Actualitate
FOTO: Protest împotriva amplasării unei antene de telefonie mobilă la Alba Iulia: Cetățeni revoltaţi că „nu au existat” pe certificatul de urbanism
Peste 20 de familii de pe străzile Valea Aurului, Tarniţa (fosta Gării), Apuseni şi Oaşa din Miceşti se „luptă” de anul trecut cu o companie de telefonie mobilă din România care vrea să amplaseze o antenă la 50 de metri de prima casă. Locuitorii sunt speriaţi de pericolul radiaţiilor la care vor fi supuşi, dacă această companie îşi va duce planul până la capăt.
Deocamdată, Primăria Alba Iulia a aprobat companiei de telefonie mobilă cerificatul de urbanism, urmând ca Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba să dea „sentinţa”, respectiv dacă va aproba sau nu avizul de mediu pentru ca firma să înceapă lucrările în zonă. Potrivit cetăţenilor din zonă, antena va fi amplasată în zona vechiului poligon de trageri din Miceşti, în apropierea locaţiei unde anual se desfăşoară sărbătoarea „Tropote Ţara Vinului”. Terenul are o suprafaţă de 876 de mp, iar proprietarii l-au închiriat cu 150 de euro pe lună companiei de telefonie mobilă.
În jur de 20 de locuitori de pe strada Tarniţa din Miceşti au depus deja cereri pentru oprirea aprobării avizului de mediu. Luni, alte 10 persoane au mers la Agenţia de Mediu din Alba să scrie cereri pentru contestarea demersului de amplasare a unei antene la 50 de metri de casele lor.
Pentru că au vrut să vadă şi pericolele la care sunt supuşi în cazul montării antenei în zonă, cetăţenii s-au deocumentat pe site-ul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti. Astfel că, potrivit studiului privind expunerea la radiaţii electromagnetice (neionizante) şi riscul pentru sănătate, concluzia este următoarea: „radiaţiile electromagnetice neionizante sunt promotori ai procesului oncogen, afecţiunile neoplazice apărând după un timp de expunere de câţiva ani”. Pe scurt, locuitorii din zonă sunt expuşi la îmbolnăvirea de cancer, afecţiuni cardiovasculare, dureri de cap, tulburări de somn.
Pentru a evita ca antena să fie amplasată pe acest teren, cetăţenii au apelat şi la amabilitatea proprietarilor, care, potrivit oamenilor, au primit terenul cu dedicaţie şi nu vor să găsească o altă posibilitate de obţinere a venitului de pe această păşune.
Pe lângă cererile depuse la Agenţia de Mediu Alba, aceştia au mers şi la Primăria Alba Iulia, de unde vor să obţină anularea certificatului de urbanism.
„Prin omisiune, nu a arătat că sunt case acolo şi oamenii de la primărie au dat aviz. Dacă compania merge mai departe, restul care sunt acolo în jur nu vor mai putea construi nimic. Practic, nu au văzut că noi existăm”, spune o femeie care locuieşte în zonă.
Anul trecut, pe data de 11 octombrie, în urma unei petiţii înregistrate la Agenţia de Mediu Alba şi formulată de locuitorii vizaţi, răspunsul primit este următorul: „Proiectul de amplasare a unei antene de telefonie mobilă nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată, deoarece nu intră în incidenţa Hotărârii Guvernului 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordinului Ministerului Mediului şi a Pădurilor. Petiţia dumneavoastră a fost transmisă, spre competenţa de soluţionare, către Primăria Alba Iulia şi Direcţia de Sănătate Publică Alba”.
Locuitorii de pe străzile Tarniţa, Apuseni, Valea Aurului şi Oaşa din Miceşti sunt hotărâţi să meargă „până în pânzele albe” ca să oprească amplasarea antenei companiei de telefonie mobilă la 50 de metri de primele locuinţe. Aceştia şi-au angajat şi un avocat, pentru anularea certificatului de urbanism. Au depus la Primăria Alba Iulia şi o cerere pentru a consulta documentaţia depusă de compania de telefonie mobilă.
Pe lângă „atentatul” la sănătate, locuitorii sunt revoltaţi că sunt nevoiţi să îşi facă dreptate pe banii lor ca să poată trăi într-un mediu mai puţin nociv pentru ei şi copiii lor. Nu au fost nici măcar sesizaţi că o companie de telefonie mobilă îşi va amplasa antena în zonă, spune o femeie care a aflat când a văzut un reprezentant al primăriei şi al firmei pe teren şi i-a întrebat ce se construieşte acolo.
Oamenii au încercat să vorbească şi cu reprezentanţii companiei, dar aceştia au răspuns că antena va fi amplasată în zona vechiului poligon de trageri din Miceşti, cu orice preţ, după cum susţin localnicii.
Radiaţiile de tip ELF, respectiv de la celulare şi emiţătoarele ale telefoniei mobile sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii periculoase pentru om, respectiv cancerigene. În Europa, amplasarea acestor antene sunt interzise la o distanţă mai mică de 2 kilometri de prima locuinţă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
xMen
luni, 17.02.2014 at 20:53
noh nui bai , sa vie la mine sa puna pe teren antena 😉
Dan
marți, 18.02.2014 at 09:43
certificatul de urbanism
Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autorităţile competente, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate şi aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic şi ethnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării şi stabilesc cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcţie de specificul amplasamentului, precum şi lista cuprinzând avizele şi acordurile legale, necesare în vederea autorizării. Ca sa poata instala antena, cei de la Orange trebuie sa aiba PUD-ul aprobat si apoi Autorizatia de Construire. Va rugam nu mai dezinformati.
Cristi
miercuri, 19.02.2014 at 17:00
toate suna frumos ca la carte -doar ca pina afla cetateanul ===este prea tirziu -asa se face ca NU A FOST NICI ODATA CONTESTATA vreo antena in RO.–doar procese impotriva lor DUPA CE AU FOST AMPLASATE!-companiile si slaba legislatie din Ro. permit aceste abuzuri -reportajul nu pe STRICTA ordonare a avizelor face referire !!reportajul doreste sa arate cate probleme pot provoca unei comunitati – LACOMIA ! FELICITARI ALBA 24! stati aproape de cetateni ! asta este rolul vostru .
Ady
miercuri, 19.02.2014 at 17:11
O sursa pentru informatia de mai jos aveti?
”
În Europa, amplasarea acestor antene sunt interzise la o distanţă mai mică de 2 kilometri de prima locuinţă.
„
Cristi
miercuri, 19.02.2014 at 17:59
in EU- se interzic in scoli si alte institutii internetul pe wirelles -in Alba Iulia asta este pe autobuze!!!!vrei nu vrei esti radiat-si agentia de mediu Alba care anul trecut avea tel-fix ..de anu asta au orange –asta spune mult
Cristi
miercuri, 19.02.2014 at 18:03
ADY- cauta pe info– Studiu privind expunerea la radiatii electromagnetice(neionizate) si riscul pentru sanatate
de la — Institutul de sanatate Publica Bucuresti
Cristi
miercuri, 19.02.2014 at 18:05
Organizatia Mondiala a Sanatatii:Radiatiile de la telefoanele celulare pot cauza cancerul
mona
joi, 20.02.2014 at 12:08
Când aud „spre competentă soluţionare” mă apucă nervii. Este o expresie de pe vremea „limbii de lemn”, folosită la greu de instituţiile publice „democrate”. Trimit spre competentă soluţionare tot celor care au aprobat aşa ceva. Ţi se face greaţă. Pentru ce plătim din banii noştri puţini, Protecţia Mediului, Sănătatea Publică etc, ca să fie de partea celor ce ne îmbolnăvesc cu bună ştiinţă, de dragul câştigului lor? Întrebaţi-i pe reprezentanţii companiei, ei şi-ar amplasa aşa ceva aproape de casă?
nelu
luni, 03.03.2014 at 20:28
Executivul a adoptat Ordonanta Guvernului nr. 2/12.01.2006, potrivit careia angajatii Guvernului primesc un spor specific pentru conditii vatamatoare de pana la 10% din salariul de baza. In 2007, a fost completata cu OG 6/2007
Art. 16. – (1) Sporul pentru condiţii vătămătoare, de până la 10% din salariul de bază, se acordă funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj.
Deci e periculos pentru sanatate.