaptea de 2/3 februarie, anul trecut. Victima, Alina Bianca Tănăsie (23 de ani), era din Mehedinţi şi închiriase un apartament în Alba Iulia, în care se prostitua.

Mihai Răzvan Pandelea a recunoscut crima şi i-a condus pe anchetatori la locurile din oraş unde a ascuns cuţitele şi bunurile furate din apartamentul acesteia: trei telefoane mobile, o tabletă şi portmoneul tinerei.

Rechizitoriul CRIMEI din Blocul M3: Motivul halucinant pentru care tânăra de 23 de ani a fost omorâtă. Pandelea și-a premeditat fapta

Motivarea instanţei: Starea de fapt constatată de judecător

alina tanasie „În cursul lunii iulie 2015, inculpatul P.M. R. în vârsta de 26 ani, a cunoscut-o pe victima T.A.B.,  în vârstă de 23 de ani, care îşi procura mijloacele financiare practicând prostituţia, clienții fiind racolați prin intermediul site-urilor „publi 24.ro” şi „nimfomane forum” unde aceasta activa sub pseudonimul „M.”.

Raporturile sexuale cu clienţii se desfăşurau în apartamentul închiriat în A.I., ….., iar pe durata acestora, concubinul victimei, martorul XXX, care locuia împreună cu victima, ieşea prin oraş, deplasându-se de cele mai multe ori la un bar din vecinătatea blocului, aparţinând de B., unde participa la pariuri sportive.

Prima întâlnire a inculpatului P.M. R. cu victima a avut loc în cursul lunii iulie 2015 și, după ce a fost inițiată prin intermediul site-ului de specialitate, a stabilit telefonic o întâlnire cu aceasta în apartamentul închiriat de victimă, unde inculpatul a întreţinut relaţii sexuale atât cu victima cât şi cu  o altă fată, contra sumei de 400 lei.

Inculpatul frecventa ocazional apartamentul victimei în scopul întreținerii de relații sexuale, iar în seara de 2.02.2016, a stabilit cu aceasta o întâlnire în același scop.

Ajuns la apartamentul victimei, inculpatul a fost întâmpinat de aceasta, cei doi urmând să intre într-o cameră pentru a întreţine relaţii sexuale, însă inculpatul a intrat în bucătărie pentru a căuta ţigări, moment în care a luat hotărârea de a suprima viaţa victimei, pe fondul neîmplinirilor sale legate de căsnicia sa.

În realizarea rezoluției infracționale a luat de pe masa din bucătărie un „cuţit mai mic cu mâner din lemn” şi, ţinându-l în mâna dreaptă, a intrat în camera unde se afla victima care era cu spatele la inculpat, stând în picioare, s-a apropiat de aceasta şi i-a aplicat o lovitură cu cuţitul în partea dreaptă a gâtului, în urma loviturii lama cuțitului rămânând în gâtul victimei iar mânerul în mâna inculpatului. Surprinsă de lovitură, victima s-a lăsat pe pat şi a început să strige după ajutor, însă inculpatul a prins-o pe la spate cu palmele de gură, ţinând-o să nu mai strige şi pentru a-i opri respiraţia. Inculpatul a ţinut victima astfel, circa 10 minute, până a simţit că nu mai respiră, după care a luat mâinile de pe gura acesteia; constatând că victima încă mai respiră, a pus din nou palmele pe gura acesteia pentru a-i opri respiraţia, rămânând în acea poziţie circa 5 minute, după care, observând că victima nu a decedat, a scos lama cuţitului din gâtul victimei,  a aruncat-o în colţul camerei şi apoi s-a deplasat la bucătărie pentru a căuta un alt cuţit; găsind un cuţit de dimensiuni mai mari, a revenit în camera unde se afla victima întinsă pe burtă în pat, cu capul orientat înspre dulap şi „mai mişca puţin”, a stins becul şi a aplicat acesteia două – trei lovituri în gât cu cuţitul, până a „simţit că a decedat”.

După ce a constatat că victima a decedat, cu ajutorul lanternei de la telefonul mobil, a luat de jos mânerul primului cuțit, lama acestuia şi cuţitul mare, după care a luat de pe masa din bucătărie trei telefoane mobile, o tabletă, un portmoneu în care se aflau cartea de identitate a victimei, cardul bancar cu codul PIN şi câteva acte, precum și o geantă de culoare neagră, bunuri pe care le-a pus în două plase găsite în bucătărie.

Ulterior, inculpatul și-a spălat mâinile și picioarele în baia victimei, de unde a luat două prosoape pe care le-a folosit la ştergerea urmelor infracţiunii și pe care le-a depozitat în aceleași plase.

Înainte de a pleca de la locul faptei, inculpatul a mai intrat o dată în camera unde se afla victima decedată şi a ridicat patul pe care era întinsă, pentru a verifica dacă a lăsat vreun obiect personal sub pat, moment în care cadavrul a căzut pe covor lângă pat, în această poziţie fiind găsit de către organele de poliţie.

Inculpatul a părăsit apartamentul victimei şi s-a deplasat la garsoniera sa aflată în blocul învecinat …, mai exact în A.I., ….., unde a lăsat cele două plase lângă coşul cu rufe murdare, s-a dezbrăcat de hainele purtate, le-a pus în aceleaşi plase, după care a părăsit garsoniera, având asupra sa plasele.

În timp ce se deplasa pe strada V. s-a  întâlnit cu martorul YYY, un prieten din copilărie, căruia i-a spus că „se plimbă de nebun” întrucât este supărat datorită faptului că urmează să divorţeze, spunând că merge la părinţi.

Întrebat despre conţinutul celor două plase, inculpatul i-a răspuns martorului că sunt haine pe care le duce la părinţi iar după ce au ajuns la locuința acestora,  inculpatul i-a spus martorului că nu are cartelă pentru a intra în bloc şi din acest motiv se va întoarce în garsonieră, despărţindu-se în apropierea Băncii Transilvania de pe Bulevardul Transilvaniei.

În continuare, inculpatul s-a deplasat pe Bulevardul Transilvaniei unde a aruncat la un tomberon bluza lui, apoi pe strada A a aruncat cuţitul mic, cardul pe care l-a rupt în mai multe bucăţi, cele trei telefoane şi tableta, în mai multe guri de canal, după care s-a întors la bancomatul Băncii Raiffeisen  de lângă Cinematograful „Dacia” unde a scos de pe cardul din portofelul victimei (având codul pin notat pe un act) suma de 90 lei.

Ulterior, a ieşit din nou cu intenţia de a arunca şi celelalte bunuri şi s-a deplasat în spatele blocului …., de pe strada G. unde a împlântat cuţitul mare în pământ, lângă un gard şi apoi a aruncat cele două prosoape şi pantalonii lângă gurile de aerisire ale unor blocuri, după care s-a întors la locuinţa sa unde, după ce a fumat câteva ţigări, s-a culcat.

În seara zilei următoare inculpatul s-a întors în zona blocului …., constatând că cele două prosoape au dispărut din gura de aerisire unde le-a lăsat, însă a găsit doar pantalonii pe care i-a rupt și i-a aruncat la un tomberon de gunoi din cartier.”

VEZI:  CRIMA din M3: Un an pentru fiecare lovitură de cuțit. Mihai Pandelea, CONDAMNAT la 25 ani de închisoare pentru uciderea Alinei Tănăsie

Concluziile după raportul de expertiză medico-legală

Din raportul de expertiză medico – legală din data de 14.03.2016 eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Alba rezultă că „la examenul extern s-au constatat un număr de 25 de plăgi înţepate – tăiate şi având în vedere dimensiunile şi profunzimea diferită a plăgilor este posibilă producerea acestora cu două corpuri înţepătoare – tăietoare, dintre care unul cu caracteristicile cuţitului – corp delict, pus la dispoziţie – moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei externe consecutive unor plăgi înţepate – tăiate cervicale cu interesarea vaselor de la baza gâtului (arteră carotidă comună stângă – arteră vertebrală stângă, venă jugulară internă stângă) şi  a musculaturii cervicale indicându-se în raport numărul şi felul leziunilor cauzate, care au condus la deces (leziuni traumatice precum şi leziuni constatate la examenul intern), respectiv leziunile care nu au avut rol în mecanismul tanatogenerator, dar şi leziunea de apărare constatată pe corpul victimei”.

Potrivit raportululi de expertiză medico – legală psihiatrică din 15.02.2016 eliberat de Serviciul Judeţean de medicină Legală Alba „ inculpatul P.M. R. la momentul comiterii faptei a prezentat  ,,discernământ păstrat”.

Pandelea şi-a recunoscut fapta

Potrivit motivării instanţei, Pandelea a recunoscut faptele, la audierile din cursul urmăririi penale, dar şi ale cercetării judecătoreşti la prima instanţă: „inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în sarcina sa, respectiv că a aplicat mai multe lovituri de cuțit victimei, fără a preciza numărul acestora și motivul pentru a procedat în acest mod, după care a încercat să scape de toate lucrurile care îl incriminau”.

„La termenul de judecată din 12 septembrie 2016 instanța, în baza art. 386 Cod procedură penală, a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de omor prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal, în infracțiunea de omor calificat prevăzută de art. 189 alin.1 lit. h Cod penal, având în vedere modalitatea de săvârșire a faptei, respectiv aplicarea a 25 de lovituri cu două cuțite în zona gâtului victimei, dintre care 19 lovituri au avut rol direct în cauzarea decesului și suferințele prelungite, de maximă intensitate, cauzate victimei, care au depășit cu mult suferințele inerente acțiunii de ucidere.

La același termen de judecată a fost respinsă cererea formulată de inculpat privind aplicarea procedurii simplificate prevăzută de art. 374 alin.4 Cod procedură penală, având în vedere că acțiunea penală vizează o infracțiune pedepsită cu detențiune de viață, respectiv infracțiune de omor calificat  prevăzută de art. 189 alin.1 lit. h Cod penal”, se mai arată în motivarea instanţei.

Ce a mai luat în considerare instanţa

„La individualizarea judiciară a pedepsei pe care o va aplica inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare consacrate de art. 74 Cod penal, respectiv limitele pedepsei conform art. 189 alin.1 lit.h Cod penal (omor calificat) – închisoarea de la 15 la 25 ani; gradul de pericol social concret al faptei săvârşite – apreciat de instanţă ca fiind extrem de ridicat; modul şi mijloacele de săvârşire –prin aplicarea cu ferocitate a unui număr de 25 de lovituri cu două cuțite, cauzatoare de suferințe prelungite, intense și agonizante victimei;  rezultatul produs – decesul brutal al victimei; forma de vinovăţie – intenţia directă; împrejurările în care aceasta a fost comisă – în contextul unei relații extraconjugale pe care inculpatul a stabilit-o cu victima, mai exact împrejurarea că pentru satisfacerea nevoilor sexuale a apelat la serviciile acesteia, cunoscută ca escortă pe site-urile de specialitate; de sentimentul de teamă, oroare și dezgust care a produs o tulburare semnificativă în rândul opiniei publice, dar va ţine cont totodată de faptul că scopul pedepsei este în primul rând prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni prin reeducare, îndreptare şi mai ales constrângere, de atitudinea sinceră şi cooperantă de care inculpatul a dat dovadă pe parcursul procesului, chiar dacă nu a dat declarație detaliată referitoare la faptă, de împrejurarea că se află la prima confruntare cu legea penală și regretă săvârşirea faptei, pregătirea profesională de excepție a inculpatului (studii superioare în specializarea informatică), împrejurarea că avea un loc de muncă onorabil și provenea dintr-o familie decentă, nefiind cunoscut cu un comportament deviant în societate”.

Decizia de la Tribunalul Alba

„Pentru toate considerentele expuse, instanţa îl va condamna pe inculpatul P.M. R., la:

– 24 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prevăzută de art. 189 alin. 1 lit.h Cod penal.

În baza art. 67 alin. 2 Cod penal va interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal

-3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prevăzută de art. 228 alin.1 Cod penal raportat la art. 229 alin.1 lit.b Cod penal

În baza art. 38, 39 alin.1 lit.b Cod penal va contopi pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 24 ani închisoare la care se adaugă un spor de 1 an închisoare urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 25 ani închisoare și 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. alin. 1 lit. a, b Cod penal.

În baza art. 65 Cod penal va interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. alin. 1 lit. a, b Cod penal.

Constatând că temeiurile care au determinat arestarea preventivă se mențin și impun în continuare privarea de libertate a inculpatului, în baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală va menţine arestarea preventivă a inculpatului.

În baza art. 72 alin. 1 Cod penal va deduce din pedeapsa închisorii aplicată inculpatului durata reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 06.02.2016, la zi”

Latura civilă

„Persoana vătămată T.C., tatăl victimei s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 400.000 lei reprezentând daune morale.  La aprecierea cuantumului acestora instanța a avut în vedere suferința intensă provocată acestuia prin pierderea fiicei în circumstanțe deosebit de brutale, modalitatea în care acesteia i-a fost curmată viața creând o stare de tulburare profundă, atât în sufletul tatălui, cât și în rândul întregii comunități. În cuantificarea sumei acordată cu acest titlu, Tribunalul apreciază că 400.000 lei reprezintă o justă şi echitabilă despăgubire, aptă să dea satisfacţie morală tatălui victimei, fără a constitui o îmbogăţire fără justă cauză a acestuia, prezentând un raport rezonabil de proporţionalitate cu pierderea suferită, care, deși poate fi apreciată ca o pierdere irecuperabilă, se impune a fi reparată, cu precizarea că nicio sumă de bani nu poate înlocui pierderea unui copil și nu poate acoperi suferința și tulburarea cauzată unui părinte. Având în vedere starea de fapt reţinută mai sus, instanţa constată că sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale, fapta cauzând prejudicii morale tatălui victimei, motiv pentru care, în baza art.397 alin.1 Cod procedură penală rap. la art.25 alin.1, art.19 alin.5 Cod procedură penală şi art.21 Cod procedură penală, va admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă T.C. și în consecință, va obliga inculpatul să plătească părții civile suma de 400.000 lei cu titlu daune morale.

În baza art. 404 alin. 4 lit. f  Cod procedură penală va dispune restituirea către partea civilă T.C. a următoarelor bunuri:

-cuţitul cu mâner negru în lungime totală de 28,3 cm, lungimea lamei fiind de 14,8 cm;

-portmoneul conţinând acte de identitate, identificat;

-telefoanele mobile marca N.  tableta marca .A şi încărcătoarele acestora”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Ionel

    sâmbătă, 21.01.2017 at 22:24

    Vaca dupa ce mananca regurgiteaza hrana pentru ca sa o mestece din nou mai bine. La fel faceti si voi. Aceeasi iarba (stire) stricata. Eu zic sa il digerati odata si sa il scoateti pe partea cealalta, ca oricum peste vreo 7 ani va fi liber din nou – nu va faceti probleme.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Șofer din Alba implicat în ACCIDENT GRAV pe DN7 la Tălmaciu. Impact între o autoutilitară și un TIR

Publicat

Un șofer din Alba a fost rănit într-un accident rutier petrecut luni dimineața pe DN7 la Tălmaciu. Afla la volanul unei autoutilitare, ar fi încercat să întoarcă și a fost lovit de un TIR.

Potrivit IPJ Sibiu, accidentul rutier s- a petrecut pe pe DN7, km. 256+836, Talmaciu, în zona Faurecia, pe sensul de mers Sibiu – Vâlcea.

Din primele cercetări, șoferul autoutilitarei (54 de ani, din Alba) ar fi încercat sa întoarcă în momentul în care a fost surprins si accidentat de un si TIR condus de un bărbat de 48 de ani din Mureș.

Șoferul autoutilitarei a fost rănit.

Traficul rutier s-a desfășurat alternativ.

Potrivit ISU Sibiu, echipajele de prim ajutor au intervenit pentru salvarea a trei persoane incarcerate, una aflată în stare de inconștiență. Echipajele SMURD au transportat la UPU Sibiu o femeie cu traumatism costal și un bărbat cu traumatism cranio-celebral.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

REZULTATELE finale ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2020. Notele pe facultăți și LISTELE definitive cu candidații admiși

Publicat

Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București a publicat rezultatele finale la admiterea din acest an.

Media minimă de admitere nu poate fi mai mică de 5.

În total, sunt 588 de locuri disponibile pentru admiterea 2020 la Academia de Poliție, din care 100 cu taxă (Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative /Drept/ învățământ la distanță). La Facultatea de Poliție sunt disponibile 50 de locuri pentru IGPR și alte 34 la fără frecvență. La Facultatea de Poliție de Frontieră, sunt 23 de locuri.

Candidaților li s-a alocat un cod unic de identificare, iar listele cu rezultate sunt anonomizate.

LISTA rezultate finale candidați admiși

LISTA rezultate finale candidați respinși.

Potrivit reprezentanților Academiei, candidatii declarati ”admis” se vor prezenta marți, 29 septembrie 2020, la sediul Academiei de Politie avand asupra lor:

– carte de identitate –original şi copie

– certificat de naştere – copie

– diploma de bacalaureat – original

– foaia matricolă – original

– fotografie color 9/12- 1 bucăţi

– card de sanatate,negaţie scrisă de la medicul de familie (pentru scoaterea din evidenţă) si o copie dupa fisa medicala/adeverinta eliberata de medicul de familie cu afectiune medicale cu care este in evidenta

– prosop ( 2 buc)

– Lenjerie de corp, ciorapi bumbac, papuci, pijama

– 3 tricouri bleumarin neinscriptionate

– echipament sportiv (tricouri, şort, trening, sapca, pantofi de sport)

– obiecte pentru igiena personală, dezinfectant, servetele dezinfectante

– ustensile pentru întreţinerea încălţămintei ( crema de ghete culoare neagra, perie)

– 4 umeraşe

– 4 caiete matematica şi ustensile de scris

– 1 dosar plic

– dovada achitarii studiilor universitare de licenta in regim bugetat/dovada ca a inceput sa achite cf.art.120 alin.4 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere la studii universitare de licenţă, în facultăţile Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” în anul 2020 : ”Totodată, pentru a fi înmatriculaţi în anul I de studii, candidaţii declaraţi ”admis”, cu excepţia celor care au absolvit studiile liceale în anul participării la concursul de admitere, trebuie să depună la secretariatul facultăţii la care au concurat, odată cu cererea de înmatriculare, dovada achitării, integral sau parţial, a contravalorii studiilor superioare de lungă durată, studiilor universitare de licenţă sau echivalente acestora, în situaţia în care au beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui astfel de program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat sau, după caz, o declaraţie din care să rezulte că nu au beneficiat de subvenţie de la bugetul de stat pentru un alt program de studii universitare de licenţă sau echivalent ”

Candidatii declarati ”admis” se vor prezenta la Punctul control acces situat spre DN1 in urmatorul interval orar, pentru a evita aglomerarea si pentru a respecta regulile de distantare fizica:

07.30-08.00- Facultatea de Politie de Frontiera

08.00-08.30- Facultatea de Politie

08.30-09.00- ANP

09.00-09.30- FSJA ( Drept) literele A-I

09.30-10.00- FSJA ( Drept) literele J-P

10.00-10.30- FSJA (Drept) literele R-Z

10.30-11.00- Facultatea de Jandarmi

Candidatii declarati ”admis” la Facultatea de Pompieri se vor prezenta la sediul Facultatii din sos.Morarilor nr.3 sector 2, Bucuresti in intervalul ora 09.00-11.00.

Purtarea măștii este obligatorie.

Fiecare candidat declarat ”admis” va prezenta chestionarul pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 completat, exceptând secțiunile Temperatură și Data/Semnătură.

Candidatii declarati ”admis”, care se afla in una din urmatoarele situatii, NU se prezinta la unitate si anunta despre acest lucru la numarul de telefon 021.317.55.23:

– atunci cand exista contact cu o persoana Covid pozitiv, caz in care transmite adeverinta de la DSP privind carantinarea

– are simptome respiratorii care pot ridica suspiciunea de infectie cu SARS COV 2, situatie in care sunteti obligati sa transmiteti adeverinta medicala privind necesitatea izolarii la domiciliu (de la medicul de familie) sau test COVID negativ.

În perioada 29.09 -23.10.2020- studenții Anului I vor rămâne în permanență în spațiul universitar. Nu sunt permise invoirile si vizitele.

Reamintim că 1 septembrie candidaţii au susţinut probele scrise, după ce au trecut de etapa eliminatorie de verificare a aptitudinilor fizice.

Vezi și REZULTATE ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2020: Notele candidaților, înainte de contestații. LISTELE provizorii

Apoi a fost examinarea medicală, eliminatorie.

Potrivit calendarului anunțat, examinarea medicală a fost programată, pe zile, în perioada 8 – 24 septembrie 2020, potrivit prevederilor Ordinului MAI nr. 105/2020, pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la proba scrisă.

Academia de Poliție a afișat, la finalul fiecărei zile, situația candidaților care au finalizat examinarea medicală, succesiv, până la completarea numărului de locuri scoase la concursul de admitere.

Vezi și REZULTATE ADMITERE Academia de Poliție 2020: LISTELE cu candidații care au trecut de examinarea medicală. CALENDAR

Sunt declarați admiși candidații care au fost declarați apt medical, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul universitar din domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică este de 3 sau 4 ani, în funcție de arma sau serviciul şi specialitatea.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VREMEA în luna octombrie. Zile frumoase cu temperaturi de vară, dar și perioade cu ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Vremea se va menţine însorită zile în şir în luna octombrie, deşi temperaturile medii lunare vor fi mai mici cu 5 – 7 grade Celsius decât în septembrie, iar nopţile vor deveni tot mai reci, se arată în caracterizarea climatică a lunii octombrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” ce depăşesc 35 – 38 de grade Celsius chiar şi în luna octombrie, susţin meteorologii.

„Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.

Temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12 grade Celsius. Valori între 8 şi 10 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius. În zona montană înaltă (peste 1500 metri) aceste valori coboară până la 2 şi 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub zero grade Celsius.

În județul Alba, va ploua până la finalul lunii septembrie și vor fi maxime între 15 și 20 de grade. Luna octombrie începe cu zile însorite și temperaturi în urcare, care vor ajunge până la 28 de grade în jurul datei de 5 octombrie. Se mai răcește din 19 octombrie (13-15 grade Celsius). Perioade cu ploi sunt în jurul datelor de 7 octombrie, 17-24 octombrie, 31 octombrie.

Săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată, local, în regiunile estice și sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, centrale, nordice și nord-estice, iar în regiunile sudice va fi în general deficitar.

Săptămâna 5-11 octombrie

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și vestice.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în nord-vest, dar și ușor mai coborâte în sud-est.

Săptămâna 12-18 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 19-26 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile din nord-vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade Celsius şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa).

În luna octombrie 1952, temperatura maximă absolută a fost depăşită la 52 de staţii meteorologice, în 2 octombrie, majoritatea valorilor fiind mai mari de 30 de grade Celsius”, spun meteorologii.

Alte exemple de ani în care în luna octombrie a fost depăşită temperatura maximă absolută la un număr mare de staţii, sunt: 2012 (la 51 staţii meteo, majoritatea fiind înregistrate în ziua de 1 octombrie), 1993 (la 32 de staţii meteo, în perioada 13-17 octombrie), 1991 (la 33 de staţii meteo, în ziua de 1 octombrie).

Tot în această lună, invaziile de aer arctic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar şi sub -15 grade Celsius. Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3 grade Celsius şi a fost înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988.

Potrivit meteorologilor, luna octombrie este una din lunile caracterizate de cele mai mici valori ale cantităţii totale lunare de precipitaţii.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2019, la staţiile meteorologice din reţea, cantităţile lunare de precipitaţii, medii multianuale, din această lună, sunt cuprinse între 30 şi 50 mm în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi sub 30 mm sunt caracteristice mai ales Deltei Dunării şi unor areale restrânse din Dobrogea. Între 50 şi 75 mm se înregistrează în Carpaţii Meridionali, Podişul Getic, Subcarpaţii Getici, Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Valori ale mediilor lunare multianuale de precipitaţii ce depăşesc 75 mm se regăsesc, în special, la staţiile meteorologice situate la altitudini mai mari de 1800 metri.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 318,1 mm, la Stâna de Vale, în anul 1992.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 128,2 mm (Cernavodă, 4 octombrie 1945).

surse: meteoromania.ro, agerpres.ro, accuweather.com

sursă foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE / REZULTATE PARȚIALE în localitățile din Alba: PNL câștigă 61 de localități din județ, dar pierde Alba Iulia. LISTA

Publicat

UPDATE: După numărătoarea paralelă a PNL, liberalii și-au asigurat fotolii de primari în 61 de localități din Alba. 

Cele mai tensionate momente au fost la Alba Iulia. Cele mai fericite la Consiliul Județean unde Ion Dumitrel a obținut 61% din voturi și majoritatea consilierilor județeni și la Primăria Câmpeni. La Alba Iulia PNL a pierdut, după peste 24 de ani în care Mircea Hava a condus Primăria. Liberalii au câștigat detașat municipiile și Blaj, Sebeș și Aiud, și orașele Ocna Mureș, Cugir

Vezi și LIVE VIDEO: Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba. Candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar la Alba Iulia

După ultimele informații, PNL a câștigat la:

Abrud – Citește și PNL CÂȘTIGĂ Primăria ABRUD cu o diferență de numai 20 de voturi. Cristian Albu, noul primar după numărătoarea paralelă

Aiud (în 8 secții de votare din cele 24, Oana Badea a obținut dublu față de următorul clasat)

Blaj – Citește și Gheorghe Valentin Rotar RECONFIRMĂ la BLAJ. 78% procentul obținut la alegeri, după numărătoarea paralelă

Sebeș – Citește și Dorin Nistor CÂȘTIGĂ încă patru ani la Primăria SEBEȘ. Și-a „zdrobit” toți adversarii

Câmpeni – Lovitură pentru PSD la Câmpeni: PNL a câștigat Primăria. Călin Andreș învins cu aproape 300 de voturi ( numărătoare paralelă)

Albac

Almașu Mare

Arieșeni

Avram Iancu

Berghin

Bistra

Blandiana

Bucerdea Grânoasă

Cenade

Cergău

Cetatea de Baltă

Crăciunelu de Jos

Cut

Daia Română

Doștat

Fărău

Galda de Jos

Gârda de Sus

Hopârta

Horea

Ighiu

Jidvei

Livezile

Lopadea Nouă

Meteș

Mihalț

Mirăslău

Mogoș

Noșlac

Ocoliș

Ohaba

Pianu

Poiana Vadului

Ponor

Poșaga

Rădești

Râmeț

Roșia Montană

Sălciua

Săliștea

Săsciori

Sâncel

Sântimbru

Scărișoara

Stremț

Sohodol

Șibot

Șona

Șugag

Unirea

Vadu Moților

Vințu de Jos

Localități în care au câștigat candidații altor partide:

Alba Iulia – Gabriel Pleșa (USR PLUS) – Vezi și VIDEO: USR PLUS câștigă Alba Iulia. Gabriel Pleșa va fi VIITORUL PRIMAR al municipiului. PNL, zdrobit la el acasă

Teiuș – Mirel Vasile Hălălai (PSD) – Citește și Mirel Hălălai câștigă un nou mandat la Teiuș. În cea mai mare secție a luat de 4 ori mai multe voturi față de următorul clasat

Câlnic – Lucian-Tiberiu Bodea (independent)

Cricău – Aurel-Florin Todericiu (ALDE)

Ciugud – Gheorghe Damian – independent – Citește și Gheorghe Damian câștigă detașat un nou mandat la Primăria Ciugud. Scorul RECORD pe care l-a obținut ca independent

Vidra – Doru Petricele (PSD)

Lupșa – Ioan-Radu Penciu (USR PLUS)

Lunca Mureșului – Edit-Susana Csegezi (UDMR)

Rimetea – UDMR

Ciuruleasa – PSD

Bucium – PSD

Stremț – PSD

Garbova- PSD

Rosia de Secaș- PSD

Ceru Băcăinți – PMP

Întregalde – independent

Valea Lunga- AUR

Material în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate