Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevii Școlii „Avram Iancu” din Alba Iulia, lecție deschisă despre școala românească din ultimii 100 de ani

avatar

Publicat

Publicitate
47572034_10157096795210409_5958945168156524544_n1

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia au asistat săptămâna trecută la Colegiul „Horia, Cloșca și Crișan” la o lecție deschisă despre școala din trecut, eveniment organizat de CJRAE Alba. Printre obiectele expuse cu vechime și inedit s-a numărat și un carnet funcțional în urmă cu 95 de ani, din zona Hunedoarei, Deva.

Elevii au aflat că în urmă cu 100 de ani, manualele și carnetele nu erau unice, ci erau aprobate pe zone în funcție de propunerile învățătorilor și a profesorilor din acele districte. De asemenea, au aflat că prima materie la care se încheia media era purtarea și „diligința” (hărnicia și promptitudinea), abia apoi se „contabilizau” restul materiilor. În stânga se tipăreau sfaturi pentru învățător/profesor, pentru părinți și pentru elevi.

Copiii au comparat îndatoririle elevului din timpul comunismului, care erau 15, pe când cele de azi însumează doar cinci obligații. În cadrul proiectului „Școala românească între trecut, prezent și viitor” a fost organizată expoziția „100 de ani de școală românească”.

47576315_10157096794990409_1541681929693167616_n1

Echipa de la Școala „Avram Iancu” din Alba Iulia a fost coordonată de prof. Diane Popa, prof. documentarist Camelia Pop și Cristina Cîmpean. Elevii au prezentat eseuri despre școala românească din ultimii 100 de ani și au expus obiecte aduse din colecția familiei: uniforme școlare, fotografii, carnete de note, caiete, manuale.

De asemenea, copiii au confecționat obiecte și produse expoziționale inspirate din această perioadă, iar în materiale PowerPoint a fost prezentată uniforma școlară de-a lungul timpului.

Ceea ce a fost inedit pentru organizatori și pentru vizitatorii expoziții a fost faptul că trei eleve de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” s-au prezentat în uniforma de pionier la vernisaj și la sesiunea de comunicări din cadrul Colegiului HCC Alba Iulia.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Suspecții de evaziune fiscală dintr-un dosar scapă de acuzaţii, dacă unul dintre ei achită prejudiciul

avatar

Publicat

Comisia juridică din Camera Deputaților a votat marți un amendament la Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, potrivit căruia, dacă unul dintre inculpații acuzați pentru aceeași evaziune fiscală achită prejudiciul integral, plus 20%, toți cei acuzați scapă de urmărirea penală.„Dispozițiile art. 10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaților care au săvârșit împreună una […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Gafă a ministrului Culturii, rector al Universității din Alba Iulia: „Am preluat, pot să spun, ștacheta”

avatar

Publicat

daniel breaz stacheta

Noul ministru al Culturii, rectorul Universității din Alba Iulia Daniel Breaz, le-a spus spus marți deputaţilor din Comisia de Cultură că în mandatul său se va axa pe preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie și că în urmă cu două săptămâni el a preluat „ștacheta” de la omologul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

12 sectoare de drumuri județene din Alba, ÎNCHISE circulației rutiere în perioada de iarnă 2018-2019

avatar

Publicat

drum zapada

În perioada de iarnă, ca urmare a traficului rutier redus, 12 sectoare de drumuri județene din Alba, cu o lungime totală de aproape 66 de kilometri, vor fi închise circulației.Asta înseamnă că în zonele stabilite nu vor intra utilaje de deszăpezire sau luate alte măsuri de întreţinere a drumurilor, iar şoferii vor trebui să aleagă […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Şedinţă la Consiliul Judeţean Alba. Taxe pe 2019, administrare drumuri, conducerea DGASPC. Ordinea de zi

avatar

Publicat

sediul CJ, prefectura AB

Consilierii judeţeni din Alba se reunesc joi, 13 decembrie, de la ora 11.00, în ședință ordinară, cu 11 proiecte pe ordinea de zi. Vor avea de aprobat, printre altele, modificarea traseului și lungimii drumului județean DJ 705 E: DN 7 – Tărtăria – Săliştea – Săliştea Deal, exercitarea cu caracter temporar a funcţiei publice de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate