Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Permutări pentru relocarea Secției de Psihiatrie a spitalului din Alba Iulia. Școala Postliceală Sanitară va fi mutată în alt sediu


Publicat

scoala postliceala sanitara alba iuliaSecţia de Recuperare Medicală Fizică şi Balneologie a Spitalului Județean Alba ar urma să fie relocată în clădirea în care îşi desfăşoară cursurile Şcoala Postliceală Sanitară, la Alba Iulia. Este vorba despre spațiul de pe strada Petru Dobra nr. 2 (lângă fosta fabrică Ardeleana).

Motivul acestei schimbări ține de încercarea de a găsi un spațiu adecvat pentru funcționarea Secției de Psihiatrie, ce a rămas fără sediu după ce în clădirea-monument istoric din Cetatea Alba Carolina s-a înființat Muzeul de Icoane.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, până la găsirea unui spaţiu definitiv pentru Secţia de Psihiatrie, activitatea se va desfăşura până anul viitor în locaţia Secţiei de Recuperare Medicală, adică într-o clădire lângă Catedrala Reîntregirii, în apropierea actualului sediu.

colegiul dorin pavelDirectorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Alba Iulia, dr. Gheorghe Muntean, a spus că, în cazul mutării într-o altă locaţie, cursurile s-ar desfăşura la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, mai exact în sălile de la parter.

În condiţiile în care actualul sediu al Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba va deveni muzeu de icoane, în cadrul proiectului Museikon, autorităţile judeţene și locale încă încearcă să găsească soluţii pentru relocarea activităţii într-un spaţiu adecvat.

După o serie de variante care nu au corespuns cerinţelor, o nouă locaţie a fost adusă în discuţie de directorul spitalului, Nicoleta Coşarcă.

Este vorba despre clădirea şcolii generale din Oarda, cartier al oraşului Alba Iulia, care dispune de o curte de peste 2000 mp. Potrivit managerului spitalului, aici spaţiul ar fi suficient şi adecvat pentru personal şi pacienţi, dacă se va lua în considerare amenajarea acestuia.

Dar până la decizia finală, de relocare a Secţiei de Psihiatrie, medicii ar urma să îşi desfăşoare activitatea până anul viitor în locaţia unde acum este Secţia Recuperare Medicală Fizică şi Balneologie.

scoala sanitara alba iuliaSecţia de Recuperare Medicală va fi mutată în sediul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Alba Iulia, de pe strada Petru Dobra nr. 2 (lângă fosta fabrică Ardeleana). Unitatea de învăţământ îşi desfăşoară cursurile în această locaţie de 24 de ani, fiind şi singura de Şcoală Postliceală de stat din Ardeal.

De-a lungul anilor s-au făcut investiţii în dotarea sălilor cu echipamente speciale, materiale sanitare, dar şi în amenajarea de camere pentru demonstraţii.

Contactat telefonic de Ziarul Alba24, directorul şcolii, dr. Gheorghe Muntean a spus că mutarea sediului în altă locaţie „nu ar fi o problemă, dacă se poate ajuta spitalul, atâta timp cât spaţiul nou pe care îl primim este numai al nostru. Ar fi vorba de un sector din Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, parterul. Aici sunt birouri, dar se pot muta în altă locaţie, astfel sălile de la parter ar fi numai ale noastre”.

UPDATE: „Conducerea Consiliului Judeţean Alba şi cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia au solicitat sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, în prima parte a acestui an,  pentru identificarea unor clădiri din patrimoniul municipiului, care să poată fi puse la dispoziţia unor secţii ale spitalului judeţean, în vederea desfăşurării temporare a activităţilor specifice. Acest lucru este motivat în principal de existenţa viitoare a unui muzeu de icoane, situat pe actualul amplasament al Secţiei de Psihiatrie.

Având în vedere limitările existente la nivel de spaţii adecvate pentru desfăşurarea în bune condiţii a actului medical, dar şi relaţionarea facilă cu instituţia spitalicească centrală, precum şi unităţi medicale mobile (staţia de salvare, aprovizionare, logistică etc.), discuţiile cu conducerea primăriei au dus la creionarea unei scheme de relocare şi refuncţionalizare pentru anumite servicii medicale şi activităţi didactice.

<La momentul în care s-a decis ca această secţie a spitalului să funcţioneze în acel spaţiu, acum nu ştiu câte zeci de ani, condiţiile erau cu totul altele iar despre o viziune de ansamblu, integrată, nici nu putea fi vorba. Atunci totul era decis “de sus” şi toată lumea se executa. Acum, din fericire, lucrurile stau cu totul altfel, oraşul e altul, Cetatea e altfel şi e perfect normal să integrăm în Cetate un obiectiv ca şi muzeul de icoane Museikon, care să completeze oferta turistică. În plus, personal, cred că spaţiul în sine e impropriu pentru o secţie de spital chiar şi numai din perspectiva amplasării.

Însă nu asta e discuţia: noi, municipalitatea, am arătat mereu deschidere maximă faţă de orice idee constructivă sşi la fel procedăm şi acum, când încercăm să “împăcăm” atât Consiliul Judeţean, cu găsirea unui spaţiu pentru noul muzeu, unic în România, cât şi Spitalul Judeţean, în găsirea unei noi locaţii pentru secţiile din interiorul Cetăţii. Sunt convins că împreună cu toţi cei implicaţi, vom găsi cea mai bună soluţie, care să protejeze şi să nu defavorizeze albaiulienii, dar nici pe cei ce muncesc în insituţiile vizate. Suntem mărginiţi de un inventar de clădiri în care astăzi şi în următoarea perioadă se desfăşoară activităţi. Noi am răspuns acestei situaţii cu soluţii care înseamnă normalitate pentru ce s-a realizat în oraş şi în Cetate> a spus Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Şcoala Postliceală Sanitară se va muta în incita Liceului „Dorin Pavel”, urmând ca Secţia de Recuperare Medicală şi Fizioterapie să se mute în clădirea de pe strada Petru Dobra. Puntea de legătură imediată va permite relocarea Secţiei de Psihiatrie, pentru o perioada de timp, în spaţiile pe care le ocupă în prezent Fizioterapia. Este clar că mutarea va fi tempoarară, discutiile din prezent  vizând actualul sediu al şcolii din Oarda, ce urmează să fie evaluat şi refuncţionalizat corespunzător pentru a putea găzdui Secţia de Psihiatrie.

Execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi schimbare a destinaţiei va fi făcută de către Consiliul Judeţean Alba, după includerea acestui obiectiv pe lista de investiţii. În cazul în care aceste mutări se vor produce, copiii aflaţi în prezent în ciclul preşcolar, primar sau gimnazial, nu vor trebui să părăsească cartierul Oarda pentru a merge la şcoală în altă parte. Se are în vedere modernizarea unor spaţii care au aceaşi destinaţie, pentru a le crea acestora conditii de studiu si mai bune decât în prezent”, transmis reprezentanţii Primăriei Alba Iulia.

Cu toate că în cei peste 20 de ani de activitate s-a investit în modernizarea clădirii şi în dotarea ci echipamente medicale şi a sălilor de demonstraţii cu aparatura necesară, Gheorghe Muntean a precizat că „dotările le putem lua, rămân doar investiţiile făcute în şcoală”.

„Deocamdată deciziile de mutare au fost sistate. Rămânem în acelaşi locaţie. Am discutat şi cu managerul spitalului şi aşteptăm un răspuns. Atâta timp cât cineva mă ajută să îmi creez condiţiile pe care le am în şcoală acum, nu mă cramponez.

Sălile de la parterul Colegiului Tehnic <Dorin Pavel> ar fi şi un avantaj pentru noi, pentru că la liceu sunt trei intrări, astfel că şi noi putem să avem o intrare proprie şi să ne dezvoltăm. De asemenea, cheltuielile sunt mai mici, iar noi cum suntem cu taxă predominant, am putea scădea şi taxele. Ar fi şi în avantajul elevilor”, a mai spus directorul Şcolii Postliceale din Alba Iulia.

Şcoala Postliceală Sanitară din Alba Iulia este printre cele 14 astfel de unităţi de învăţământ de stat din România, fiind singura din Ardeal care nu este particulară. Anual, aproximativ 260 de elevi urmează cursurile în cadrul şcolii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis anunță NOILE DECIZII legate de pandemie. Masca redevine obligatorie peste tot

Publicat

Criza sanitară prin care trece România a fost discutată astăzi la Cotroceni, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. 

Subiectul principal a fost legat de măsurile care vor trebui adoptate, pentru reduce impactul valului 4 al pandemiei de COVID asupra populației. 

Principalele declarații:

”Vaccinarea oprește pandemia. În vestul României, unde lumea s-a vaccinat în masă, lumea s-a relaxat. Pandemia nu mai are impact.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot.

Este regretabil dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.

Circulația va fi restricționată noaptea, cu excepția celor vaccinați.

Circulația ziua se va face cu certificatul verde, din pacate pentru cei nevaccinați se va circula cu o mulțime de restricții.”

Știre în actualizare

Cine a participat la ședință

Reprezentanții tuturor instituțiilor relevante au participat la ședință.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Președintele Klaus Iohannis a convocat de la ora 17.30, o ședință la care au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LISTA: 250 clase și grupe în sistem online în județul Alba. 334 elevi confirmați pozitiv. Situația actualizată, 20 octombrie

Publicat

În județul Alba, până miercuri, 20 octombrie, erau în sistem online 250 de clase și grupe.

Numărul elevilor testați pozitiv este de 334, iar în rândul angajaților din învățământ sunt 130 de cazuri.

Datele sunt centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Alba, pe baza celor transmise de unitățile de învățământ.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Comparativ, până marți erau 339 elevi și 135 angajați din învățământ confirmați pozitiv și 248 clase și grupe online.

Potrivit IȘJ Alba, sunt integral online următoarele unități de învățământ:

 • Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
 • Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia
 • Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia (cu excepția claselor de învățământ primar)
 • Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud
 • Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir
 • Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir
 • Școala Gimnazială Singidava ”Cugir”.

Citește și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Situația din Alba, 20 octombrie – clase și grupe online: AICI lista: SCOLI/ LICEE – online_20.10.2021

Cum se decide intrarea în online

Potrivit noii metodologii, scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/ universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/ grupă/ unitate de învățământ/ conexă.

Scenariul 1

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ

 • o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/ clasă nu este în sistem online

Scenariul 2

Participarea zilnică în sistem online a elevilor, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/ clasei/ unității de învățământ.

 • dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, o grupă/ clasă se află în sistem online; elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică
 • dacă unitățile de învățământ în care numărul claselor care se află în sistem online este mai mic decât 50% din totalul grupelor/claselor din unitatea de învățământ, elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.
 • în cazul în care 50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământ își desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile.
Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O fostă directoare de liceu din Sebeș, trimisă în judecată din cauza unui contract de reabilitare a unei clădiri

Publicat

O fostă directoare a Liceului Tehnologic din Sebeș s-a ales cu dosar penal și a fost pusă sub acuzare de procurori, pentru un contract de reabilitare a unui corp de clădire al Școlii ”Silviu Cărpinişianu”.

Infracțiunea comisă de fosta directoare este una mai mult birocratică. În linii mari, aceasta a semnat contractul de reabilitare a clădirii fără ca actele să mai fie verificate de secretara șefă și automat cheltuielile să fie aprobate prin buget.

În acest fel, Primăria Sebeș a ajuns să plătească pentru reabilitarea clădirii. 

Femeia a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în care recunoaște comiterea faptei și acceptă încadrarea juridică. Acordul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sebeș și va avea un prim termen de judecată în data de 9 noiembrie 2021.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, directoarea ”a angajat cheltuieli peste limita creditului bugetar aprobat instituției pentru anul 2015, prin încheierea unor contracte cu o societate comercială în valoare totală de 190.921,6 lei inclusiv TVA, fără ca acestea să fie verificate în prealabil de contabilul șef prin aplicarea vizei de control financiar preventiv și fără ca respectivele cheltuieli să fie aprobate prin buget, ceea ce a condus la obligarea părții civile Primăria Municipiului Sebeș la plata acestor sume către societatea care a executat lucrările în baza celor două contracte (la care se adaugă penalități de întârziere, cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare, etc).

Obiectul contractelor a constat în executarea de către societatea comercială prestatoare a unor reparații privind un corp de clădire al unei școli gimnaziale de pe raza municipiului Sebeș și care aparținea liceului menționat mai sus”, se arată într-un răspuns al procurorilor din Alba, la solicitarea alba24.ro.

Fosta directoare a acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției, care, dacă va fi admis de judecătorii din Sebeș, acesta va fi condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Deputatul Florin Roman, despre formarea unui nou guvern: Cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD. Cîțu, propunerea PNL

Publicat

Președintele interimar al Camerei Deputaților, deputatul de Alba Florin Roman (PNL), a declarat miercuri la TVR 1 că viitorul Guvern trebuie să aibă miniștri „responsabili și buni specialiști”, iar până acum cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD.

Acesta a răspuns la întrebarea dacă PNL ar fi dispus să facă Guvern cu PSD, după consultările de joi de la Cotroceni. Totodată Florin Roman a reiterat susținerea pentru Florin Cîțu, drept propunere a PNL pentru funcția de premier.

Acesta a adăugat că Florin Cîțu nu putea fi propus din prima pentru că ”ne bloca o hotărâre a Curții Constituționale”.

”Eu cred ca politicienii, indiferent din ce partid sunt, trebuie să asculte vocea oamenilor, iar oamenii sunt sătui de criza politică, iar pe fondul unei pandemii extrem de agresive și a problemelor legat de intrarea în iarna cu facturile majorate la utilități, oamenii așteaptă de la clasa politică foarte multa responsabilitate, lasarea orgoliilor deoparte si un guvern cu puteri depline.

– Deci se poate si cu PSD guvern?

Cu oricine dorește să se puna în slujba acestei țări atunci când țara are nevoie de o clasă politică responsabilă.

– Vreti cu USR sau PSD?

Eu văd un Guvern cu oameni responsabili și buni specialiști. Deocamdată cei mai buni specialiști i-au dat PNL si PSD pe funcții ministeriale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate