Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-REPORTAJ: Geamăna, satul scufundat de comuniști a ajuns atracție pentru turiști. Străinii vin să „admire” dezastrul ecologic

Publicat


DSC_0108Un dezastru ecologic, creat de mâna omului, a ajuns atracție pentru turiști. În urmă cu mai bine de 30 de ani, despre localitatea Geamăna din Munții Apuseni nu se știa aproape nimic. Acum, lumea întreabă de „satul scufundat”, devenit o destinaţie turistică, mai ales pentru străini.

Localnicii din zonele apropiate știu deja ce să răspundă, atunci când o mașină se oprește în dreptul lor, fără a mai fi nevoie să li se pună vreo întrebare. „La biserica scufundată vreți să ajungeți?”.

 

IMG_20150711_163422Iazul  de steril care a acoperit satul Geamăna, cu tot cu cele 400 de case, s-a transformat în principalul punct de atracție din comuna Lupșa. Tot ce a mai rămas din satul în care locuiau peste 1.000 de suflete este turla bisericii. Restul este sub ape.

Nuanțele de roșu și verde ce aduc aminte de deșeurile vărsate în iaz, de la cariera de cupru de la Roşia Poieni, adună an de an fotografi și turiști veniți să vadă „minunea”. Puțini sunt cei care se mai gândesc la suferința localnicilor care și-au văzut casele, mormintele și grădinile cum dispar sub apele tulburi și roșiatice.

Cei câțiva localnici care au mai rămas în zonă sunt aproape izolați de lume. Pentru a ajunge de civilizație au de parcurs câțiva kilometri buni pe un drum îngust, neasfaltat și plini de gropi. „Nu cred ca puteți urca cu mașina, dar puteți încerca că au mai spălat apele piatra”, spune un bărbat din comuna Lupșa, obișnuit parcă să fie oprit de turiștii care vin să vadă fostul sat. Nici nu a așteptat să fie întrebat și a și arătat direcția spre „biserica scufundată”.

De cum intri în ceea ce trebuia să fie un sat, ești întâmplinat mesaje împotriva exploatărDSC_0149ii miniere. „Nu uitați Geamăna. Salvați Roșia Montană!”.

Iazul de decantare Valea Şesii se întinde pe 13 hectare și se vede de la intrarea în zonă. O întindere de mâl roșu și verde pe care nu o poți cuprinde cu ochiul liber. La o primă privire nici nu îți poți da seama ce este sau cum a fost posibil ca un sat întreg să dispară.

După ce parcurgi un drum de pământ, aproximativ jumătate de oră, ajungi în locul în care au mai rămas urmele unei foste comunități și cea mai importantă atracție. Turla bisericii îngropate în steril, sigura dovadă că acolo a existat un sat. Nu se poate vedea nimic altceva sub nămolul are mai are puțin până să înghită și ultima bucățică din Geamăna.

IMG_20150711_165904Unul dintre localnici, singurul pe care l-am văzut în zonă, privește de la depărtare spre locul în care s-a născut și a crescut. Nici o altă urmă de locuitor în zonă, doat câțiva englezi care doreau să ajungă și ei la biserică.

Liniștea din peisajul ce înconjoară iazul este tulburată doar de „vuietul” unor țevi groase.

La Geamăna mai există doar câteva căsuțe care par părăsite și o biserică nouă ridicată pe deal. Restul este acoperit de sterilul care crește e la an la an.

Ce s-a întâmplat cu Geamăna:

Totul a început în vremea comunismului, când Nicolae Ceaușescu a vrut să facă la Roșia Poieni cea mai mare exploatare de cupru din Europa de la acea veme.

DSC_0095Exploatarea zăcământului a început în anul 1978, iar producţia de cupru în 1983. O parte dintre cei 1.000 de localnici au fost atunci desăpăgubiți și au reușit să se mute din localitate. Cei care au rămas au fost nevoiți să se mute tot mai sus pe deal, pentru a se feri de iazul de steril. Ei au fost martorii dezastrului care a urmat. Dacă la începutul anului 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau sute de familii în zonă, acum, în căsuțele răsfirate în jurul lacului dacă mai locuiesc 15 oameni.

Iazul de decantare Valea Şesii este locaţia principală de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni. Aici ajung reziduurile de la cariera exploatată de Cupru Min.

Apele extrem de acide, dar şi cele bazice curg prin afluenţi în râul Arieş şi afectează întreaga zonă. Pe lângă acest fenomen, în zonă mai produce efecte şi leşierea sterilului, prin care acidul sulfuric şi sulfaţii de metale grele ajung, la rândul lor, în apă şi sol, generând poluarea intensă a bazinului hidrografic.

La Geamăna se ajunge cel mai ușor prin localitatea Gura Cornei, doar că la intrarea în Roșia Poieni o să întâlniți o un paznic, care veghează zona deținută de Cupru Min și s-ar putea să nu vă permită accesul.

A doua variantă este de la Cîmpeni spre comuna Lupșa, iar de acolo, pe jos, în jur de 5 kilometri, până la Gemăna.

 

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Accident în apropiere de Mihoiești, în Apuseni. Un șofer de 50 de ani, băut la volan, a pierdut controlul mașinii

Publicat

masina politie

La data de 20 octombrie 2019, în jurul orei 00,05, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DJ 762, pe raza localității Mihoiești, a avut loc un accident rutier, soldat cu pagube materiale, a anunțat IPJ Alba. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Glumă proastă pe drumul dintre Alba Iulia și Ampoița. Patru tineri întind „capcane” șoferilor

Publicat

Patru tineri care „întindeau” un „fir capcană” pentru a speria șoferii aflați în trafic au fost filmați în weekend, cu o cameră de bord, pe DN 74, între Șard și Ampoița. Gluma proastă a tinerilor se putea termina tragic, susține conducătorul auto care a surprins incidentul. „(…) Niște c*****i pe drumul acela drept spre Ampoița […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Minoră rănită într-un accident rutier, produs de un tânăr din Ighiu care s-a urcat la volan beat și fără permis

Publicat

pol

O minoră de 15 ani a fost rănită ușor în urma unui accident rutier produs duminică seară, 20 octombrie, pe DN 67 C, în afara localității Căpâlna. Potrivit IPJ Alba, tânăra se afla într-o mașină condusă de un tânăr de 25 de ani din Ighiu, care s-a urcat beat la volan și fără a avea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Patru răniți într-un accident produs la Lunca Târnavei. Printre aceștia, o fetiță de 2 ani și 4 luni și un băiat de 12 ani

Publicat

Doi tineri de 20 și respectiv 19 ani, dar și doi copii de 12 ani și respectiv doi ani și patru luni, au fost răniți într-un accident produs duminică seară, la Lunca Târnavei. La volan se afla un șofer neexperimentat, care nu a adaptat viteza la condițiile de drum și a lovit o mașină care […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate