Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”: Elevii din opt şcoli şi licee din Alba, informaţi despre consecinţele violenţei, discriminării şi infracţiunilor

Publicat

Elevii din opt unităţi din învăţământ din judeţ vor fi informaţi privind consecinţele violenţei, discriminării şi infracţiunilor, în cadrul unei campanii derulate de Jandarmeria Alba. Sub sloganul „ Te vrem în siguranţă”, campania „Jandarmeria pe înţelesul tuturor” se desfăşoară în perioada octombrie-decembrie. Atât elevii, cât şi părinţii vor afla date despre posibile fapte care pot fi săvârşite din necunoştinţă de cauză şi care pot atrage pericole şi mai mari, cum ar fi agresarea sexuală.

Campania se desfăşoară pentru elevii de la Şcoala Gimnazială „I. M. Moldovan ” Blaj, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud, Şcoala Gimnazială Şpring, Şcoala Gimnazială Săsciori, Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna, Şcoala Gimnazială „Singidava” Cugir, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, instituţii de învăţământ selectate de ISJ Alba.

Joi, în sala Mihai Viteazul din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Alba în prezenţa prefectului Gheorghe Feneşer, a prim adjunctului Jandarmeriei Alba, locotenentul colonel Marius Claudiu Giurea, inspectorului şcolar Codruţa Lodroman, reprezentantului Consiliului Judeţean al Elevilor, Robert Mărginean, preşedintelui Fundaţiei Comunitare Alba, Dorin Sava, viceprimarului de la Ocna Mureş, Pavel Podariu, viceprimarului oraşului Blaj, Livia Mureşan, purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Alba şi autorul acestei campanii, maiorul Cosmin Jurcoveţ şi a purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului Alba, Ada Rus a fost lansată acţiunea „Jandarmeria pe înţelesul tuturor – Te vrem în siguranţă”.

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a spus că vrea ca elevii din judeţul Alba să se simtă în siguranţă la şcoli, iar părinţii să ştie că sunt protejaţi de autorităţi în incinta unităţilor de învăţământ: „ vreau o prezenţă mai accentuată a jandarmeriei şi a poliţiei în şcoli”. În ceea ce priveşte problema drogurilor în şcoli, acesta a precizat că „este foarte greu de controlat, dar sperăm să facem faţă cu brio. Dacă, în calitate de părinte când îmi las copilul la şcoală ştiu că acolo este protejat, nu intră nimeni să îi dea droguri nu intră nimeni să îi dea băutură, nu se ia nimeni de el, mă refer la acte de violenţă şi ştiu că acea unitate de învăţământ este practic o fortăreaţă”. Acesta consideră că nimeni din afara şcolii să nu aibă permisiunea de a intra în unitate, fără aprobarea conducerii. Poliţiştii şi jandarmii au obligaţia să instruiască copiii de mici, ca să  îşi cunoască drepturile, şi să apeleze la organele statului atunci când este agresat sau ameninţat de cineva.

Codruţa Lodroman a specificat că elevii din şcolile selectate de ISJ Alba se confruntă cu problema părinţilor plecaţi în străinătate, care duc la un număr mare de absenţe. În judeţul Alba nu au fost înregistrate acte de violenţă care să pună viaţa vreunui elev în pericol.

Prim adjunctul Jandarmeriei Alba, locotenentul colonel Marius Claudiu Giurea, a declarat că are încredere că instituţiile statului îşi fac datoria şi este sigur că atunci când copiii sunt lăsaţi la şcoală de părinţi, la ora terminării programului, aceştia sunt luaţi în siguranţă din cadrul unităţii de învăţământ. „ Jandarmeria încearcă să dezvolte acest spirit civic al instituţiilor statului, dar şi al cetăţenilor în general de a asigura viitorul nostru, copiii. Vrem să oferim o siguranţă copiilor”, a mai adăugat locotenentul colonel Marius Claudiu Giurea.

Preşedintele Fundaţiei Comunitare Alba a spus că ideea realizării unei platforme unde pot fi accesate informaţii legate de derularea campaniei a fost şi un mod prin care tinerii îşi pot exprima problemele. Astfel că accesând site-ul siguranta.fundatiacomunitaraalba.ro elevii, pot oferi un feedback cu privire la actele de violenţă la care sunt supuşi în şcoli sau familie, iar părinţii pot veni cu soluţii la problemele identificate de iniţiatorii campaniei. Aceştia vor putea completa şi sub protecţia anonimatului un formular din cadrul platformei, unde pot fi povestite problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.

Pentru că publicul ţintă al acestei campanii sunt elevii din Alba, reprezentantul Consiliului Judeţean al Elevilor, Robert Mărginean, a declarat că împreună cu colegii săi, va încerca să o promoveze în cadrul liceelor implicate. Acesta a spus că pe pagina de socializarea Facebook şi pe site-ul Consiliului Judeţean al Elevilor vor fi postate poze de la activităţile desfăşurate în cadrul celor opt şcoli. Pentru asta face şi un apel către colegii din cadrul consiliilor şcolare, de la unităţile de învăţământ participante să trimită poze de la sesiunile de activităţi desfăşurate. „Susţinem această campanie şi o vom promova atât în cadrul liceelor implicate cât şi şedinţele din cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor, care au loc periodic”, a spus Robert.

În ceea ce priveşte desfăşuararea campaniei, maiorul Cosmin Jurcoveţ a spus că „ este prevăzută în mai multe etape, fiecare etapă având scopuri clare”. „Ne aflăm în campania <Jandarmeria pe înţelesul tuturor> în etapa în care noi prezentăm o imagine corectă a Jandarmeriei prin relfiefarea rolului pe care instituţia îl are în prevenirea violenţei în şcoală. Nu cred că mai surpinde pe nimeni faptul că în unităţile de învăţământ şi mai ales în învăţământul preuniversitar, violenţa a atins un nivel la care se impune o intervenţie specializată. Din fericire în judeţul Alba nu asistăm la situaţii alarmante de violenţă în rândul elevilor”, a mai adăugat autorul campaniei.

Campania Jandarmeriei Alba este o invitaţie la dialog şi exprimare. Prima ei etapă se va desfăşura în unităţile de învăţământ şi vine ca o consecinţă a manifestării violenţei în viaţa elevilor. Pe toată perioada derulării activităţilor informative şi de prevenţie, care vor avea loc în opt unităţi şcolare din localităţile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna, elevilor li se va explica ce rol au instituţiile asociate în proiect pentru asigurarea unui climat stabil de ordine şi linişte publică, pentru protejarea bunurilor şi valorilor publice şi private şi cu privire la capacitatea de a interveni ori de câte ori acestea sunt grav afectate.

Vor fi de asemenea explicate care sunt faptele de natură penală cel mai frecvent întâlnite în cadrul instituţiilor de învăţământ, unul din obiectivele principale fiind acela de a convinge elevii cât de important este să vorbească despre problemele lor şi cum pot să apeleze la acele autorităţi care vor şti ce trebuie să facă pentru a dezamorsa orice fel de situaţie care implică agresivitate, violenţă, discriminare şi infracţiuni.

Publicul ţintă al acestei campanii sunt elevii, dar totodată reprezentanţii Jandarmeriei Alba se vor îndrepta şi către cadrele didactie, dar şi părinţi. Aceştia îşi propun să intervină  în familie, prin discuţiile care vor fi purtate cu părinţii elevilor, care au un rol esenţial în shimbările bruşte de comportament ale copiilor, respectiv diferitele forme de violenţă pe care le folosesc cu colegii sau fapte discriminatorii sau chiar penale.

Campania Jandarmeriei Alba se desfăşoară cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, Fundaţiei Comunitare Alba, Consiliului Judeţean al Elevilor şi celor opt primării: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş, Săsciori, Şpring şi Zlatna.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax