Eveniment
FOTO | PRIMA ZI de ŞCOALĂ în Alba Iulia: Atmosferă de sărbătoare şi emoţii pentru elevi. Oficialităţile s-au întrecut în discursuri
Emoţionaţi, cu flori în mână şi cu părinţii alături, dar şi cu entuziasm, elevii din Alba Iulia au participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar şi s-au bucurat de revederea colegilor şi a profesorilor ori de prima zi de şcoală. Au aflat noutăţi încă de pe acum şi aşteaptă să intre la ore. La evenimentele organizate în unităţile de învăţământ au fost prezente şi oficialităţi locale şi oameni politici, care au folosit acest prilej pentru a ţine discursuri.
Elevi, profesori, părinţi, oameni politici şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, toţi au fost prezenţi la şcolile şi liceele din Alba Iulia pentru a da startul unui nou an şcolar. Fie că au început clasa 0, sau liceul, elevii n-au fost ocoliţi de emoţia unui nou început. Pentru ceilalţi, emoţia revederii colegilor şi a profesorilor a fost vizibilă, astfel că în curţile şcolilor, îmbrăţisările, zâmbetele şi veselia generală au fost la ordinea zilei.
La Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, au fost prezenţi, din rândul oficialităţilor, viceprimarul Paul Voicu şi consilierul local Simone Albani. Aceştia au transmis, prin discursurile lor, mesajul primarului Mircea Hava şi al autorităţilor locale.
Directorul colegiului, Valeriu Cerbu, i-a încurajat pe liceeni printr-un discurs motivaţional, în care le-a reamintit valorile promovate de-a lungul vremii de către liceu, şi a menţionat importanţa educaţiei în zilele noastre.
Emoţii, veselie şi atmosferă de sărbătoare au fost şi la festivităţile de la Şcoala Generală ”Avram Iancu” (nr. 3) din Alba Iulia. În discursul său, Elena Ignat, directoarea școlii a subliniat faptul că din 2009 până în prezent numărul elevilor s-a dublat și este absolut necesară extinderea spațiilor de studiu. Școala ”Avram Iancu” este cotată printre cele mai bune din Alba Iulia, iar acest lucru este scos în evidență de rezultatele excelente obținute de elevi la olimpiade și concursuri. La deschiderea anului școlar de la Școala ”Avram Iancu” a participat şi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman care a avut cel mai scurt discurs dintre politicieni, spre bucuria părinților și copiilor. Vicele CJ Alba a înmânat simbolic un ghiozdan unui copil din clasa zero. Prin programul ”Primul Ghiozdan” lansat de Consiliul Județean Alba, peste 3600 de copii din clasa pregătitoare din județul Alba au primit gratuit un ghiozdan și un set de rechizite.
La Şcoala Generală ”Mihai Eminescu” (nr. 7), elevii au fost întâmpinaţi la intrarea de o poartă împodobită cu baloane roz, albastre şi albe.
În deschidere, directoarea Rodica Marinescu a declarat: ”Este zi de sărbătoare pentru noi toţi cei aflaţi aici şi pentru toţi elevii din ţară. Este zi de sărbatoare pentru cei care păşesc pentru prima dată pe porţile şcolii, dornici de a desluşi tainele cărţii. Este zi de sărbatoare pentru toţi cei care doresc cu nerabdare să-şi revadă colegii, să recapete cunoştinţe, să le aprofundeze pe cele pe care le-au primit până acum, să descopere şi să modeleze caractere, să aiba parte de dăruire din partea dascălilor şcolii noastre. Dragi elevi, să ştiţi că intraţi într-un mediu şcolar extreme de sănătos, asta ne spun rezultatele pe care le-am obţinut anul trecut: niciun coregent, promovabilitate de 100%, rezultate de excepţie obţinute la evaluările naţionale, precum şi rezultatele deosebit de bune obţinute de elevii noştrii la olimpiadele scolare, la absolut toate disciplinele. Asta se datorează talentului vostru, dăruirii dascălilor voştrii care au reuşit din fiecare dintre voi să modeleze în aşa fel încât să devină o adevarată valoare. Eu sunt convinsă că şi generaţia care începe astăzi pentru prima dată cursurile şcolii ”Mihai Eminescu”, cei 124 de boboci precum şi cei 26 elevi noi veniţi în şcoala noastră vor contribui la creşterea prestigiului şcolii. Eu le doresc tuturor să ştie că aici găsesc un mediu propice de învăţare, o şcoală modernă dotată cu tehnica de ultimă generaţie la care contribuie zi de zi strădania celor 68 dascăli. Cei 1077 elevi care încep astăzi cursurile Şcolii ”Mihai Eminescu” garantez că aici găsesc tot sprijinul pentru a obţine ceea ce-şi doresc, pentru a-şi pune în valoare talentele şi caracterele lor.”
Printre cei prezenţi şi care au luat cuvântul în deschiderea anului şcolar, s-au numărat şi preotul Ilarie Moldovan, lector univ. dr. Ioan Scheau, Claudiu Duşa – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Gabriel Popovici – Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba, Crina Dumitrescu – Primăria Alba Iulia.
Ca noutate în acest an, la Şcoala Generală Nr.7 ”Mihai Eminescu” a fost introdusă disciplina opţională ”Limba germană”, la clasele a V-a si a VI-a, motivată de directoarea instituţiei ca fiind necesară ”pentru pregătirea elevilor pentru viaţă”.
La Liceu cu Program Sportiv, directorul Mancu Nicolae a ţinut un scurt discurs, după care a acordat cuvântul preotului Constantin Victor.
Consilierul local Ioan Bogăţan a transmis mesajul primarului Mircea Hava: ”Ne aflăm din nou la început de an şcolar. Ca întotdeauna la început de drum suntem îndreptăţiţi şi ne exprimăm speranţele şi dorinţele pentru perioada ce va urma. Personal îmi doresc să rămânem uniţi, profesori părinţi şi oameni care muncesc în şcolile albei. Într-o lume a contradicţilor, cu bune şi cu rele, cu suişuri şi coborâşuri deopotrivă, cu împliniri şi neîmpliniri, este liniştitor să descoperi acest sentiment de unitate. Am convingerea că în acest an şcolar împreună vom face tot ce ne stă în puteri pentru a înlătura orice obstacol din mersul normal al activităţii de educaţie al tinerei generaţii. Întregul corp profesoral albaiulian a dovedit întotdeauna înţelegere faţă de greutăţi şi a arătat mereu că profesiunea contează mai mult decât propriile aşteptări. Învăţământul albaiulian continuă să se dezvolte calitativ prin strădania profesorilor, lucru vizibil în fiecare an prin rezultatele elevilor noştri. Ca primar, personal şi prin cei care mă reprezintă, voi face tot ce îmi stă în puteri pentru ca toate unităţile de învăţământ din Alba Iulia să-ţi poată desfăşura activitatea aşa cum ne dorim. Voi fi atât cât îmi stă în puteri alături de cei ce doresc să înveţe şi de cei ce muncesc la catedră. Nu vreau să naştem iluzii. Nu va fi un an uşor pentru nimeni, dar dacă vom şti să ne gospodărim şi lucrul acesta s-a întâmplat întotdeauna la Alba Iulia, vom trece cu bine peste toate rigorile şi lucrurile nedorite din această perioadă. Vă doresc tuturor, copii, părinţi, profesori, un an cu cât mai multe motive de bucurie şi de mândrie.”
Din partea Primăriei Municipiului Alba Iulia, viceprimarul Dorin Şerdean a vorbit despre educaţie: „Educaţia ar funcţiona mai bine dacă fiecare dintre noi ar face ceva în plus astăzi faţă de ce a făcut ieri. Relaţia triunghiului dintre părinte – profesor – elev trebuie să funcţioneze bine”, susţine acesta.
În continuare au luat cuvântul Daniel Breaz – rectorul Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Vîrlan Eduard Florin – din partea IPJ Alba, Claudiu Duşa – preşedinte Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba.
Şi inspectorul şcolar general adjunct IŞJ Alba, Marcela Dărămuş a transmis un mesaj pentru elevi, profesori şi părinţi, la începutul anului şcolar, pe reţeaua de socializare:
“Doresc să vă felicit solemn cu prima zi de şcoală! Pentru orice om, această zi reprezintă un eveniment important în viaţa sa, de care îşi va aduce aminte peste ani. Se spune că profesorii sunt cei de-al doilea părinţi, aşa că şcoala joacă un rol imens în educarea şi pregătirea unui om pentru viaţă. Vă felicit pe toţi şi vă doresc doar sănătate, reuşite în toate, performanţă şi posibil puţin noroc!
Cu prilejul începutului noului an şcolar, doresc să aduc sincere felicitări elevilor, părinţilor şi profesorilor!
Elevilor le doresc multă poftă de învăţătură, părinţilor multă răbdare, iar profesorilor înţelegere!”, sunt mesajele postate de Marcela Dărămuş pe Facebook.
La Şcoala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu” (nr. 6) au fost întâmpinați, pe lângă învățători, profesori și de către șeful Biroului Rutier al IPJ Alba, Rareș Horja, care le-a adus la cunoștință atât părinților, cât și elevilor câteva dintre regulile de bază ale circulației. Pe cei din clasea 0 îi așteptau pe băncile din clasă ghiozdanele acordate de Consiliul Județean prin programul ”Primul ghiozdan”. Le-au fost urare multe realizări și rezultate bune la învățătură tuturor elevilor.
La Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” elevii au fost primiți de către directorul liceului, Dan Anca și de către cadrele didactice. Reprezentanții administrațiilor locale au trenasmis și un mesaj din partea primarului Mircea Hava, care le-a urat succes atât elevilor cât și cadrelor didactice și care a promis că va face în așa fel încât toate unitățile școlare să își desfăsoare activitatea așa cum doresc. Au fost emoții mari și pentru cei din clasele a XII -a, care se îndreaptă cu pași repezi spre examenul de maturitate, de la care au așteptări mari și rezultate foarte bune.
La Şcoala Generală ,,Vasile Goldiş” (nr. 1) a fost agitaţie mare. Zeci de copiii au venit împreună cu părinţii, unii să îşi reîntâlnească colegii, alţii păşind pentru prima dată în curtea şcolii.
După desfăşurarea ceremoniei la care a fost prezent şi consilierul local Horaţiu Clepan s-a trecut la citirea listelor cu numele elevilor înscrişi în clasa I. Vizibil emoţionaţi, copiii însoţiţi de învăţătoare au trecut pentru prima dată pragul clasei în care vor învăţa de azi înainte.
Liceul de Arte ,,Regina Maria” şi-a primit elevii cu bucurie şi căldură, dar şi cu un deficit de clase. Cei 570 de elevi ai liceului vor învăţa în aceleaşi săli de clasă, conducerea încearcând să găsească soluţii pentru mărirea spaţiului locativ al sălilor de clasă.
După desfăşurarea ceremoniei, elevii mai mari au intrat direct în săli, iar cei de clasa 0 şi clasa I au intrat pentru prima dată în sala de clasă printr-un tunel din buchete de flori făcut de colegii lor mai mari sub îndrumarea unei învăţătoare. Există o singură clasă 0 în instituţia de învăţământ care cuprinde elevi cu vârsta de 6 ani.
Conducerea instituţiei este formată din profesorul Grig Udrea – director şi profesorul Stelian Feraru – director adjunct.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Maria
joi, 18.09.2014 at 06:03
Elevii altor scoli nu au meritat cateva randulete scrise si despre ei….Cernem tot timpul! Cata ipocrizie!
moderatorul de serviciu
joi, 18.09.2014 at 10:26
@Maria, daca vrei sa se scrie despre alte scoli SCRIE si trimite fotografii. Te asiguram ca le introducem in articol. Nu avem atația reporteri incat sa acoperim toate scolile si liceele din judet. Suntem putini si daca vrei sa va faceti cunoscute initiativele, evenimentele sau orice considerati voi ca este important sa se stie, scrieti, fotografiati , trimiteti. Este simplu