Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevii Școlii „Avram Iancu” din Alba Iulia, lecție deschisă despre școala românească din ultimii 100 de ani

Publicat

47572034_10157096795210409_5958945168156524544_n1

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia au asistat săptămâna trecută la Colegiul „Horia, Cloșca și Crișan” la o lecție deschisă despre școala din trecut, eveniment organizat de CJRAE Alba. Printre obiectele expuse cu vechime și inedit s-a numărat și un carnet funcțional în urmă cu 95 de ani, din zona Hunedoarei, Deva.

Elevii au aflat că în urmă cu 100 de ani, manualele și carnetele nu erau unice, ci erau aprobate pe zone în funcție de propunerile învățătorilor și a profesorilor din acele districte. De asemenea, au aflat că prima materie la care se încheia media era purtarea și „diligința” (hărnicia și promptitudinea), abia apoi se „contabilizau” restul materiilor. În stânga se tipăreau sfaturi pentru învățător/profesor, pentru părinți și pentru elevi.

Copiii au comparat îndatoririle elevului din timpul comunismului, care erau 15, pe când cele de azi însumează doar cinci obligații. În cadrul proiectului „Școala românească între trecut, prezent și viitor” a fost organizată expoziția „100 de ani de școală românească”.

47576315_10157096794990409_1541681929693167616_n1

Echipa de la Școala „Avram Iancu” din Alba Iulia a fost coordonată de prof. Diane Popa, prof. documentarist Camelia Pop și Cristina Cîmpean. Elevii au prezentat eseuri despre școala românească din ultimii 100 de ani și au expus obiecte aduse din colecția familiei: uniforme școlare, fotografii, carnete de note, caiete, manuale.

De asemenea, copiii au confecționat obiecte și produse expoziționale inspirate din această perioadă, iar în materiale PowerPoint a fost prezentată uniforma școlară de-a lungul timpului.

Ceea ce a fost inedit pentru organizatori și pentru vizitatorii expoziții a fost faptul că trei eleve de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” s-au prezentat în uniforma de pionier la vernisaj și la sesiunea de comunicări din cadrul Colegiului HCC Alba Iulia.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Mugurii Crucii Roşii”. Preşcolari din Sebeş şi Petreşti au participat la un concurs de educaţie pentru sănătate

Publicat

Zeci de copii de la 9 grădiniţe din Sebeş şi Petreşti au participat, miercuri, la concursul „Mugurii Crucii Roşii”, organizat de Crucea Roşie Română Filiala Alba, în colaborare cu Şcoala gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş. Concursul s-a adresat copiilor preşcolari, pentru formarea deprinderilor de igienă personală şi însușirea cunoștințelor privind educația pentru sănătate. Anul acesta, la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, dar sunt mai optimişti privind Europa. Sondaj INSCOP

Publicat

sondaj inscop

Un sondaj național realizat de INSCOP Research în martie relevă că românii sunt mai pesimiști în ceea ce privește direcția propriei țări și mai optimiști față de cea a Europei. 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este greșită. Un procent de 17,8% este de părere că direcția în care merge […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: “Micii Ecologiști ai Cetății”. Zeci de preşcolari din Alba au dovedit că sunt prieteni ai naturii

Publicat

micii ecologisti

Zeci de copii de la 17 grădiniţe din judeţul Alba au participat miercuri la a cincea ediţie a concursului “Micii Ecologiști ai Cetății”. Micuţii au avut de trecut prin trei probe: cea a costumelor confecționate din materiale reciclare, cea de întrebări și răspunsuri despre ecologie şi proba practică, în care fiecare echipaj a confecționat o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

Publicat

campia libertatii episcopi beatificare

În 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj Papa Francisc va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici uciși în România între anii 1950 – 1970. Despre semnificaţia momentului a vorbit şi Pr. Prof. Dr. Cristian Rus, de la Capela Arhiereilor din Blaj. “Momentul de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj trebuie […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate