Educație
FOTO: Cum va arăta noua clădire a UTCN, Extensia Alba Iulia. Spații moderne de învățământ, în locul unei foste cantine
Extensia Universitară Alba Iulia a Universității Tehnice din Cluj-Napoca urmează să fie extinsă prin transformarea unei foste cantine abandonate într-o clădire cu spații moderne de învățământ. Investiția se va ridica la peste 7,5 milioane de lei, fără TVA. Noua construcție va pune la dispoziția profesorilor și studenților amfiteatre, laboratoare și o bibliotecă.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a lansat joi, 21 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru execuția lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii de educație și formare la extensia din Alba Iulia, în vederea promovării învățământului terțiar universitar.
Valoarea totală a investiției este estimată la 7.542.692,58 de lei, fără TVA. Suma este cu peste 1,3 milioane de lei mai mare decât valoarea estimată la prima licitație (6.180.992 de lei, fără TVA). Reamintim faptul că licitația anterioară, lansată în 14 martie, a fost anulată după ce nu au fost depuse oferte.
Potrivit documentației, construcția existentă, situată în Alba Iulia, pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 23, vizată spre extindere, este în prezent abandonată și degradată.
La interior finisajele sunt deteriorate, tâmplăriile și echipamentele lipsesc. La exterior construcția prezintă materiale lipsă, infiltrații de apă, burlane deteriorate. Terenul este împrejmuit parțial pe latura de sud-vest si nord-vest, accesul în incintă se realizează direct de la stradă.
Structura funcțională cuprinde holuri de acces, o sală de mese, grupuri sanitare, zona de bucătărie cu anexe și un subsol parțial.
Situația propusă în cadrul proiectului
Pentru transformarea clădirii fostei cantine în spații de învățământ se propun lucrări de extindere în plan și pe verticală.
Extinderea pe verticală va presupune crearea unor amfiteatre la parter cu înălțime utilă mare, un etaj intermediar parțial în care se va extinde spațiul bibliotecii și un etaj deasupra spațiilor anterior menționate, care va cuprinde 3 laboratoare și grupurile sanitare aferente.
Clădirea va fi prevăzută cu următoarele echipamente și dotări: ascensor, mobilier și echipamente specifice funcțiunii și a activităților care se vor desfășura în interiorul clădirii.
Amenajarea terenului de amplasament va cuprinde soluțiile de amenajare a incintei cu alei pietonale și carosabile, o parcare cu 10 locuri, spații verzi amenajate și zone pentru recreere dotate cu mobilier urban pentru ședere. Spațiul verde prevăzut va fi amenajat prin gazonare și plantări punctuale de vegetație înaltă.
Ce presupune realizarea investiției
Din punct de vedere constructiv se vor opera demolări ale pereților și ale planșeelor existente completându-se structura de rezistență astfel: fundații izolate sau continue, stâlpi grinzi și planșee din beton armat pentru toate nivelele, zidărie portantă din cărămidă cu goluri verticale cu centuri din beton armat.
Acoperișul va fi de tip terasă necirculabilă.
Circulația pe verticală se va realiza fie prin intermediul unui ascensor plasat în puț cu pereți din beton armat, fie prin intermediul scării interioare de acces realizată în două rampe din beton armat.
Pereții exterior propuși se vor realiza din cărămidă cu goluri verticale și grosime de 30 cm, iar pereții interiori din zidărie de cărămidă vor avea grosime de 25 cm, sau 12 cm.
Se vor reliza compartimentări suplimentare și din pereți din gips-carton. Pereții perimetrali se vor termoizola cu vată minerală bazaltică de 15 cm, iar termoizolarea plăcii pe sol și a soclului se va realiza cu polistiren extrudat de 5 cm.
La nivelul pardoselior, finisajele propuse vor include plăci de piatră pentru zonele de acces în clădire, gresie antiderapantă pentru grupurile sanitare, spațiile tehnice, de întreținere și depozitare. În sălile de curs, amfiteatre și bibliotecă se va folosi parchet multistrat antiderapant pentru trafic intens.
Pereții se vor finisa cu zugraveală lavabilă. Se propun în majoritatea spațiilor tavane suspendate din gips-carton.
Amfiteatrele vor fi prevăzute cu plăci fonoabsorbante montate la nivelul pereților.
Funcțiuni propuse
Intrarea principală va fi poziționată central pe latura nordică a construcției și va permite accesul în clădire prin intermediul unui windfang.
Din zona de intrare, din foyer fluxurile utilizatorilor se pot distribui fie în cele 2 amiteatre de la parter, fie în holul care conduce la grupurile sanitare și garderoba, fie spre casa scării, care împreuna cu liftul, asigură distribuția pe verticală în interiorul clădirii. Din interiorul casei de scară se poate accede la bibliotecă, spațiu care are asigurată o intrare dedicată pe fațada nordică a clădirii. Din zona bibliotecii de la parter se poate urca la nivelul etajului intermediar unde se extinde spatiul acestei funcțiuni. Zona birourilor administrative situate tot la etajul intermediar se poate accesa din casa scării principale. (ab24)
La nivelul etajului din casa scării se accede la foyer, care la fel ca și la parter, distribuie fluxurile fie spre holul grupurilor sanitare, fie spre încăperile în care se desfășoară activitatea didactică. Intrarea în sala de curs se realizează direct din foyer, în timp ce în laboratoare se va face din holul care face legatura între foyer și terasa circulabilă.
Capacitățile sălilor și amfiteatrelor sunt următoarele:
- Amfiteatru 1 – 146 persoane
- Amfiteatru 2 – 113 persoane
- Sala de curs – 63 persoane
- Laborator de simulare, modelare și proiectare asistată – 25 persoane
- Laborator de simulare, modelare și proiectare asistată – 25 persoane
- Laborator pentru tehnologii inovative de fabricație – 17 persoane
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News