Actualitate
FOTO: Elevii Școlii „Avram Iancu” din Alba Iulia, lecție deschisă despre școala românească din ultimii 100 de ani
Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia au asistat săptămâna trecută la Colegiul „Horia, Cloșca și Crișan” la o lecție deschisă despre școala din trecut, eveniment organizat de CJRAE Alba. Printre obiectele expuse cu vechime și inedit s-a numărat și un carnet funcțional în urmă cu 95 de ani, din zona Hunedoarei, Deva.
Elevii au aflat că în urmă cu 100 de ani, manualele și carnetele nu erau unice, ci erau aprobate pe zone în funcție de propunerile învățătorilor și a profesorilor din acele districte. De asemenea, au aflat că prima materie la care se încheia media era purtarea și „diligința” (hărnicia și promptitudinea), abia apoi se „contabilizau” restul materiilor. În stânga se tipăreau sfaturi pentru învățător/profesor, pentru părinți și pentru elevi.
Copiii au comparat îndatoririle elevului din timpul comunismului, care erau 15, pe când cele de azi însumează doar cinci obligații. În cadrul proiectului „Școala românească între trecut, prezent și viitor” a fost organizată expoziția „100 de ani de școală românească”.
Echipa de la Școala „Avram Iancu” din Alba Iulia a fost coordonată de prof. Diane Popa, prof. documentarist Camelia Pop și Cristina Cîmpean. Elevii au prezentat eseuri despre școala românească din ultimii 100 de ani și au expus obiecte aduse din colecția familiei: uniforme școlare, fotografii, carnete de note, caiete, manuale.
De asemenea, copiii au confecționat obiecte și produse expoziționale inspirate din această perioadă, iar în materiale PowerPoint a fost prezentată uniforma școlară de-a lungul timpului.
Ceea ce a fost inedit pentru organizatori și pentru vizitatorii expoziții a fost faptul că trei eleve de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” s-au prezentat în uniforma de pionier la vernisaj și la sesiunea de comunicări din cadrul Colegiului HCC Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News