Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO În Cetatea Alba Carolina se „fură ca-n codru”: Hoţii pleacă cu „amintiri” de un milion de euro de la statuile amplasate în zona istorică

Publicat

priamida si telescop Cetatea Alba Carolina începe să fie mai degrabă „furată”, decât vizitată de turişti. Se fură bucată cu bucată, câte puțin. Hoţii au început să fure, pe bucăţi, statuile un milion de euro amplasate în Cetatea Alba Iulia în cadrul proiectului de restaurare a monumentului istoric.

Noaptea, când spargerile se dau în Alba Iulia ca în Vestul Sălbatic, hoţii fură cam orice le cade în mână.

Şi cum Cetatea Alba Carolina nu are „sistem de alarmă”, hoţii pleacă la „subraţ” cu tot felul de obiecte numai bune de vânzare, de la şuruburi, până la vârfuri de baionete, mânere de săbii sau chiar obiecte în întregime.

Aşa s-a întâmplat şi cu telescopul amplasat lângă Catedrala Reîntregirii, care a fost printre primele opere de artă vandalizate în Cetatea Alba Carolina.

telescop alba iulia Prin telescop ar fi trebuit să se vadă imaginea observatorului astronomic de la ultimul etaj al Bibliotecii Bathyaneum. Dacă iniţial telescopul a fost rupt pe jumătate (foto), acum a mai rămas doar placa de granit şi trepiedul pe care era amplasat, pentru că a fost furat în întregime.

Anul trecut statuia realizată  din 12 cuburi „tăiate” de câteva elipse concentrice, supranumită „Observator Astronomic”, a fost ”scurtată” de pasionați ai vandalizării urbane. Potrivit reprezentanților Grup Corint – firma beneficiară a contractului, lucrarea inițială a fost realizată de  sculptori executanți, „fără amprentă artistică”, la comanda directă a patronului firmei, Daniel Sabău, iar bugetul  execuției  monumentului a fost stabilit la 215.000 lei.

Telescopul a fost construit greșit, în locul Observatorului, prin ”ochean” întrezărindu-se o antenă parabolică amplasată pe una din casele din fața acestuia.

Citește și FOTO | ȘTIREA TA PE ALBA24: La ce te poți uita prin telescopul din statuia „cubistă” de lângă Catedrala Reîntregirii?

O altă operă care a căzut „victimă” hoţilor este controversata piramidă din Piaţa Cetăţii. Poate că unii „turişti” au vrut să fie mai bine informaţi despre fazele de execuţie ale lucrărilor de restaurare şi au vrut să păstreze o amintire a obiectivului, furând una dintre placile din sticlă. Sau vreo gașcă de cheflii care au tranzitat zona, între două cluburi de noapte, s-au antrenat la aruncat cu pietre în piramidă. La fel ca și cei care iau la țintă, în nopțile tulburate de etnobotanicc și alcool, cu sticle de bere și pahare, Poarta I a Cetății.

opere vandalizate La o simplă plimbare prin Cetatea Alba Carolina pot fi numărate statui, considerate „elemente de reîntregire a atmosferei de epocă cu o tematică diferită, cu dimensiuni, greutate, fizionomie, gestică și vestimentație diferite” ce au fost vandalizate. De exemplu statuia tinerei florărese din Piața Cetății a rămas fără câteva frunze de la trandafirul pe care îl ține în mână, care cu siguranţă nu au căzut de la frig.

Bătrânica de pe bancă a rămas fără un ou din strachină, ofițerului care o salută pe contesă i-a ”căzut” sabia, grea de aproximativ 4 kilograme, iar  statuia soldatului austro-ungar del a Poarta a III-a a pierdut lupta ”corp la corp” cu vandalii contemporani, rămânând fără baioneta montată pe țeava armei și fără șnurul de la manșeta cămășii.

Panourile de informare din sticlă de la intrarea în Cetate au fost făcute praf de ”karatiștii” care au tranzitat zona pe timp de noapte. Sediul Poliției este la nici 200 de metri.

Citeşte şi FOTO: Statui, fântâni, mobilier urban și corpuri de iluminat VANDALIZATE în Cetatea Alba Carolina. LISTA obiectelor DISTRUSE

Lucrările de restaurare la zona interioară a Cetăţii Alba Iulia au început în 2012, şi au fost încheiate la sfârşitul anului trecut. În această perioadă, în interiorul cetăţii au fost amplasate 31 de statui şi monumente noi, între care Clopotul Unirii, o piramidă, monumentul Socrate sau complexul statuar cu telescop, dar şi soldaţi romani, austrieci şi personaje din perioada interbelică.

Cele 31 de statui şi monumente au costat între 70.000 de lei şi 213.000 lei, fără TVA, banii fiind din fonduri europene sau de la bugetul local.

Reamintim faptul că statuile de bronz din Cetatea Alba Carolina au fost realizate prin proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, ce a avut o valoare totală de 76.087.835,63 lei.
De mai bine de doi ani, de când au început actele de vandalism în Cetatea Alba Carolina, Primăria Alba Iulia se gândeşte a montarea unui sistem de supraveghere video, care să fie montat în interiorul zonei istorice.

Citește și VIDEO | Primarul Mircea Hava, despre „vandalismele” din Cetate: „Cei care distrug statuile din bronz sunt niște cretini!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. cineva

    marți, 17.03.2015 at 20:23

    NESIMTITI…..NU MERITA MAI MULT..

  2. .

    marți, 17.03.2015 at 21:25

    E chiar atat de greu sa se monteze camere de supraveghere??? Asta ar trebui sa fie la ora actuala prioritatea zero a celor de la primarie. Ori nu le pasa ori se misca asa de incet incat pana cand se vor monta nu va mai fi nimic de supravegheat.

  3. George

    marți, 17.03.2015 at 21:54

    Politia comunitara Alba e buna sa dea amenzi de parcare din minut in minut, sa reconditioneze statuile din banii incasati pe ele!!! Daca sa le pazeasca nu sunt capabili

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement