Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Protest împotriva amplasării unei antene de telefonie mobilă la Alba Iulia: Cetățeni revoltaţi că „nu au existat” pe certificatul de urbanism


Publicat

Peste 20 de familii de pe străzile Valea Aurului, Tarniţa (fosta Gării), Apuseni şi Oaşa din Miceşti se „luptă” de anul trecut cu o companie de telefonie mobilă din România care vrea să amplaseze o antenă la 50 de metri de prima casă. Locuitorii sunt speriaţi de pericolul radiaţiilor la care vor fi supuşi, dacă această companie îşi va duce planul până la capăt.

Deocamdată, Primăria Alba Iulia a aprobat companiei de telefonie mobilă cerificatul de urbanism, urmând ca Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba să dea „sentinţa”, respectiv dacă va aproba sau nu avizul de mediu pentru ca firma să înceapă lucrările în zonă. Potrivit cetăţenilor din zonă, antena va fi amplasată în zona vechiului poligon de trageri din Miceşti, în apropierea locaţiei unde anual se desfăşoară sărbătoarea „Tropote Ţara Vinului”. Terenul are o suprafaţă de 876 de mp, iar proprietarii l-au închiriat cu 150 de euro pe lună companiei de telefonie mobilă.

În jur de 20 de locuitori de pe strada Tarniţa din Miceşti au depus deja cereri pentru oprirea aprobării avizului de mediu. Luni, alte 10 persoane au mers la Agenţia de Mediu din Alba să scrie cereri pentru contestarea demersului de amplasare a unei antene la 50 de metri de casele lor.

Pentru că au vrut să vadă şi pericolele la care sunt supuşi în cazul montării antenei în zonă, cetăţenii s-au deocumentat pe site-ul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti. Astfel că, potrivit studiului privind expunerea la radiaţii electromagnetice (neionizante) şi riscul pentru sănătate, concluzia este următoarea: „radiaţiile electromagnetice neionizante sunt promotori ai procesului oncogen, afecţiunile neoplazice apărând după un timp de expunere de câţiva ani”. Pe scurt, locuitorii din zonă sunt expuşi la îmbolnăvirea de cancer, afecţiuni cardiovasculare, dureri de cap, tulburări de somn.

Pentru a evita ca antena să fie amplasată pe acest teren, cetăţenii au apelat şi la amabilitatea proprietarilor, care, potrivit oamenilor, au primit terenul cu dedicaţie şi nu vor să găsească o altă posibilitate de obţinere a venitului de pe această păşune.

Pe lângă cererile depuse la Agenţia de Mediu Alba, aceştia au mers şi la Primăria Alba Iulia,  de unde vor să obţină anularea certificatului de urbanism.

„Prin omisiune, nu a arătat că sunt case acolo şi oamenii de la primărie au dat aviz. Dacă compania merge mai departe, restul care sunt acolo în jur nu vor mai putea construi nimic. Practic, nu au văzut că noi existăm”, spune o femeie care locuieşte în zonă.

Anul trecut, pe data de 11 octombrie, în urma unei petiţii înregistrate la Agenţia de Mediu Alba şi formulată de locuitorii vizaţi, răspunsul primit este următorul: „Proiectul de amplasare a unei antene de telefonie mobilă nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată, deoarece nu intră în incidenţa Hotărârii Guvernului 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordinului Ministerului Mediului şi a Pădurilor. Petiţia dumneavoastră a fost transmisă, spre competenţa de soluţionare, către Primăria Alba Iulia şi Direcţia de Sănătate Publică Alba”.

Locuitorii de pe străzile Tarniţa, Apuseni, Valea Aurului şi Oaşa din Miceşti sunt hotărâţi să meargă „până în pânzele albe” ca să oprească amplasarea antenei companiei de telefonie mobilă la 50 de metri de primele locuinţe. Aceştia şi-au angajat şi un avocat, pentru anularea certificatului de urbanism. Au depus la Primăria Alba Iulia şi o cerere pentru a consulta documentaţia depusă de compania de telefonie mobilă.

Pe lângă „atentatul” la sănătate, locuitorii sunt revoltaţi că sunt nevoiţi să îşi facă dreptate pe banii lor ca să poată trăi într-un mediu mai puţin nociv pentru ei şi copiii lor. Nu au fost nici măcar sesizaţi că o companie de telefonie mobilă îşi va amplasa antena în zonă, spune o femeie care a aflat când a văzut un reprezentant al primăriei şi al firmei pe teren şi i-a întrebat ce se construieşte acolo.

Oamenii au încercat să vorbească şi cu reprezentanţii companiei, dar aceştia au răspuns că antena va fi amplasată în zona vechiului poligon de trageri din Miceşti, cu orice preţ, după cum susţin localnicii.

Radiaţiile de tip ELF, respectiv de la celulare şi emiţătoarele ale telefoniei mobile sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii periculoase pentru om, respectiv cancerigene. În Europa, amplasarea acestor antene sunt interzise la o distanţă mai mică de 2 kilometri de prima locuinţă.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comentarii

 1. xMen

  luni, 17.02.2014 at 20:53

  noh nui bai , sa vie la mine sa puna pe teren antena 😉

 2. Dan

  marți, 18.02.2014 at 09:43

  certificatul de urbanism

  Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autorităţile competente, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate şi aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic şi ethnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării şi stabilesc cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcţie de specificul amplasamentului, precum şi lista cuprinzând avizele şi acordurile legale, necesare în vederea autorizării. Ca sa poata instala antena, cei de la Orange trebuie sa aiba PUD-ul aprobat si apoi Autorizatia de Construire. Va rugam nu mai dezinformati.

 3. Cristi

  miercuri, 19.02.2014 at 17:00

  toate suna frumos ca la carte -doar ca pina afla cetateanul ===este prea tirziu -asa se face ca NU A FOST NICI ODATA CONTESTATA vreo antena in RO.–doar procese impotriva lor DUPA CE AU FOST AMPLASATE!-companiile si slaba legislatie din Ro. permit aceste abuzuri -reportajul nu pe STRICTA ordonare a avizelor face referire !!reportajul doreste sa arate cate probleme pot provoca unei comunitati – LACOMIA ! FELICITARI ALBA 24! stati aproape de cetateni ! asta este rolul vostru .

 4. Ady

  miercuri, 19.02.2014 at 17:11

  O sursa pentru informatia de mai jos aveti?

  În Europa, amplasarea acestor antene sunt interzise la o distanţă mai mică de 2 kilometri de prima locuinţă.

 5. Cristi

  miercuri, 19.02.2014 at 17:59

  in EU- se interzic in scoli si alte institutii internetul pe wirelles -in Alba Iulia asta este pe autobuze!!!!vrei nu vrei esti radiat-si agentia de mediu Alba care anul trecut avea tel-fix ..de anu asta au orange –asta spune mult

 6. Cristi

  miercuri, 19.02.2014 at 18:03

  ADY- cauta pe info– Studiu privind expunerea la radiatii electromagnetice(neionizate) si riscul pentru sanatate

  de la — Institutul de sanatate Publica Bucuresti

 7. Cristi

  miercuri, 19.02.2014 at 18:05

  Organizatia Mondiala a Sanatatii:Radiatiile de la telefoanele celulare pot cauza cancerul

 8. mona

  joi, 20.02.2014 at 12:08

  Când aud „spre competentă soluţionare” mă apucă nervii. Este o expresie de pe vremea „limbii de lemn”, folosită la greu de instituţiile publice „democrate”. Trimit spre competentă soluţionare tot celor care au aprobat aşa ceva. Ţi se face greaţă. Pentru ce plătim din banii noştri puţini, Protecţia Mediului, Sănătatea Publică etc, ca să fie de partea celor ce ne îmbolnăvesc cu bună ştiinţă, de dragul câştigului lor? Întrebaţi-i pe reprezentanţii companiei, ei şi-ar amplasa aşa ceva aproape de casă?

 9. nelu

  luni, 03.03.2014 at 20:28

  Executivul a adoptat Ordonanta Guvernului nr. 2/12.01.2006, potrivit careia angajatii Guvernului primesc un spor specific pentru conditii vatamatoare de pana la 10% din salariul de baza. In 2007, a fost completata cu OG 6/2007

  Art. 16. – (1) Sporul pentru condiţii vătămătoare, de până la 10% din salariul de bază, se acordă funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj.

  Deci e periculos pentru sanatate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Raport INSP: Peste 75% dintre cazurile noi de COVID, din ultima săptămână, au fost identificate la persoane nevaccinate

Publicat

Peste 75% dintre cazurile noi de COVID descoperite săptămâna trecută, în România, sunt ale unor persoane care nu s-au vaccinat, potrivit unui raport întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică. 

Mai exact, în săptămâna 13 – 19 septembrie 2021, 75.8% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

De asemenea, o statistică sumbră arată că în perioada mai sus menționată, 91.5% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.

35.5% din totalul cazurilor s-au înregistrat in București, Timiș, Cluj, Ilfov și Iași, în perioada 13 – 19 septembrie.

În ultimele 24 de ore în Alba au fost înregistrate 78 de cazuri COVID noi potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), joi, 23 septembrie.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

REZULTATE finale ACADEMIA de POLIȚIE 2021: LISTELE definitive cu candidații admiși. Notele pe facultăți

Publicat

Academia de Poliție a publicat listele finale, după finalizarea etapelor de admitere organizate în acest an. Media minimă de intrare nu a putut fi mai mică decât 5.

Candidaților li s-a alocat un cod unic de identificare, iar listele cu rezultate sunt anonomizate.

ADMITERE Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” 2021 – rezultate finale:

Lista finală candidați admiși 2021

Lista finală candidați respinși 2021

Lista candidați în curs de examinare medicală 2021

Lista candidaților care au renunțat la locul ocupat prin concurs 2021

În 25 august, a fost organizată proba scrisă pentru ocuparea a 640 de locuri, din care:

 • 592 locuri la Facultatea de Poliție (specializarea Ordine și Siguranță Publică – 3 ani – Poliție 250 locuri, Poliție de Frontieră 69 locuri, Jandarmi 60 locuri, Penitenciare 40 locuri; IFR – 3 ani – 50 locuri; specializarea Drept – 4 ani – 114 locuri/ poliție, poliție de frontieră, jandarmi și 9 locuri MApN)
 • 48 de locuri la Facultatea de Pompieri (specializarea Instalații pentru construcții – pompieri – 4 ani)

Pe aceste locuri au candidat 1.629 de persoane, care au rămas în concurs după probele sportive, dintre cele 3.577 înscrise la admitere. La final au rămas 604 candidați planificați pentru examinarea medicală.

Vezi AICI rezultate după examinarea medicală – admitere Poliție 2021:

Din județul Alba, la admitere au participat 35 de candidați, pentru facultatea de poliție.

La înscriere, candidaților li s-a atribuit un cod unic de identificare, folosit pe întreaga procedură de concurs.

Vezi și REZULTATE ADMITERE la ACADEMIA de POLIȚIE 2021: LISTELE cu NOTELE după PROBA SCRISĂ și contestații

Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul universitar din domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică este de 3 sau 4 ani, în funcție de arma sau serviciul şi specialitatea.

CALENDAR ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2021

16-22 august 2021: proba de evaluare a performanței fizice și afișarea rezultatelor

25 august 2021 (orele 10.00-14.00): proba scrisă

28-29 august 2021: depunerea contestaţiilor la probele scrise – exclusiv online (la adresa admitere@academiadepolitie.ro), la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”

31 august – 19 septembrie 2021: examinarea medicală, inclusiv soluționarea contestațiilor; candidații cuprinși în listele provizorii în categoria celor care au promovat proba scrisă după soluționarea contestațiilor se vor prezenta la unitățile de recrutare în vederea întocmirii fișei medicale; transmiterea de către unitățile de recrutare a concluziilor examinării medicale

până în 22 septembrie 2021: afișarea rezultatelor definitive ale candidaților declarați ”ADMIS”

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO Pompierii din Alba Iulia în lumea celor mici: Copiii unei grădinițe au învățat de la salvatorii ISU să nu se joace cu focul

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au mers în lumea copiilor pentru ai învăța pe cei mici să nu se joace cu focul. Mai mult de atât, le-au prezentat copiilor de la Grădinița ”Dumbrava minunată”, ce înseamnă meseria de pompier și ce echipament folosesc aceștia când merg în misiuni de salvare. 

Potrivit reprezentaților ISU Alba, evenimentul s-a desfășurat în cadrul Grădiniței ,,Dumbrava minunată” din Alba Iulia și a avut ca scop informarea copiilor despre întregul sistem operațional al serviciilor de urgență 112 și cum pot fii ajutați la nevoie de către salvatori.

Acestora le-au fost prezentate echipamentele de intervenție dar mai ales ce este focul și de ce cei mici nu trebuie se joace cu focul. Pompierii le-au prezentat celor mici situațiile în care intervin salvatorii.

De asemenea, la acest eveniment au participat și colegi de la IJJ Alba, IPJ Alba și SAJ Alba care le-au prezentat la rândul lor, copiilor, cu ce se ocupă fiecare și când trebuie să apeleze la sprijinul lor.

”Ne bucurăm nespus de mult că am participat la acest eveniment și suntem profund impresionați de cât de curioși și încântați au fost cei mici”, au scris reprezentații pompierilor pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 7.095 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. 113 decese noi, 1.067 pacienți la ATI

Publicat

Au fost înregistrate 7.095 cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise joi, 23 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 7.045 cazuri în 24 de ore.

Au fost confirmate 113 decese noi (față de 130 în 24 de ore, cu o zi în urmă), iar 1.067 pacienți sunt internați la ATI (1.037, anterior).

Citește și ALBA: 78 de cazuri COVID și încă un deces, raportate în ultimele 24 de ore. Localitățile în care sunt persoane infectate

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 23 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.172.981 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 378 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.090.380 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.095 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 126 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 35.964 depersoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 22.09.2021 (10:00) – 23.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 113 decese (58 bărbați și 55 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Unul dintre decese este al unui pacient infectat în străinătate și raportat de DSP Călărași.

Dintre cele 113 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 4 la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 14 la categoria de vârstă 50-59 ani, 20 la categoria de vârstă 60-69 ani, 35 la categoria de vârstă 70-79 ani și 33 la categoria de vârstă peste 80 ani.

106 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități,6pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.078. Dintre acestea, 1.067 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 244 sunt minori, 228 fiind internați în secții și 16 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.463.782 de teste RT-PCR și 2.983.812 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.764 de teste RT-PCR (10.872 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.982 la cerere) și 31.953 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 39.795 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.106 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 58.945 depersoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 231 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 5.109 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 671 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 22 septembrie, 1.229 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 200.100lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID

Județ / populație / cazuri noi / incidența COVID:

Ilfov – 48911 – 327 – 3,98

Mun. București – 197345 – 961 – 3,65

Timiș – 59707 – 492 – 3,61

Satu Mare – 15411 – 122 – 3,51

Bistrița – Năsăud – 13826 – 100 – 2,93

Cluj – 62028 – 329 – 2,91

Maramureș – 22999 – 158 – 2,89

Dolj – 29459 – 292 – 2,41

Teleorman – 15311 – 105 – 2,36

Constanța – 46451 – 226 – 2,28

Suceava – 27389 – 178 – 2,10

Botoșani – 15747 – 106 – 2,09

Giurgiu – 12048 – 78 – 2,03

Olt – 16091 – 194 – 1,97

Arad – 25423 – 153 – 1,94

Sălaj – 11755 – 76 – 1,89

Prahova – 38229 – 249 – 1,86

Călărași – 11239 – 65 – 1,84

Vaslui – 17653 – 130 – 1,78

Sibiu – 28026 – 118 – 1,76

Iași – 45864 – 292 – 1,72

Mehedinți – 9188 – 75 – 1,69

Caraș – Severin – 12541 – 89 – 1,68

Bacău – 28397 – 109 – 1,59

Galați – 29475 – 97 – 1,55

Alba – 22326 – 74 – 1,54 (78 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Ialomița – 11613 – 70 – 1,51

Brașov – 45583 – 172 – 1,48

Neamț – 20676 – 149 – 1,42

Hunedoara – 24170 – 128 – 1,38

Vâlcea – 17345 – 60 – 1,35

Vrancea – 11612 – 80 – 1,31

Bihor – 30765 – 166 – 1,26

Gorj – 9957 – 61 – 1,20

Argeș – 28746 – 109 – 1,11

Dâmbovița – 23677 – 83 – 1,08

Brăila – 13972 – 75 – 1,01

Mureș – 25056 – 82 – 0,98

Buzău – 13446 – 98 – 0,97

Tulcea – 8880 – 33 – 0,89

Harghita – 8729 – 41 – 0,73

Covasna – 8854 – 52 – 0,68

Cazuri noi nealocate pe județe: 418 (numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus; conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate).

Cazuri din străinătate: 23 (cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări).

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate