Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Permutări pentru relocarea Secției de Psihiatrie a spitalului din Alba Iulia. Școala Postliceală Sanitară va fi mutată în alt sediu

Publicat

scoala postliceala sanitara alba iulia Secţia de Recuperare Medicală Fizică şi Balneologie a Spitalului Județean Alba ar urma să fie relocată în clădirea în care îşi desfăşoară cursurile Şcoala Postliceală Sanitară, la Alba Iulia. Este vorba despre spațiul de pe strada Petru Dobra nr. 2 (lângă fosta fabrică Ardeleana).

Motivul acestei schimbări ține de încercarea de a găsi un spațiu adecvat pentru funcționarea Secției de Psihiatrie, ce a rămas fără sediu după ce în clădirea-monument istoric din Cetatea Alba Carolina s-a înființat Muzeul de Icoane.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, până la găsirea unui spaţiu definitiv pentru Secţia de Psihiatrie, activitatea se va desfăşura până anul viitor în locaţia Secţiei de Recuperare Medicală, adică într-o clădire lângă Catedrala Reîntregirii, în apropierea actualului sediu.

colegiul dorin pavel Directorul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Alba Iulia, dr. Gheorghe Muntean, a spus că, în cazul mutării într-o altă locaţie, cursurile s-ar desfăşura la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, mai exact în sălile de la parter.

În condiţiile în care actualul sediu al Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba va deveni muzeu de icoane, în cadrul proiectului Museikon, autorităţile judeţene și locale încă încearcă să găsească soluţii pentru relocarea activităţii într-un spaţiu adecvat.

După o serie de variante care nu au corespuns cerinţelor, o nouă locaţie a fost adusă în discuţie de directorul spitalului, Nicoleta Coşarcă.

Este vorba despre clădirea şcolii generale din Oarda, cartier al oraşului Alba Iulia, care dispune de o curte de peste 2000 mp. Potrivit managerului spitalului, aici spaţiul ar fi suficient şi adecvat pentru personal şi pacienţi, dacă se va lua în considerare amenajarea acestuia.

Dar până la decizia finală, de relocare a Secţiei de Psihiatrie, medicii ar urma să îşi desfăşoare activitatea până anul viitor în locaţia unde acum este Secţia Recuperare Medicală Fizică şi Balneologie.

scoala sanitara alba iulia Secţia de Recuperare Medicală va fi mutată în sediul Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Alba Iulia, de pe strada Petru Dobra nr. 2 (lângă fosta fabrică Ardeleana). Unitatea de învăţământ îşi desfăşoară cursurile în această locaţie de 24 de ani, fiind şi singura de Şcoală Postliceală de stat din Ardeal.

De-a lungul anilor s-au făcut investiţii în dotarea sălilor cu echipamente speciale, materiale sanitare, dar şi în amenajarea de camere pentru demonstraţii.

Contactat telefonic de Ziarul Alba24, directorul şcolii, dr. Gheorghe Muntean a spus că mutarea sediului în altă locaţie „nu ar fi o problemă, dacă se poate ajuta spitalul, atâta timp cât spaţiul nou pe care îl primim este numai al nostru. Ar fi vorba de un sector din Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, parterul. Aici sunt birouri, dar se pot muta în altă locaţie, astfel sălile de la parter ar fi numai ale noastre”.

UPDATE: „Conducerea Consiliului Judeţean Alba şi cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia au solicitat sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, în prima parte a acestui an,  pentru identificarea unor clădiri din patrimoniul municipiului, care să poată fi puse la dispoziţia unor secţii ale spitalului judeţean, în vederea desfăşurării temporare a activităţilor specifice. Acest lucru este motivat în principal de existenţa viitoare a unui muzeu de icoane, situat pe actualul amplasament al Secţiei de Psihiatrie.

Având în vedere limitările existente la nivel de spaţii adecvate pentru desfăşurarea în bune condiţii a actului medical, dar şi relaţionarea facilă cu instituţia spitalicească centrală, precum şi unităţi medicale mobile (staţia de salvare, aprovizionare, logistică etc.), discuţiile cu conducerea primăriei au dus la creionarea unei scheme de relocare şi refuncţionalizare pentru anumite servicii medicale şi activităţi didactice.

<La momentul în care s-a decis ca această secţie a spitalului să funcţioneze în acel spaţiu, acum nu ştiu câte zeci de ani, condiţiile erau cu totul altele iar despre o viziune de ansamblu, integrată, nici nu putea fi vorba. Atunci totul era decis “de sus” şi toată lumea se executa. Acum, din fericire, lucrurile stau cu totul altfel, oraşul e altul, Cetatea e altfel şi e perfect normal să integrăm în Cetate un obiectiv ca şi muzeul de icoane Museikon, care să completeze oferta turistică. În plus, personal, cred că spaţiul în sine e impropriu pentru o secţie de spital chiar şi numai din perspectiva amplasării.

Însă nu asta e discuţia: noi, municipalitatea, am arătat mereu deschidere maximă faţă de orice idee constructivă sşi la fel procedăm şi acum, când încercăm să “împăcăm” atât Consiliul Judeţean, cu găsirea unui spaţiu pentru noul muzeu, unic în România, cât şi Spitalul Judeţean, în găsirea unei noi locaţii pentru secţiile din interiorul Cetăţii. Sunt convins că împreună cu toţi cei implicaţi, vom găsi cea mai bună soluţie, care să protejeze şi să nu defavorizeze albaiulienii, dar nici pe cei ce muncesc în insituţiile vizate. Suntem mărginiţi de un inventar de clădiri în care astăzi şi în următoarea perioadă se desfăşoară activităţi. Noi am răspuns acestei situaţii cu soluţii care înseamnă normalitate pentru ce s-a realizat în oraş şi în Cetate> a spus Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Şcoala Postliceală Sanitară se va muta în incita Liceului „Dorin Pavel”, urmând ca Secţia de Recuperare Medicală şi Fizioterapie să se mute în clădirea de pe strada Petru Dobra. Puntea de legătură imediată va permite relocarea Secţiei de Psihiatrie, pentru o perioada de timp, în spaţiile pe care le ocupă în prezent Fizioterapia. Este clar că mutarea va fi tempoarară, discutiile din prezent  vizând actualul sediu al şcolii din Oarda, ce urmează să fie evaluat şi refuncţionalizat corespunzător pentru a putea găzdui Secţia de Psihiatrie.

Execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi schimbare a destinaţiei va fi făcută de către Consiliul Judeţean Alba, după includerea acestui obiectiv pe lista de investiţii. În cazul în care aceste mutări se vor produce, copiii aflaţi în prezent în ciclul preşcolar, primar sau gimnazial, nu vor trebui să părăsească cartierul Oarda pentru a merge la şcoală în altă parte. Se are în vedere modernizarea unor spaţii care au aceaşi destinaţie, pentru a le crea acestora conditii de studiu si mai bune decât în prezent”, transmis reprezentanţii Primăriei Alba Iulia.

Cu toate că în cei peste 20 de ani de activitate s-a investit în modernizarea clădirii şi în dotarea ci echipamente medicale şi a sălilor de demonstraţii cu aparatura necesară, Gheorghe Muntean a precizat că „dotările le putem lua, rămân doar investiţiile făcute în şcoală”.

„Deocamdată deciziile de mutare au fost sistate. Rămânem în acelaşi locaţie. Am discutat şi cu managerul spitalului şi aşteptăm un răspuns. Atâta timp cât cineva mă ajută să îmi creez condiţiile pe care le am în şcoală acum, nu mă cramponez.

Sălile de la parterul Colegiului Tehnic <Dorin Pavel> ar fi şi un avantaj pentru noi, pentru că la liceu sunt trei intrări, astfel că şi noi putem să avem o intrare proprie şi să ne dezvoltăm. De asemenea, cheltuielile sunt mai mici, iar noi cum suntem cu taxă predominant, am putea scădea şi taxele. Ar fi şi în avantajul elevilor”, a mai spus directorul Şcolii Postliceale din Alba Iulia.

Şcoala Postliceală Sanitară din Alba Iulia este printre cele 14 astfel de unităţi de învăţământ de stat din România, fiind singura din Ardeal care nu este particulară. Anual, aproximativ 260 de elevi urmează cursurile în cadrul şcolii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement