Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”: Elevii din opt şcoli şi licee din Alba, informaţi despre consecinţele violenţei, discriminării şi infracţiunilor


Publicat

Elevii din opt unităţi din învăţământ din judeţ vor fi informaţi privind consecinţele violenţei, discriminării şi infracţiunilor, în cadrul unei campanii derulate de Jandarmeria Alba. Sub sloganul „ Te vrem în siguranţă”, campania „Jandarmeria pe înţelesul tuturor” se desfăşoară în perioada octombrie-decembrie. Atât elevii, cât şi părinţii vor afla date despre posibile fapte care pot fi săvârşite din necunoştinţă de cauză şi care pot atrage pericole şi mai mari, cum ar fi agresarea sexuală.

Campania se desfăşoară pentru elevii de la Şcoala Gimnazială „I. M. Moldovan ” Blaj, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud, Şcoala Gimnazială Şpring, Şcoala Gimnazială Săsciori, Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna, Şcoala Gimnazială „Singidava” Cugir, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, instituţii de învăţământ selectate de ISJ Alba.

Joi, în sala Mihai Viteazul din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Alba în prezenţa prefectului Gheorghe Feneşer, a prim adjunctului Jandarmeriei Alba, locotenentul colonel Marius Claudiu Giurea, inspectorului şcolar Codruţa Lodroman, reprezentantului Consiliului Judeţean al Elevilor, Robert Mărginean, preşedintelui Fundaţiei Comunitare Alba, Dorin Sava, viceprimarului de la Ocna Mureş, Pavel Podariu, viceprimarului oraşului Blaj, Livia Mureşan, purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Alba şi autorul acestei campanii, maiorul Cosmin Jurcoveţ şi a purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului Alba, Ada Rus a fost lansată acţiunea „Jandarmeria pe înţelesul tuturor – Te vrem în siguranţă”.

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a spus că vrea ca elevii din judeţul Alba să se simtă în siguranţă la şcoli, iar părinţii să ştie că sunt protejaţi de autorităţi în incinta unităţilor de învăţământ: „ vreau o prezenţă mai accentuată a jandarmeriei şi a poliţiei în şcoli”. În ceea ce priveşte problema drogurilor în şcoli, acesta a precizat că „este foarte greu de controlat, dar sperăm să facem faţă cu brio. Dacă, în calitate de părinte când îmi las copilul la şcoală ştiu că acolo este protejat, nu intră nimeni să îi dea droguri nu intră nimeni să îi dea băutură, nu se ia nimeni de el, mă refer la acte de violenţă şi ştiu că acea unitate de învăţământ este practic o fortăreaţă”. Acesta consideră că nimeni din afara şcolii să nu aibă permisiunea de a intra în unitate, fără aprobarea conducerii. Poliţiştii şi jandarmii au obligaţia să instruiască copiii de mici, ca să  îşi cunoască drepturile, şi să apeleze la organele statului atunci când este agresat sau ameninţat de cineva.

Codruţa Lodroman a specificat că elevii din şcolile selectate de ISJ Alba se confruntă cu problema părinţilor plecaţi în străinătate, care duc la un număr mare de absenţe. În judeţul Alba nu au fost înregistrate acte de violenţă care să pună viaţa vreunui elev în pericol.

Prim adjunctul Jandarmeriei Alba, locotenentul colonel Marius Claudiu Giurea, a declarat că are încredere că instituţiile statului îşi fac datoria şi este sigur că atunci când copiii sunt lăsaţi la şcoală de părinţi, la ora terminării programului, aceştia sunt luaţi în siguranţă din cadrul unităţii de învăţământ. „ Jandarmeria încearcă să dezvolte acest spirit civic al instituţiilor statului, dar şi al cetăţenilor în general de a asigura viitorul nostru, copiii. Vrem să oferim o siguranţă copiilor”, a mai adăugat locotenentul colonel Marius Claudiu Giurea.

Preşedintele Fundaţiei Comunitare Alba a spus că ideea realizării unei platforme unde pot fi accesate informaţii legate de derularea campaniei a fost şi un mod prin care tinerii îşi pot exprima problemele. Astfel că accesând site-ul siguranta.fundatiacomunitaraalba.ro elevii, pot oferi un feedback cu privire la actele de violenţă la care sunt supuşi în şcoli sau familie, iar părinţii pot veni cu soluţii la problemele identificate de iniţiatorii campaniei. Aceştia vor putea completa şi sub protecţia anonimatului un formular din cadrul platformei, unde pot fi povestite problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.

Pentru că publicul ţintă al acestei campanii sunt elevii din Alba, reprezentantul Consiliului Judeţean al Elevilor, Robert Mărginean, a declarat că împreună cu colegii săi, va încerca să o promoveze în cadrul liceelor implicate. Acesta a spus că pe pagina de socializarea Facebook şi pe site-ul Consiliului Judeţean al Elevilor vor fi postate poze de la activităţile desfăşurate în cadrul celor opt şcoli. Pentru asta face şi un apel către colegii din cadrul consiliilor şcolare, de la unităţile de învăţământ participante să trimită poze de la sesiunile de activităţi desfăşurate. „Susţinem această campanie şi o vom promova atât în cadrul liceelor implicate cât şi şedinţele din cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor, care au loc periodic”, a spus Robert.

În ceea ce priveşte desfăşuararea campaniei, maiorul Cosmin Jurcoveţ a spus că „ este prevăzută în mai multe etape, fiecare etapă având scopuri clare”. „Ne aflăm în campania <Jandarmeria pe înţelesul tuturor> în etapa în care noi prezentăm o imagine corectă a Jandarmeriei prin relfiefarea rolului pe care instituţia îl are în prevenirea violenţei în şcoală. Nu cred că mai surpinde pe nimeni faptul că în unităţile de învăţământ şi mai ales în învăţământul preuniversitar, violenţa a atins un nivel la care se impune o intervenţie specializată. Din fericire în judeţul Alba nu asistăm la situaţii alarmante de violenţă în rândul elevilor”, a mai adăugat autorul campaniei.

Campania Jandarmeriei Alba este o invitaţie la dialog şi exprimare. Prima ei etapă se va desfăşura în unităţile de învăţământ şi vine ca o consecinţă a manifestării violenţei în viaţa elevilor. Pe toată perioada derulării activităţilor informative şi de prevenţie, care vor avea loc în opt unităţi şcolare din localităţile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna, elevilor li se va explica ce rol au instituţiile asociate în proiect pentru asigurarea unui climat stabil de ordine şi linişte publică, pentru protejarea bunurilor şi valorilor publice şi private şi cu privire la capacitatea de a interveni ori de câte ori acestea sunt grav afectate.

Vor fi de asemenea explicate care sunt faptele de natură penală cel mai frecvent întâlnite în cadrul instituţiilor de învăţământ, unul din obiectivele principale fiind acela de a convinge elevii cât de important este să vorbească despre problemele lor şi cum pot să apeleze la acele autorităţi care vor şti ce trebuie să facă pentru a dezamorsa orice fel de situaţie care implică agresivitate, violenţă, discriminare şi infracţiuni.

Publicul ţintă al acestei campanii sunt elevii, dar totodată reprezentanţii Jandarmeriei Alba se vor îndrepta şi către cadrele didactie, dar şi părinţi. Aceştia îşi propun să intervină  în familie, prin discuţiile care vor fi purtate cu părinţii elevilor, care au un rol esenţial în shimbările bruşte de comportament ale copiilor, respectiv diferitele forme de violenţă pe care le folosesc cu colegii sau fapte discriminatorii sau chiar penale.

Campania Jandarmeriei Alba se desfăşoară cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, Fundaţiei Comunitare Alba, Consiliului Judeţean al Elevilor şi celor opt primării: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

27 octombrie: 7 pacienți COVID din Alba au decedat în ultimele 24 de ore, toți nevaccinați. Cel mai tânăr avea 46 de ani

Publicat

Au fost înregistrate alte 7 decese ale unor pacienți confirmați COVID, în județul Alba, potrivit datelor raportate de autorități, miercuri, 27 octombrie.

Numărul total al victimelor pandemiei în județ a ajuns la 859. Totodată, 25.052 de persoane au fost declarat vindecate. 

Decese în ultimele 24 de ore:

1. Femeie, 59 de ani, din Alba Iulia;

2. Femeie, 71 de ani, din Unirea;

3. Bărbat, 46 de ani, din Lunca Mureșului;

4. Femeie, 71 de ani, din Oarda de Jos;

5. Bărbat, 85 de ani, din Oarda;

6. Femeie, 85 de ani, din Blaj.

7. Bărbat, 48 de ani, din Horea.

Toti erau nevaccinați și majoritatea aveau comorbiditați, cu excepția bărbatului din Horea.

Numărul infectărilor COVID noi în Alba este de 323, la data de 27 octombrie.

În județ sunt în prezent 3.978 de cazuri active (rezultând o incidență de 10,62 la mie), un număr fără precedent de la începutul pandemiei.

Miercuri, 27 octombrie, în țară au fost descoperite 14.950 de cazuri noi și au fost raportate 512 decese.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 323 cazuri COVID în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor și incidența actualizată pe localități

Publicat

Au fost înregistrate 323 cazuri COVID noi, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) miercuri, 27 octombrie. 

Cu o zi în urmă, erau raportate 252 cazuri în 24 de ore.

De asemenea, au fost raportate 7 decese în ultimele 24 de ore. Detalii AICI

Vezi și CARANTINA de noapte în toată țara din 25 octombrie. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 29.889 cazuri confirmate, 25.052 persoane vindecate, 859 decese.

În același interval au fost prelucrate 315.838 teste (277.342 PCR și 38.496 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 1.230 de testări (734 PCR – 399 la SJU, 335 la DSP; 496 teste rapide).

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 203 cazuri noi, 4 cazuri reinfectare

Alba Iulia: 79 cazuri (+3 cazuri reinfectare)

Sebeș: 42 cazuri

Cugir: 20 cazuri (+1 caz reinfectare)

Aiud: 18 cazuri

Blaj: 16 cazuri

Câmpeni: 8 cazuri

Abrud: 5 cazuri

Ocna Mureș: 5 cazuri

Teiuș: 4 cazuri

Zlatna: 3 cazuri

Baia de Arieș: 3 cazuri

+ 1 caz fără locație de infectare stabilită; anchetă epidemiologică în derulare

Mediul rural: 114 cazuri noi

Ighiu: 12 cazuri

Albac: 8 cazuri

Lupșa: 6 cazuri

Meteș: 5 cazuri

Pianu: 5 cazuri

Vadu Moților: 5 cazuri

Vințu de Jos: 5 cazuri

Avram Iancu: 4 cazuri

Bistra: 4 cazuri

Ciuruleasa: 4 cazuri

Mirăslău: 4 cazuri

Roșia Montană: 4 cazuri

Șugag: 4 cazuri

Bucium: 3 cazuri

Daia Română: 3 cazuri

Șibot: 3 cazuri (+1 caz reinfectare)

Arieșeni: 2 cazuri

Câlnic: 2 cazuri

Ciugud: 2 cazuri

Crăciunelu de Jos: 2 cazuri

Galda de Jos: 2 cazuri

Mihalț: 2 cazuri

Mogoș: 2 cazuri

Poiana Vadului: 2 cazuri

Săliștea: 2 cazuri

Sântimbru: 2 cazuri

Scărișoara: 2 cazuri

Sohodol: 2 cazuri

Valea Lungă: 2 cazuri

Bucerdea Grânoasă: 1 caz

Cetatea de Baltă: 1 caz

Gârbova: 1 caz

Lunca Mureșului: 1 caz

Sălciua: 1 caz

Sâncel: 1 caz

Săsciori: 1 caz

Stremț: 1 caz

Unirea: 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 10,62 (anterior 10,34).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 13-26 octombrie):

Localitate Rata incidență Cazuri
Mediul urban
ORAŞ ABRUD 16.95 88
MUNICIPIUL ALBA IULIA 16.5 1260
MUNICIPIUL SEBEŞ 13.16 433
ORAŞ CÂMPENI 12.21 88
MUNICIPIUL AIUD 10.52 266
ORAŞ CUGIR 9.47 242
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 8.51 32
MUNICIPIUL BLAJ 6.57 136
ORAŞ OCNA MUREŞ 5.46 76
ORAŞ TEIUŞ 5.42 39
ORAŞ ZLATNA 4.22 33
Mediul rural
VINŢU DE JOS 21.34 118
BUCIUM 17.91 25
MOGOŞ 17.17 13
LIVEZILE 16.31 19
ARIEŞENI 16.15 25
SÂNTIMBRU 15.9 48
BERGHIN 15.16 29
ŞIBOT 13.54 32
VADU MOŢILOR 13.25 17
CIUGUD 13.12 43
ŞUGAG 12.93 37
IGHIU 12.47 88
GÂRDA DE SUS 12.06 18
GALDA DE JOS 12.05 54
AVRAM IANCU 11.82 17
ROŞIA MONTANĂ 11.68 32
CRĂCIUNELU DE JOS 11.67 25
DAIA ROMÂNĂ 11.16 35
METEŞ 11.08 31
CUT 11.07 14
CIURULEASA 10.54 12
ŞONA 10.09 44
VALEA LUNGĂ 9.98 31
BISTRA 9.03 41
STREMŢ 9.03 22
HOREA 8.84 17
LUPŞA 8.61 25
VIDRA 8.46 13
BUCERDEA GRÂNOASĂ 8.38 19
ALBAC 8.17 16
MIHALŢ 7.74 25
SĂSCIORI 7.67 50
POIANA VADULUI 7.62 8
MIRĂSLĂU 7.59 15
LOPADEA NOUĂ 7.13 18
RĂDEŞTI 7.06 9
BLANDIANA 6.87 6
ŞPRING 6.75 17
CRICĂU 6.59 13
SĂLIŞTEA 6.42 15
RÂMEŢ 6.05 3
SCĂRIŞOARA 5.92 9
SĂLCIUA 5.71 8
PIANU 5.3 19
OHABA 4.98 3
NOŞLAC 4.42 8
POŞAGA 4.39 4
CETATEA DE BALTĂ 4.25 13
CERU-BĂCĂINŢI 4.24 1
RIMETEA 4 4
OCOLIŞ 3.9 2
GÂRBOVA 3.7 8
CERGĂU 3.67 6
LUNCA MUREŞULUI 3.52 9
FĂRĂU 3.38 5
UNIREA 3.29 16
CÂLNIC 3.08 6
DOŞTAT 2.97 3
SOHODOL 2.4 4
HOPÂRTA 1.73 2
PONOR 1.73 1
ALMAŞU MARE 1.66 2
SÂNCEL 1.54 4
JIDVEI 1.32 7
ROŞIA DE SECAŞ 1.25 2
CENADE 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident mortal. Ce s-a întâmplat

Publicat

politia-rutiera

Un tânăr din Alba care în urmă cu mai bine de un an a provocat un accident rutier, în urma căruia o femeie a decedat, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud. 

Potrivit motivării instanței, tânărul care pe atunci avea 21 da ani, în timp ce conducea un Audi, pe DN1, în afara localității Lopadea Veche, nu a respectat distanța regulamentară a intrat în mașina din față – o Dacia Logan pe care a proiectat-o pe sensul opus de mers, într-un Volvo care circula regulamentar.

În urma impactului violent dintre Dacia Logan și Volvo, două femei de 89 și 55 de ani pasagere în Dacia au fost rănite.

Accidentul s-a petrecut pe 1 martie 2020.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: ACCIDENT pe DN1 la ieșire din Aiud spre Turda. Două persoane rănite după ce trei mașini s-au lovit

O zi mai târziu, pe 2 martie 2020, una dintre cele două femei rănite, a decedat la spital.

”instanța notează că în data de 01 martie 2020, ora 15:36, pe DN 1, la km 415 + 300 m, în afara localității Lopadea Vopadea județul Alba,  în timp ce conducea autoturismul marca Audi inculpatul nu a păstrat o distanță de siguranță corespunzătoare în mers și a intrat în coliziune cu autoturismul marca Dacia Logan c condus în același sensproiectându-l pe sensul opus de mers, în autoturismul marca Volvo.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

În urma coliziunii a rezultat vătămarea corporală a (n.r femeii în cauză), pasageră în autoturismul Dacia Logan, care ulterior, în data de 02 martie 2020, a decedat, precum și rănirea ușoară a (n.r. unei alte femei) aceasta suferind leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile îngrijiri medicale”, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Pedeapsa

În data de 20 octombrie 2021, magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat pe tânăr la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă.

De asemenea a mai fost obligat la 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Orașului Teiuș sau în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, conform deciziei consilierului de probațiune.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

27 octombrie: 512 decese și 14.950 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. Bilanț parțial

Publicat

Au fost înregistrate 14.950 cazuri COVID, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise miercuri, 27 octombrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Au fost confirmate 512 de noi decese (față de 523 în 24 de ore, cu o zi în urmă). 

Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 16.765 cazuri în 24 de ore.

”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 24 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 14.950 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 512 decese, dintre care 12 anterioare intervalului de referință” – Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi actualizate la ora 13.00

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate